Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se tančilo ve StarDance - osmá místa

Po vzoru české televize jsem se rozhodl udělat miniseriál o tanečních párech, které se zúčastnily všech šesti řad StarDance.

Zábavnou soutěžně taneční show už prošlo 48 celebrit, pro které je účast neopakovatelná. Postupem času se i z jejich "profesionálních" protějšků staly rovněž celebrity, dnes už se divácká veřejnost dokonce upírá k fandění páru, ve kterém je zastoupen ten či který "profík". Myslím, že stojí za připomenutí snahu všech, kteří tímto, troufám si říci stěžejním předvánočním pořadem české televize prošli.

Soutěží prošlo celkem 48 osobností a 36 tanečníků a tanečnic. Ze 48 soutěžících zastupovalo 23 herectví, 8 zpěv, 7 sport, 4 Českou televizi, 4 miss, 1 hudbu + 1 kuchařství. U stolku porotců se vystřídalo celkem 13 lidí, přičemž plný počet účastí má jen Zdeněk Chlopčík, nepsaný předseda poroty. Bylo odtančeno přes tři sta choreografií ať už sólových či skupinových. Soutěž provázela zranění, která zasáhla i do jejího průběhu. V první řadě se při tréninku zranil Jaroslav Kuneš, který byl s Mahulenou Bočanovou horkým kandidátem na vítězství. Mahulena Bočanová se další účasti s jiným tanečníkem vzdala. Ve druhé řadě došlo k tragické nehodě Jana Halíře, partnera miss Moniky Žídkové. Jan Halíř se zranil a při nehodě zahynul řidič z druhého vozu. Ani Monika Žídková nevyužila možnost pokračovat v soutěži s jiným partnerem.

Zranění se nevyhýbala ani soutěžícím celebritám a natažené svaly patří mezi nejčastější trable. Kvůli vyčerpání požádala Jana Švandová diváky, aby ji neposílali hlasy a umožnili jí tak ukončit účast v soutěži. Herečka Taťjana Medvecká se měla zúčastnit čtvrté řady, ale při předsoutěžních trénincích si poranila koleno. Jako náhradnice pak startovala zpěvačka Aneta Langerová. Dosti neradostného čtení a pojďme k tanečním výkonům.

Nelichotivé poslední místo musí vždy na někoho padnout. Je to pro někoho velice nepříjemná záležitost s kterou se nedokáže vyrovnat, ale našly se i osobnosti, které se nedokázaly vyrovnat s tím, že nepostoupili v pozdějších večerech. Z celkového počtu 48 soutěžících se nedokázalo s vyřazením smířit a vyrovnat jen velice málo z nich Vyřazení skutečně neunesli jen dva soutěžící, další dva pak vystupovali trochu ukřivděně. Postupně se v tomto miniseriálu k nim dostanu. Soutěž se skládá z osmi soutěžních párů a dnes se tedy budu zabývat osmými místy.

 

Helena Zeťová - Eda Zubák

V první řadě Stardance v roce 2006 skončil na posledním místě pár Helena Zeťová a Eda Zubák. Snahu bezesporu nelze Heleně upřít. Eda, který je skvělý latinář (v poslední době se věnuje především flamencu) rovněž dělal co mohl. Bohužel, Helena byla příliš toporná. StarDance (Dancing with the Stars, jak zní původní název formátu BBC) běželo u nás poprvé a jen málokdo tušil, co tato soutěž obnáší. Pro soutěžící bylo Stardance velká neznámá. Kvalitativně tedy byla první řada nejslabší. O to větší uznání si zaslouží všichni, kteří do toho šli, aby prošlapali cestičku.

V prvním večeru si tento pár za waltz vysloužil od Vlastimila Harapese známku 5, od Evy Bartuňové 5, od Michaela Kocába 5 a od Zdeňka Chlopčíka 6. Celkem získal pár 21 bodů a dělil se o poslední místo s Janou Švandovou a Zdeňkem Fenčákem. Ve druhém večeru, kdy se vyřazovalo, pak za rumbu pár obdržel známky 7, 6, 6 a 4, celkem 23 bodů. U poroty tak pár obsadil páté místo, když předběhl Janu Švandovou se Zdeňkem Fenčákem, Václava Vydru s Petrou Kostovčíkovou a Jolanu Voldánovou s Jan Tománkem.

Hlasování diváků rozhodlo o tom, že všechny ostatní páry Helenu Zeťovou s Edou Zubákem předběhly a vystavilo tomuto páru konečnou stopku. Pokud si dobře vzpomínám sedm let zpátky, tak Helena Zeťová svým výkonem nepřesvědčila a řadil jsem ji k favoritům na brzké vypadnutí.

 

Štěpánka Hilgertová a Michal Němeček

Rok 2007 a druhá řada StarDance. Soutěžící již tušili do čeho jdou, přesto ani oni netušili úplnou skutečnost. Koneckonců, to platí i dnes, že mnozí jsou přesvědčeni, že tanec je procházka růžovým sadem. Naše nejúspěšnější kajakářka, která ještě nyní, ve svých 45 letech, je stále aktivní závodnicí, netančila úplně nejhůře. V prvním večeru si zatančila čaču (The Game of Love) a i když by má známka byla někde mezi 4 a 5 s příklonem k vyšší známce, tak se našly i horší výkony. Porota ve složení Richard Hes, Tatiana Drexler, Mahulena Bočanová a Zdeněk Chlopčík udělili známky 5, 6, 5 a 5, celkem 21 bodů a obsadila páté místo.

Ve druhém večeru quickstep (Dancicng Fool) byl podstatně leší než úvodní tanec, ale stejně se Štěpánka nevyvarovala poměrně hrubých chyb, z nichž nejmarkantnější byly rozpad v běžené řadě, ztuhlý vršek těla, chyba v držení, vysoké nášlapy a drobné nepřesnosti a rozpady během celého tance. Má známka by byla 5, porota ocenila výkon známkami 4, 6, 7 a 5. Nepochopil jsem, za co Mahulena Bočanová udělila tak vysokou známku. V součtu získal pár 22 bodů a obsadil předposlední místo před Lenkou Filipovou s Michaelem Petrem.

Hlasování diváků rozhodlo o vypadnutí tohoto páru, i když postoupili páry i s horším výkonem, ale taková už je soutěž typu StarDance.

 

Bohouš Josef a Lenka Tvrzová

Rok 2008, třetí řada StarDance. Zpěvák a muzikálový herec Bohouš Josef tančil v prvním večeru waltz (Who Would Imagine a Kind). V roce 2008 jsem hodnotil StarDance pro revue.idnes.cz, a tak se text mého hodnocení zachoval v plném znění. Co jsem tehdy psal? Bohouš ukázal, jak se waltz tančit nemá. Příliš statiky, mnoho technických chyb, absence waltzové vlny, skoro všechny nášlapy na patu. Jediné co se dá hodnotit kladně je držení těla, ale to je pro tanec málo. Celkové vyznění tance bylo nejhorší ze všech pánů. Bohouš sice předváděl relativně plynulý pohyb v pevném držení, ale šlo o pohyb monolitu bez jakékoli emoce, bez potřebného prostoru pro partnerku. Snad příště Bohouš předvede lepší výkon. Má známka za tento tanec by měla hodnotu 3. Porota ve složení Jaroslav Kuneš, Tatiana Drexler, Leona (Qaša) Kvasnicová a Zdeněk Chlopčík udělili známky 4, 3, 4 a 3, celkem 14 bodů a pár obsadil sedmé místo před Jaromírem Bosákem S Evou Krejčířovou.

Ve druhém večeru pak pár předvedl rumbu (No Me Ames) a výkon Bohouše byl opět tragický - statický, nášlapy na patu... nejlépe výkon asi vystihuje věta "Pár přecházel pouze z pózy do pózy a Bohouš plnil funkci asexuální tyče, okolo které se smyslně ovíjí roztoužená partnerka, marně čekající na partnerovu odezvu." Má známka by byla 4, porota udělila známky 4, 5, 5 a 5, celkem tedy 19 bodů a dělené páté místo.

Hlasování diváků před Bohouše poslalo Jaromíra Bosáka i Ivu Frühlingovou. Bohouš Josef a lenka Tvrzová se stali v pořadí třetím párem, který se rozloučil se soutěží jako první.

 

Veronika Žilková a Marek Dědík

PPo roční pauze v roce 2010 odstartovala čvrtá řada StarDance. Veronika v prvním večeru zatančila čaču (Honey) Více herecký než taneční výkon, vystoupení bylo nabito komediálností, která Veronice sedí. Taneční vystoupení ale bylo především statické. Porota ve složení Petr Zuska, Tatiana Drexler, Petra Kostovčíková a Zdeněk Chlopčík se shodla a udělila známky 5, 5, 5 a 5, má známka by se nelišila. Veronika obsadila šesté místo, když byla hodnocena lépe naž Alexandr hemala s Jitkou Šorfovou a Filip sajler s Veronikou Šmikovou.

Ve druhém večeru pak Veronika s markem předvedli quickstep (When Saints Go Marching). Opět bylo k vidění hlavně herectví a komediálnost, která dodala quickstepu tu správnou hravost, ale quickstep, bohužel, chyběl. Porota udělila známky 6, 4, 4 a 4, má známka by byla shodná s většinou poroty. Veronika a Marek se dělili o pátou příčku, ale hlasování diváků je poslalo domů.

Své vyřazení Veronika Žilková neunesla (jako druhá v pořadí). Lidé hlasovali s ohledem na její dceru Agátu a veronice to dost ublížilo. Svému roztrpčení pak uvolnila stavidla a následně se v bulváru vyjadřovala ke StarDance nelichotivým způsobem, přičemž prozradila i honoráře soutěžícím.

 

Pavlína Němcová a Jan Tománek

Po další roční pauze v roce 2012 proběhla pátá řada StarDance. jako první se rozloučil se soutěží pár Pavlína Něcová a Jan Tománek. V prvním večeru předvedli waltz (Je suis Malade). tance bylo poskrovnu. Úvodní půlminutu se vůbec netančilo. Pavlína měla dobré držení těla, ale celkově byl výkon průměrný. Porota ve složení Jan Révai, Tatiana Drexler, Eva Bartuňková a Zdeněk Chlopčík udělili známky 7, 5, 7 a 5, má známka by byla 5. Celkový zisk 24 bodů stačil na dělené třetí místo.

Ve druhém večeru pak tento pár předvedl rumbu (Empire State Of Mind). Pavlína byla dobrá ve statických pózách, ale jakmile došlo na tanec, dobrý dojem byl ten tam. Porota za průmerný výkon udělila známky 5, 5, 6 a 6, má známka by byla o stupínek horší, 4. Zisk 22 bodů řadil Pavlínu s Janem na 5. místo, ale hlasování diváků poslalo před ně Martina Procházku s Terezou Bufkovou, Davida Švehlíka se Simonou Švrčkovou i Oldřicha Navrátila s Kamilou Tománkovou.

 

Jitka Hosprová a Lukáš Bartuněk

Prozatím poslední, šestá řada StarDance je čerstvě za námi a dojmy ještě doznívají. Poprvé se v soutěži objevil zástupce vážné hidby, violistka Jana Hosprová a dokázala, že i lidé zabývající se klasickou hudbnou se umí "spustit" u populárnější hudby. V prvním večeru se Jitka odvázala u quickstepu (Men with the Hex). její výkon by se dal označit zjednodušeně jako lehce lepší průměr. zaostávala v rychlosti nohou v technice a v temperamentu (nasazení a kondici). Porota ve složení Jan Révai, Tatiana Drexler, Radek Balaš a Zdeněk Chopčík udělila známky 6, 6, 4 a 5, má známka by byla 6. Zisk 21 bodů stačil na 4. příčku.

Ve druhém večeru pak byla na pořadu rytmická cha-cha (Ain't no other men). Jitka bojovala, ale v čače jsou nutné rychlé nohy. Chybělo jí nasazení a ostrost. Porota ocenila výkon průmernými známkami 5, 5, 4 a 5, má známka by se shodla s většinou poroty. Celkový zisk 19 bodů byl nejslabším a hlasování diváků pak výrok poroty potvrdilo. Na tiskové konferenci pak Jitka Hosprová měla výtky vůči Janu Révaiovi a jeho kritice malé fyzičky. bránila se, že musí denně několik hodin cvičit na violu a do toho ještě měla koncerty. Ač je to určitě obtížné, tak ale i ostatní soutěžící mají své zaměstnání, kterému se musí věnovat. Nadto porotce při hodnocení výkonu vůbec nesmí zajímat nic jiného než předvedený výkon. Nesmí na nic brát ohled.

 

Těchto šest soutěžících se rozloučilo se Stardance v nejkratším možném termínu. Skutečností je, že úroveň soutěžících je vzestupná a například Jitka Hosprová by neměla se svým výkonem problém projít v prvních řadách StarDance do významnějších pozic. Bohužel, poslední místo musí vždy někdo obsadit. Příště se podíváme na sedmé příčky.

 

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2006 - 2013

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fabera | sobota 4.1.2014 14:56 | karma článku: 16,03 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 382x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4180x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik