Žaloba a vyhazovy za kritiku Metropolitního plánu. Kam jsme se to dostali?

Praha zveřejnila nový Metropolitní plán. Podle autora arch. Kouckého má spasit město a zlepšit územní plánování, má však mnoho zásadních vad. Kritizovat ho veřejně je však nepřípustné, mají za to padat žaloby či vyhazovy z práce.

Praha zveřejnila nový Metropolitní plán - dokument, který by měl od roku 2023 určovat veškerou výstavbu v hlavním městě. Má podle autora plánu arch. Kouckého spasit město a zlepšit územní plánování, má však mnoho zásadních vad.  Ovšem kritizovat ho veřejně je nepřípustné, mají za to padat žaloby či vyhazovy z práce.

Jedním z největších kritiků Metropolitního plánu je občanský spolek Arnika https://www.zmenyprahy.cz/. Poukazuje na nedostatky plánu a dělá to fundovaně. Nechali si zpracovat studie, sami mají experty, kteří tomu rozumí, nedostatky a hlavně důsledky plánu pro Pražany dokáží odhalit. To je zvl. důležité, protože plán zahalují jeho autoři do líbivých slov, jak vše bude úžasné. Teprve pečlivým studiem plánu či z neuvážených výroků autora plánu arch. Kouckého https://echo24.cz/a/S8pWx/sidliste-jsou-tikajici-bombicka-starnou-hloupnou-a-chudnou se dozvíte nejen, že jste hloupí, ale že chce zastavět 10 % zelených ploch, které neodpovídají jeho představě o parku. Takže na travnatou plochu s keři za domem již s dětmi či pejskem nepůjdete. Také zjistíte, že místo dvoupatrové budovy, ve které byla školka, vám před okny, vyroste desetipatrový panelák. Plán totiž nechrání veřejnou vybavenost a násobně zvyšuje výšku budov, které lze v území postavit. Dříve jste jel na chatičku se z toho všeho uklidnit. Tam už nepojedete, bude tam bytový komplex. Arnika na všechny tyto nedostatky poukazuje. Zato jí Institut plánování a rozvoje (IPR) vyhrožuje žalobou za šíření poplašných správ. Nepřipomíná Vám to doby minulé? Zastupitelé hl. m. Prahy za ODS, ANO a TOP 09 ji nepřiznali granty na činnost, byť je doporučila nezávislá komise. Přece si nebudou platit kritiky.

Pokud jste zaměstnanec Magistrátu nebo některé z podřízených organizací tak pozor, to si na Vás „došlápne“ přímo sama paní primátorka Krnáčová. Zdali je vaše kritika oprávněná či nikoli se samozřejmě nezkoumá.

Zkusila to na podnět IPRu i na komisi životního prostředí Akademie věd ČR. Když komise dala občanům v jejích obavách o důsledky přijetí Metropolitního plánu za pravdu, poslala na vedení Akademie na činnost komise stížnost. I když se křeslo pod předsedou komise chvíli otřásalo, nakonec to ustál. Vědci nejsou žádná „béčka“ a neskáčou, jak paní primátorka píská.

Necháme si tohle líbit? Posuďte sami.

Zdroje:

http://arnika.org/zaznam-interpelace-arniky-na-zhmp-zalujte-nas-nebo-se-omluvte-vyzvali-jsme-ipr
http://arnika.org/ods-top-09-a-ano-trestaji-sve-kritiky-ztratou-grantu-podporu-ztratily-arnika-a-auto-mat
https://stuz.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=1297:tiskova-zprava-metropolitni-plan-prahy-obcane-zadaji-akademii-ved-o-pomoc&catid=52&Itemid=72

Autor: Eva Tylová | čtvrtek 24.5.2018 10:19 | karma článku: 27,85 | přečteno: 1120x