Tak slunce nám zatím zůstane, horší to je se zelení

Primátorce Krnáčové (ANO) se nepodařilo zrušit požadavky pro oslunění bytů. Horší to je se zelení, Koucký autor Metropolitního plánu včera na jeho veřejném projednání znovu potvrdil, že zeleň ve městě je třeba omezit.

Praha je moc řídce osídlena, je zde moc zeleně, lidem svítí slunce do bytů. To co bylo dříve výhodou, je najednou prezentováno jako nevýhoda nebo jako zbytečný luxus. Idea je být nacpaní na jedno místo s minimálními veřejnými prostranstvími a parky. Jejich údržba přece stojí moc peněz. O tom, co nám zeleň přináší se nehovoří, přitom náklady na údržbu parků jsou desítky tisíc Kč/ha za rok a přínosy v milionech Kč/ha za rok. Stromy  působí jako klimatizační jednotka bez nároku na energii, zlepšují prostředí ve městech v době horka.

Tzv. město "ťélo na ťélo" prosazuje  primátorka Krnáčová i autor Metropolitního plánu Koucký. V čím zájmu? No přece v zájmu developerů, aby mohli ty svoje megalomanské stavby natěsnat, co nejblíže k sobě. Cenou plochu, která se dá dobře zpeněžit, přece nemohou zabírat nějaké zbytečné parky či veřejná prostranství. Kdyby byl přece jen nějaký developer osvícený a chtěl parků založit více, tak nesmí. Koucký totiž dal do Metropolitního plánu maximální rozlohu veřejných prostranství, která nová zástavba může obsahovat. Asi má rád rozpálený beton a ne stín stromů. Já tedy ne.

Povinnost zajistit, aby do bytu šlo alespoň chvíli slunce, se primátorce Krnáčové vypustit z Pražských stavebních předpisů tento týden nepodařilo. Prý se ale nevzdá, čas se jí krátí, tak se asi snaží developerům, co nejvíce zavděčit. Rozumím tomu, že v bytech v centru tyto podmínky splněny nebyly a v řadě míst ani splněny být nemohou. Tyto technické detaily však lze řešit tak jako u požadavků na denní osvit zařazením do určitého druhu zástavby, jiné v blokové a jiné v té rozvolněné. Také naprosto odmítám odůvodnění, že neosluněné byty v centru jsou daleko dražší než na sídlišti a proto vlastně oslunění nikdo nechce. Na byty v centru a na sídlišti jsou úplně jiné nároky. Na sídliště se lidé stěhují právě za sluncem a zelení a kvůli tomu oželí blízkost služeb, práce či zábavy. Obé se jim teď developeři snaží vzít. V odůvodnění změny předpisů není vůbec uvedeno, jak se tato změna dotkne domů v okolí nové zástavby. Asi záměrně, aby jejich obyvatelům nedošlo, že úplně ztratí možnost se bránit proti tomu, že přes nový dům k nim již slunce nezasvítí. Už takové záměry v Praze máme, zastavět dům z jihu, takže z přilehlých bytů se stanou kobky. Opravdu chceme takto bydlet?

Ze seriálu „Tady není developerovo!“

Autor: Eva Tylová | čtvrtek 28.6.2018 10:05 | karma článku: 25,37 | přečteno: 624x