Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teplický papalášký mejdan elit: Otázky, které by neměly zůstat bez odpovědí

Premiér Andrej Babiš označil oslavu 50. narozenin Petra Bendy v Teplicích za “nepřijatelné papalášství“. Nyní je to ale on a předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička, kdo by měli veřejnosti leccos vysvětlovat.

Vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička totiž po té, co na úterním zasedání Sněmovny složil poslanecký mandát za vládní ANO, příliš sdílný nebyl. Při tom jeho post šéfa Národní sportovní agentury (NSA) je srovnatelný s postem ministra vlády, přinejmenším, co se týká finančního ohodnocení, má stejný plat jako ministr, tedy 173 tisíc měsíčně. Agentura přitom rozhoduje o penězích pro jednotlivé svazy, o miliardách do sportu. Zájem veřejnosti je tedy zcela jasně daný. Jedná se o významný post pod patronátem předsedy vlády Andreje Babiše, který Hniličku ještě v pondělí vyzýval, aby se vzdal jak poslaneckého mandátu tak vedení NSA.

V úterý už ale bylo zase všechno jinak. Hniličkovi se dostalo podpory od svazů, ale také známých sportovních veličin, takže se rozhodl nerezignovat. A Babiš, který je v podstatě jediný, kdo by ho mohl z čela NSA odvolat, to evidentně přestal řešit a začal se zabývat zpřísňováním protiepidemických opatření. Běžnému smrtelníkovi by přišlo asi přijatelnější, kdyby Hnilička rezignoval na významnou funkci předsedy Národní sportovní agentury, a zůstal by řadovým poslancem, čímž by pouze rozšířil řady těch, kdo se proti vládním nařízením provinili (Faltýnek, Volný, a dnes už bývalý poslanec Miroslav Kalousek).

Ale jsme v Česku, takže tady všechno funguje “po česku“. A když se vlivný teplický podnikatel Petr Benda rozhodne, že si covid-necovid, nenechá zkazit oslavu padesátin, které má přece jenom jednou za život, tak k tomu přistoupí tak, aby všechno bylo naprosto neprůstřelné. Pozve tedy kromě nemalého počtu lidí také pár vlivných, kteří by se měli postarat o to, aby všechno zůstalo pod pokličkou, tedy krajského ředitele policie Husáka, expremiéra Jiřího Paroubka a místopředsedu Rady ČT Jiřího Šlégra, a zlatým hřebem byl samozřejmě Milan Hnilička, vládní zmocněnec a poslanec vládní koalice (za ANO). Navíc se zdá, že na oslavě byli i reportéři babišovského serveru expres.cz, který o této akci informoval.

Takže co více si přát, bezpečnost byla zajištěna ukázkově. Na akci bylo evidentně pozváno mnoho místních, také například dlouholetý zastupitel Teplic Michal Kasal, který po medializaci nepovolené akce ze své funkce rovněž odstoupil. Podle všeho to vypadá, že bývalý poslanec za ČSSD Petr Benda, který bývá označován také jako bývalý kmotr, se snažil svojí narozeninovou oslavou v Teplicích ukázat, že má stále velký vliv a dlouhé prsty. Možná se chtěl připomenout teplické radnici, ukázat se jako vlivný podnikatel a propagovat svůj hotel Prince de Ligne. Rozhodně ale nechtěl, aby se o této akci psalo v celorepublikových novinách, a na hlavních zpravodajských serverech.

Incident nakonec prošetřuje i policie, ale jedná se pouze o odbor vnitřní kontroly Policejního prezídia, takže se nedá předpokládat, že by s výsledky tohoto vyšetřování byla veřejnost seznámena. Přitom otázek je celá řada. Když se podobná věc stala vloni tehdejšímu ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi, byli u toho reportéři deníku Blesk. Prymula se později vyjádřil, že akce na Vyšehradě byla zvláštní, že snad ani nevěděl, kam jede, apod. Šéfredaktor deníku Blesk potom musel v novinách vystoupit, aby zamezil spekulacím, že se jednalo o předem připravenou akci. Bylo by tedy vhodné, aby takto vystoupili i redaktoři serveru expres.cz, který je pupeční šňůrou napojený na vydavatelství MAFRA z holdingu Agrofert.

Spekulacím totiž hodně nahrává například i to, jak k celé záležitosti přistoupil zpravodajský server iDnes.cz. Zprávu o teplickém mejdanu sice na svých stránkách zařadil jako hlavní zprávu, ale pouze pro odběratele prémiového předplatného, což se jeví jako šalamounské řešení. Vypadá to, že iDnes.cz neměl zájem širokou veřejnost informovat o tom, že to byli právě reportéři spřízněného serveru expres.cz, kteří na tuto kauzu upozornili, a tak zvolil zmíněné šalamounské řešení. Mohlo by totiž vyvstat mnoho otázek. Není totiž žádným tajemstvím, že reportéři “expresu“ si vystačí s pražským bulvárním rybníčkem, a tak se za hranice hlavního města prakticky nevydávají.

A pokud se tedy jednalo o objednávku, dávalo by to smysl. Babiš potřebuje odpoutat pozornost od sebe, od svých problémů, které má, a také od problémů své vlády, která momentálně nedokáže kvůli výpadkům dodávek ze zahraničí zajistit dostatek vakcín, včera ministerstvo zdravotnictví dokonce doporučilo na dva týdny pozastavení očkování. Bude se tak asi muset uvažovat o nákupu ruské nebo čínské vakcíny. Kolem očkování údajně panují velké zmatky, ruší se termíny na poslední chvíli, a hlavním důvodem je nedostatek vakcín.

Znova se také vynořuje otázka kolem babišovských médií, a vlivu premiéra Babiše, který na ně uplatňuje. Babiš tím, že ze dne na den změnil názor, a nyní drží nad šéfem NSA Hniličkou ochranou ruku, nahrává spekulacím o tom, jak to vlastně minulý týden v Teplicích bylo. Olympijský vítěz z Nagana Milan Hnilička by měl kromě obligátní omluvy také vystoupit před novináře a dát jim prostor na otázky, a neutíkat před nimi jako uličník. Poslat padesát tisíc na Člověka v tísni je sice pěkné, ale při jeho příjmu vládního zmocněnce pro sport to zas tolik nebolí. Další účastník nepovolené párty Vladislav Husák v jednu chvíli například tvrdil, že ho na tuto akci pozval právě Hnilička, aby diskutovali nějaké otázky kolem sportovní agentury. Zdá se však, že se všichni zúčastnění obrnili mlčením, a že k tomu mají svoje důvody...

Autor: David Evan | čtvrtek 28.1.2021 18:30 | karma článku: 31,80 | přečteno: 1125x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik