Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nevěřím doktorům

Kardiovaskulární onemocnění (KVO) čili onemocnění srdce a cév patří mezi nejčastější příčinu úmrtí v Evropě a v USA. Česká republika se s téměř šedesáti tisíci úmrtími ročně řadí na špici tohoto neslavného žebříčku, toto číslo odpovídá zhruba jedné polovině všech úmrtí u nás a KVO tak jsou daleko před druhou nečastější příčinou úmrtí, kterou jsou nádorová onemocnění. Všechna nádorová onemocnění dohromady se sedmadvaceti tisíci úmrtími ročně představují kolem 23% úmrtí, čili o celou jednu polovinu méně než je tomu u onemocnění kardiovaskulárních. Většinu kardiovaskulárních úmrtí si vyžádá ischemická choroba srdeční (ICHS) a až za ní je cévní mozková příhoda (CMP). Jenom v Evropě na tyto choroby ročně zemře údajně na čtyři milióny lidí a není tak divu, že se mluví o epidemii. Mezi hlavní rizikové faktory patří vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, kouření, nevhodná životospráva a nevhodná strava. A právě o těch dvou posledních bodech bych chtěl nyní promluvit. Jsem totiž přesvědčen o tom, že doktoři v tomto ohledu dávají svým pacientům zcela zavádějící rady.

 Například člověku po infarktu myokardu bývá častokrát naordinována nízkocholesterolová dieta bez vajec, bez másla a pokud možno i bez mléka. Místo toho jsou vyzdvihovány margaríny, které jsou označovány jako zdraví prospěšné, protože neobsahují tolik tuku jako máslo a narozdíl od něj obsahují vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, které srdci prospívají. Mnozí lidé ve snaze vyhnout se dalším zdravotním problémům tuto dietu skutečně dodržují, přestávají jíst vejce, majonézy a saláty, které je obsahují, máslo začnou považovat téměř za sprosté slovo, jogurt mohou jenom ten bez tuku a bohužel také bez chuti a když náhodou snědí kousek sýru, mají potom ještě dva dny špatné svědomí.

 Samozřejmě, že doktoři též nařídí omezit sůl, která zvyšuje krevní tlak. Takže takto naordinovaná dieta se dá bez nadsázky označit jako nemastná a neslaná. Lékař je konečně spokojen, ale pacient neví co má jíst. Margarín se v této tristní situaci může zdát jako dobrá alternativa, jak si alespoň trochu “omastit“ život. Jenže právě margaríny, což jsou vlastně ztužené jedlé oleje, obsahují transmastné kyseliny, které cévám škodí zdaleka nejvíc. Většina evropských zemí má přísné limity na obsah těchto jedů v margarínech a pokrmových tucích a v USA je chtějí nově zcela zakázat, neboť tam pochopili, že dopad těchto jedů na zdraví a úmrtnost obyvatel je velmi negativní. U nás žádné limity pochopitelně nejsou, takže si tady každý může prodávat co chce.

 Mimochodem věděli jste, že třeba Rama má jiné složení u nás a jiné v Německu nebo Rakousku? Je to kvůli spotřebitelským preferencím. Pamatuju si, že když jsem před mnoha lety jezdil k babičce na prázdniny, že mi tuto lahůdku mazala k snídani na chleba. Roztírá se prý lépe než máslo a má prý výbornou chuť. Co bylo na její umělohmotné chuti tak výborného jsem však dodnes nepochopil. Díval jsem se před chvílí na stránky Ramy a zjistil jsem, že obsah tuku je v tomto margarínu 60% a přesto ho výrobce doporučuje na “krátkodobé smažení“.

 Problém je v tom, že převážnou část ze zbylých 40%, které nejsou tuk, tvoří voda a tak bych chtěl vidět odvážlivce, který by smažil na oleji v kombinaci s vodou. Kdyby Vám to začalo tak nějak prskat, výrobce by Vám jistě řekl, že to nebylo náležitě “krátkodobé“ a tím pádem jste se nedržel návodu k použití. Pokud se Vám přece jenom na tom něco podaří usmažit, můžete si být celkem jistí, že jste tím obsah transmastných kyselin ve výsledku ještě navýšili, neboť transmastné kyseliny vznikají nejen ztužováním (hydrogenací) olejů ale též jejich přepalováním.

 Ztužené tuky to nejsou jenom margaríny, přidávají se dneska do pečiva, do zmrzlin, do mazacích sýrů, do šlehaček ve spreji, zkrátka všude tam kde mohou nahradit dražší máslo. A víte jak poznáte, že nějaká kobliha, plundra či croissant obsahuje ztužené tuky? Většinou jsou to ty, které se dopékají z mražených polotovarů, to Vám může napovědět, a potom když takový koblih sníte, zůstane Vám v puse na patře taková těžko definovatelná umělohmotná chemická vrstva, podivná hmota, které se člověk jenom těžko zbavuje. Pokud Vám taková pachuť v puse zůstane, můžete si být jistí, že Vámi právě pozřený koblih obsahoval ztužený tuk.

 Chyba je v tom, že stejně ochotně jako se tento tuk lepí na patro v ústech, se lepí i na stěny cév, které se tak zužují a ztenčují  a dochází k ateroskleróze neboli kornatění tepen, což je velmi závažné, nicméně nijak to nebolí, příliš se to neprojevuje a může to vyústit náhle infarktem nebo mrtvicí. Ztužené tuky jsou vlastně takoví tišší zabijáci, kteří pomalu zanášejí cévy, ulpívají na jejich stěnách a postupně tělo devastují. Proč tedy lékaři před jejich používáním nevarují, zatímco varují před používáním celkem zdraví prospěšných potravin, mi není jasné.

 Ale abych nemluvil stále jenom o této otázce, uvedu na závěr ještě dvě jiné doktorské rady, které mi přijdou trochu od věci. Lidé, kteří prodělají například mozkovou příhodu, dostávají častokrát radu, aby zcela omezili alkohol, přičemž se ve většině studií ukazuje, že mírné pití alkoholických nápojů má na cévy příznivý vliv. Znám jednoho člověka, který po mrtvici zůstal částečně ochrnutý a na radu doktorů přestal úplně pít, přičemž kouření vůbec neomezil. Každý ať si udělá úsudek sám, jestli je pro cévy horší těch pár piv nebo jedna krabička cigaret denně.

 Někteří doktoři jsou však schopní ve své bezbřehé fantazii zajít ještě dál a při určitých obtížích jako je třeba ekzém Vám naordinují dietu s takzvaným nearomatickým kořením. Žádné nearomatické koření bohužel neznám, dokonce i sladká červená paprika má dle mého názoru určitou vůni a myslím si, že menší či větší aroma má zkrátka úplně každé koření. Nebo ať na rovinu řeknou, které to koření je podle nich nearomatické, ať je jasno. Z důvodů, které jsem se zde snažil popsat, se držím hesla, že nejlepší doktor je ten, kterého vůbec nevidíme, moc doktorům nevěřím a pokaždé když začnou mluvit o nemastné, neslané a nearomatické dietě bez jediné kapky alkoholu, si myslím raději své.

Autor: David Evan | pondělí 11.11.2013 21:40 | karma článku: 24,65 | přečteno: 1380x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

VIDEO: Italští poslanci se porvali kvůli vlajce, napadeného museli vyvést

13. června 2024  9:50

V italském parlamentu se ve středu strhla bitka. Desítky zákonodárců a parlamentních zřízenců se do...

Nový prezident Pellegrini jako první navštíví Česko, přijede 26. června

13. června 2024  9:36,  aktualizováno  9:49

Příští slovenský prezident Peter Pellegrini navštíví Česko při své první zahraniční cestě 26....

Kuriozita u čínské památky. Stopky vám spočítají dobu na WC. Kvůli bezpečnosti

13. června 2024  9:47

Čínské buddhistické jeskyně Jün-kang, které se pyšní 51 tisíci sochami vytesanými v 252 jeskyních,...

Lipavský s kolegy vyzval k rychlému omezení pohybu ruských diplomatů v Schengenu

13. června 2024  9:09,  aktualizováno  9:44

Lipavský a dalších sedm ministrů zahraničí z EU vyzvalo v dopise šéfa unijní diplomacie k rychlému...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1997x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik