Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražský slum

Hlavní město nám začíná nějak "slumovatět". Nebo aspoň se mi to zdá. Zatímco se vynakládají miliardy korun na prodloužení  metra A z Dejvické do Motola a připravuje se další trasa metra z Písnice na Pankrác, včera jsem ve vestibulu stanice Dejvická musel překračovat zajímavé uskupení kbelíků, které zachytávaly prosakující vodu ze stropu (větší foto ve fotogalerii). Vzhledem k tomu, že tato stanice v srpnu oslavila 35 let od svého otevření, říkal jsem si, jestli by si nezasloužila nějakou tu zevrubnější rekonstrukci. Ale asi na ni jen tak nedojde.

Prodloužení trasy A o čtyři stanice Červený vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol prodraží provozní náklady dopravního podniku údajně o více než jednu miliardu korun ročně a hlavní město, které dopravní podnik každoročně dotuje jedenácti miliardami nemá tušení kde tyto peníze vezme. I kdyby se novému řediteli dopravního podniku Jaroslavu Ďurišovi podařilo vyřešit medializovanou nevýhodnou smlouvu se Škodou Transportation na nákup tramvají, k privatizaci Dopravního podniku nebo některých jeho částí dříve nebo později pravděpodobně dojde. Nicméně, kromě zmíněných kbelíků jsem včera ve městě zaznamenal i jiné zajímavé zlepšováky, které mě zaujaly natolik, že bych se o ně chtěl nyní s Vámi podělit. 

Plánované Metro D z Písnice na Pankrác bude asi taky dražší. Původně mělo stát 25 miliard, nyní se mluví o dvaceti devíti. Záleží hlavně na tom, jestli stanice Pankrác bude přestupní, dvouúrovňová nebo ne. Schválený plán na 25 miliard s tím nepočítá, ale kdyby se k němu přistoupilo musel by se udělat nejen nový projekt, ale musela by být projednána i změna územního plánu a vypracována nová EIA, což by zase mohlo ohrozit čerpání evropských peněz, protože se tím plánovaná dostavba dostane až na samý konec dotačního období na konec roku 2022. Jak to ti soudruzi z ČSSR v sedmdesátých letech dělali, že stavěli bez evropských peněz? A obejde se u nás nějaký větší projekt bez přispění Evropské unie? Za chvíli ty vlaječky EU budou asi i na WC budkách, každopádně bez EU by se na “déčku” asi ani nekoplo do země, hlavní město Praha nemá peníze a bude žádat o pomoc nejen EU ale i stát.

 Jak jsem se zmínil, stanice metra Dejvická byla otevřena před 35 lety a s ní i celá linka metra A, která ovšem v tom roce 1978 vedla pouze na Náměstí Míru. Sedm nových stanic, cca deset minut jízdy, zdálo by se, že to nebylo nic moc. Muzeum se ale tehdy stalo první přestupní stanicí z trasy A na trasu C, která byla otevřena jako vůbec první úsek metra už v roce 1974 a měla 9 stanic. V současnosti má trasa A třináct stanic jestli se nepletu a je tak ze tří linek zdaleka nejkratší. Zmíněné prodloužení do Motola jí přidá další čtyři stanice, ale nejkratší zůstane i nadále. Když jsem kolem Motola včera projížděl, říkal jsem si jak se ta ošklivá betonová monolitová stavba metra bude krásně vyjímat vedle nevzhledné monolitové komunistické stavby Nemocnice Motol. A to jsem ještě neviděl ty kbelíky. Trasa A bude prodloužená, ale na provoz a údržbu už asi nebude.

 A nebyly to jenom kbelíky, na které jsem narazil. Všudypřítomné sprejerské výtvory mě nepřekvapují, ale v jedné ulici mě překvapily přepravky na pečivo použité jako zábrana pro parkování. Originalita tohoto řešení mě přiměla k tomu, abych si tuto parkovací zábranu na památku zvěčnil. Nedaleko jsem zase narazil na zajímavou výlohu občanského sdružení 3P,o.s., které se zabývá sociálními službami pro seniory a zdravotně hendikepované. Zde se jednalo o půjčovnu kompenzačních pomůcek, před tím tu bylo Centrum pro zdravotně postižené kraje Praha, které vloni v únoru ukončilo činnost a 3P,o.s. se stalo v březnu 2012 jeho nástupnickou organizací.  Nápis nad touto výlohou byl evidentně nový, ale kdyby tam zůstal ten původní, asi by to bylo lepší. Tento nápis, kromě toho, že je velký a napsaný od ruky toho totiž moc neříká.

 V centru Prahy jsou zkrátka dneska k vidění kbelíky, různé přepravky a všelijaké zajímavé sprejerské výtvory, což ve mně vyvolává divný pocit. Skoro mi to připomíná metropole východně nebo jižně od nás. S blížícím se výročím Sametové revoluce si říkám, kde se stala chyba. Myslím si, že v roce 1989 bylo Československo v lepší kondici než v roce 1948, když ho komunisti začali spravovat. Nejsem si ale jistý, jestli po 24 letech je naše země v lepší kondici než v roce 1989. Skoro bych řekl, že ne.

 Ekonomika ve 3. čtvrtletí zase klesá, hospodářský růst je v nedohlednu, kurz koruny je uměle oslabován Českou národní bankou, bude se opět zdražovat, kupní síla našich obyvatel stále klesá a je poprvé nižší než obyvatel na Slovensku, zkrátka všichni tak nějak chudneme, vznikají sociální ghetta, vyloučené lokality, zvyšuje se počet lidí bez domova, atd. Plíživá chudoba je vidět všude kolem a kbelíky, přepravky a sprejerské výtvory do tohoto obrazu skvěle zapadají.

Autor: David Evan | pátek 15.11.2013 14:26 | karma článku: 15,42 | přečteno: 923x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Blinken hovořil se ministry Saúdské Arábie, Turecka a Jordánska, řešili příměří v Gaze

1. června 2024  7:58

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v pátek večer telefonicky hovořil se svými protějšky ze...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1996x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik