Policejní razie v growshopech

Policie České republiky od pondělí po celé zemi realizuje zásahy v tak zvaných growshopech. Má za to, že pokud někdo prodává květináče, hnojivo a zahradnické substráty, může tím někoho navádět k pěstování konopí a tím páchat trestný čin šíření toxikomanie. Přijde mi docela příznačné, aniž bych chtěl někomu dělat reklamu, že například na growshop.cz mají ve svém logu nikoli konopí ale jahodu. Možná, že kdyby se growshopy jmenovaly jinak, třeba “zahradnické potřeby pro pěstování trávy“, že by je policie nechala na pokoji. Ale slovo growshop je podezřelé, zní to skoro stejně jako pověstný nizozemský coffee shop, kde si můžete legálně koupit marihuanu. A policii se skutečně údajně podařilo objevit nějaké ilegální pěstírny, zadržet neurčené množství sušené marihuany, obvinit několik osob, takže už teď se dá říct, že akce je velmi úspěšná. Nevím kolik policistů se do této akce zapojilo, kolik razií se provedlo a v kolika městech. Když ale občas vidím před nějakou školou, jak tam kouří desetileté děti, říkám si, že by nebylo na škodu, kdyby se i tady aspoň jednou za čas nějaký ten uniformovaný policista objevil. Ale toho se asi jen tak nedočkám.

Nechci se příliš pouštět do otázky, zda marihuanu legalizovat nebo ne. Je to totiž věčné téma. Vypadá to, že budeme moci marihuanu legálně získat na lékařský předpis v lékárně, ale nebudeme si ji moci pěstovat doma, což je samo o sobě postavené na hlavu. Léčebné účinky konopí jsou značné, ulevuje od bolesti, podporuje chuť k jídlu, zvyšuje vitalitu a celkově má blahodárný a harmonizační účinek na tělesný organizmus. To se však zcela určitě nedá říct v případě, že konopí kouříte, protože tím do svého těla vpravujete i celou řadu karcinogenních látek.

 K léčebným účelům se užívají zejména šištice, ale třeba z konopných semen se vyrábí výborný olej, který má zvláštní jemnou oříškovou chuť. Na trhu jsou různé značky, čtvrt litru vás vyjde zhruba na necelých 250 korun, má v sobě všechny ty omega kyseliny, takže prospívá zejména srdci. Mezi všemi těmi značkami se objevuje i výhradně český konopný olej, který je dokonce o něco levnější než ty zahraniční, při tom je stejně dobrý.

 Je tedy patrné, že konopí se u nás tak jako tak pěstuje, vždycky se pěstovalo a snad se pěstovat i bude. Je to výborná technická plodina pro textilní průmysl. Konopí tak dokonce dalo název látce, která se z něj tradičně vyráběla, takzvanému kanafasu, což je název známý zejména v bytovém textilu. Říkám “vyráběla“, protože dneska, když si jdete koupit kanafas, můžete si být naprosto jistí, že bude ze stoprocentní bavlny. Bavlna při tom za vlastnostmi konopí značně zaostává, ať už jde o pevnost, pružnost či odolnost.

 Když už jsme u té etymologie a původu různých názvů, je celkem pravděpodobné, že slovo konopí je počeštělá verze latinského cannabis. Odtud mě napadá, že i slovo kanape neboli pohovka, bude mít něco s konopím společného, pohovky  byly zřejmě tradičně čalouněné potahem z konopné látky, která jim tak dala jejich jméno nebo jejich matrace mohly být vyplněné konopnou koudelí. Ale je to jenom můj názor, který zde dávám k diskuzi a předem říkám, že se mohu mýlit.

 Není bez zajímavosti, že první džíny, které Levi Strauss vyrobil, byly z konopí. Trochu ho podezírám z toho, že když zjistil, že životnost takových kalhot je daleko vyšší než u bavlny, která se časem používáním a praním opotřebí, začal používat právě bavlnu, aby tím zvýšil svoje tržby. Bavlna se na výrobu džínů (patrně ze stejného důvodu) používá dodnes. Skutečnost je taková, že ani dnes v konopném oblečení není skoro žádný výběr, což je velká škoda, protože se jedná o jedinečný přírodní materiál.

 No a když mluvím o konopí, tak samozřejmě nemůžu zapomenout ani na Deklaraci nezávislosti Spojených států amerických. Jedná se o ručně psaný dokument, ve kterém třináct amerických kolonií vyhlásilo nezávislost na Velké Británii. A tato deklarace, přijatá kongresem 4. července 1776 byla napsána na konopném papíře. A možná i proto je více než po 235 letech stále v dobré kondici.

 O konopí by se toho dalo napsat jistě ještě velmi mnoho. Známá jsou například konopná lana, konopné barvy a laky, nebo konopná koudel, která se dá využívat v mnoha oborech od papírenství až po stavebnictví, kde se využívá jako izolační materiál. Z konopného vlákna se dají vyrábět i plasty pro široké využití například v automobilovém či hračkářském průmyslu. Je to zkrátka Bohem nadaná rostlina, jejíž jediná nevýhoda je v tom, že ji někteří lidé nedokáží docenit a místo toho ji kouří.

 A abych nezapomněl, konopí má ještě svého bratříčka, kterým není nikdo menší než chmel otáčivý. Donedávna to byli jediní zástupci čeledě konopovitých, ale podle nové taxonomie sem patří dalších sedm rodů. Můžeme být tedy alespoň rádi, že chmel je v naší zemi legální a do budoucnosti ani rozhodně nehrozí, že by to mělo být jinak. Někteří fajnšmekři kouří dokonce i chmelové šišky a tvrdí, že je to podobně omamné jako marihuana. Pokud to ovšem není stejná fáma jako s tím kouřením vnitřních stran banánových šlupek.

Autor: David Evan | čtvrtek 7.11.2013 8:16 | karma článku: 17,94 | přečteno: 747x