Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podivná Rychlá hra na TV Barrandov 3.díl

Rychlá hra na TV Barrandov prošla nenápadnou proměnou. Zdá se, že zcela rezignovala na matematické příklady a začala se spoléhat výlučně na slovní hádanky a hledání rozdílů na různých obrázcích, ať už statických či pohyblivých.

Je ale velká škoda, že TV Barrandov neumožňuje nahlédnout do Rychlé hry prostřednictvím archivu. Některé slovní hádanky jsou totiž tak obohacující, že by se daly nepochybně využít i při výuce na základní škole, například v přírodopisu. V úterní hře bylo například totiž správnou odpovědí na otázku NAJDĚTE ZVÍŘE V OBÁLCE! všem dobře známý druh ptáka z čeledi vlhovitých, vlha pestrá, neboli vlha. Jelikož si ale na vlhu nikdo po ránu nevzpomněl, soutěžní částka ve výši devíti tisíc, nemohla být nikomu vyplacena.

To bylo ještě v době, kdy soutěžícím divákům byl k dispozici soubor písmen ve formě pyramidy, ze kterého se druhové jméno daného zvířete v obálce dalo poskládat. Bylo to aspoň nějaké vodítko či pomůcka, která vymezovala počet druhů v říši zvířat ze sedmi miliónů, které se na Zemi nachází na malý počet několika kusů. Vlha však nebyla demaskována ani po nápovědě, že se jedná o zvíře na čtyři písmena, že se jedná o ptáka žijícího i u nás a poslední písmenko je “A“. Škoda, že operátoři nezavolali té paní, která umí spočítat všechny nohy všech koček v autobuse, ta by si na vlhu snad vzpomněla.

Od středy však pyramida už k vidění nebyla a zvířátka se nově začala vymezovat pouze počtem písmenek. Tím počet druhů z malého počtu několika jedinců neutěšeně narostl na počet stovek a stovek druhů. Konkrétní středeční zadání znělo NAJDĚTE ZVÍŘE NA 4 PÍSMENA V OBÁLCE! Jak jsem řekl, žádný soubor písmenek nebyl k dispozici a tak přišla nápověda, že se někde nachází písmeno “A“. Potom bylo upřesněno, že je na konci. Zkrátka nervák jako blázen, ve hře už bylo neskutečných devět tisíc, za jedno jediné zvířátko!

Tuto částku však bohužel nikdo nevyhrál, protože jak se nakonec ukázalo, zvířátkem v obálce byla vyza, celým jménem vyza velká, která je považována za největší sladkovodní rybu na světě, což není zcela přesné, protože v průběhu života střídá sladkovodní a mořské prostředí. Vyzy mohou dosáhnout délky přes osm metrů a váhy přes jednu tunu, nejtěžší jedinec měl údajně 1571 kg. To však moderátorce nezabránilo, aby vyzu označila za pouhou “rybičku“. „Je to rybička, kterou vidíte na obrázku!“ zněl její vzkaz přes televizní obrazovku.

Pak už následují jenom tak velmi oblíbené srovnávací obrázky. NAJDĚTE 1 ROZDÍLNÝ OBRÁZEK! nebo NAJDĚTE 2 ROZDÍLNÉ OBRÁZKY! Zvláštní je, že se v té nové koncepci dramaticky snížily výherní částky. Ale i tak se zřejmě někomu stále zdá výhodné, aby kvůli šesti stovkám zvedl telefon a zavolal, neboť je zřejmé, že obrázek na C1 nemá okénko. Paní, která tímto způsobem zmíněný obnos vyhrála, měla velkou radost, snad ji ta radost nepřejde, až ji přijde faktura za telefon a zjistí, že značnou část této výhry, pokud ne celou, bude muset obětovat na její úhradu.

Takže to byla vůbec první výhra vyplacená po čtyřiceti minutách hry za správnou odpověď a hnedle celých šest stovek. To je pěkné. V dnešní ranní show se opět hledala zvířátka v obálkách a hledaly se rozdíly v obrázcích. Soutěžící si tak přišli na pěkných pár stovek a někteří i na pěkných pár tisíc. Proč ale soutěž Rychlá hra zcela upustila od matematických a slovních úloh? Že by měla soucit s diváky, kteří si po ránu nemohou vzpomenout na nic jiného než na zvířátka žijící ať už ve vodě či na souši?

Nevím, opravdu nevím, proč tomu tak je. Možná je to proto, že některé správné odpovědi na slovní úlohy nebyly tak úplně správné, možná je to proto, že správné odpovědi věděla pořád jenom jistá paní, která tak inkasovala nemalé částky. Jenže zvláštní je, že o tom, kdo bude přepojen do studia rozhodují operátoři, kteří soutěžícím volají nazpět. Tak je otázkou, proč volali jisté paní vědmě, která všechno věděla, a to i tehdy pokud ke správnému výsledku nešlo dojít jinak, něž nějakou, řekněme to eufemisticky, zvláštní shodou náhod.

Zavzpomínejme tedy, prosím, ještě na pondělní vysílání, kdy jsme mohli vidět skutečný matematický příklad, možná, že to totiž bylo naposledy. Zadání tentokrát nekřičelo velkými písmeny jako obvykle, znělo jednoduše “Sečtěte všechna čísla ze všech trojúhelníků!“ Příklad je však jednoduchý pouze zdánlivě. Jenom podotýkám, že abyste se dostali ke správnému výsledku, musíte najít více než 25 trojúhelníků a posčítat více než 90 čísel.

Dal jsem toto zadání svým dvěma kolegům učitelům, jednomu ze střední školy a jednomu ze základní školy, aby tento příklad dali svým žákům, zatím se mi však ani jeden neozval, že by se někomu během vyučovací hodiny podařilo dojít ke správnému výsledku. Je mi tak divné, že správný výsledek uhodla jistá paní již po půlhodince hry. Vyhrála tak pouhých sedm tisíc, daleko méně než jiná paní, které stačilo najít dva rozdílné obrázky...a tak si říkám, že to určitě není férové!

 

Autor: David Evan | čtvrtek 17.9.2015 11:16 | karma článku: 21,55 | přečteno: 3429x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Zemřel sériový vrah z prasečí farmy. Podlehl zranění násadou od koštěte

1. června 2024  8:59

Patrně nejhorší sériový vrah v dějinách Kanady Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest...

Blinken hovořil se ministry Saúdské Arábie, Turecka a Jordánska, řešili příměří v Gaze

1. června 2024  7:58

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v pátek večer telefonicky hovořil se svými protějšky ze...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1996x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik