Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otevřený dopis vicepremiérovi Havlíčkovi: Vaše neschopnost je absolutní

Karel Havlíček je ministrem dopravy a zároveň ministrem průmyslu a obchodu.To se bohužel podepisuje na špatném chodu obou ministerstev. Některé věci jsou však už do nebe volající, protože v těžké době  poškozují zemi a  její občany.

Vážený pane vicepremiére,

jistě se mnou budete souhlasit, že žijeme v nelehké době, a že koronakrize poznamenala v naší zemi více či méně každého jednotlivce. Vláda se snaží krizi postavit čelem, říkáte, že se z ní chcete proinvestovat, což jste potvrdili již třetím letošním navýšením deficitu státního rozpočtu na zatím půl bilionu korun, ale podle ministryně financí ani tento astronomický deficit nemusí být konečný. Na tento deficit jsou různé názory, ale na jednom se shodnou úplně všichni. Pokud se chceme z krize proinvestovat, jak tvrdíte, investice do vzdělání je jedna z největších priorit.

Jistě se mnou proto budete jako ministr průmyslu a obchodu (MPO) souhlasit s tím, že jedna z nejdůležitějších oblastí, kde by vláda měla investovat, je vzdělání, potažmo zvyšování kvalifikace českých občanů. K tomu má mimo jiné sloužit i Národní systém kvalifikace, který patří do gesce MPO, a který umožňuje lidem, kteří chtějí nebo potřebují, například kvůli živnosti, získat profesní kvalifikaci v určitém oboru, aby tuto kvalifikaci získali bez toho, aby se museli zapisovat do nějakého dlouholetého studia. A stačí, když u autorizované osoby, což jsou nejčastěji školy nebo vzdělávací instituce, složí konkrétní zkoušky dle hodnotícího standardu.

Tyto autorizované osoby akredituje MPO jako autorizační orgán. Vy Ministerstvo průmyslu a obchodu řídíte, takže se Vás musím zeptat, jak je možné, že v Národním systému kvalifikací panuje takový nepořádek a chaos, a jak je možné, že s tím nikdo není schopen nic udělat. Jako příklad Vám uvedu jeden maturitní obor z Národního systému kvalifikací Elektrotechnik koncových vysokofrekvenčních zařízení(kód: 26-016-M). Již několik týdnů se Vaši odborníci na MPO, ale také v Národním pedagogickém institutu (NPI) diví, že u tohoto oboru není žádná autorizovaná osoba, která by mohla zájemcům o tento obor toto vzdělání poskytnout.

A pokud je to divné i Vám, pane ministře, tak mi dovolte, abych Vám sdělil, proč u tohoto oboru, ale také u dalších příbuzných maturitních oborů není žádná autorizovaná osoba, která by toto vzdělání poskytovala. Jednoduše řečeno, je to proto, protože to není možné. V hodnotícím standardu je totiž stanovena následující podmínka: Podmínkou pro připuštění ke zkoušce je předložení platného Osvědčení o elektrotechnické způsobilosti dle vyhlášky č. 50/1978 Sb., § 9, ve znění pozdějších předpisů.

Jinými slovy je zde stanoveno, že aby byl student připuštěn ke zkoušce, potřebuje § 9, tedy tzv. “revizáka“, což je v podstatě nejvyšší paragraf v oboru elektrotechniky, a aby ho někdo mohl získat potřebuje nejméně deset let v oboru, a musí mít dle nových pravidel i maturitní zkoušku v oboru. Proč by to někdo dělal? Proč by si revizák dělal maturitní zkoušku v oboru, když ji má? To je ale nadělení, viďte, pane ministře, Vy chcete připouštět k maturitní zkoušce takové uchazeče, kteří maturitní zkoušku z elektrotechnickém oboru musí mít a musí mít ještě deset let praxe, což § 9 vyhlášky č. 50/1978 Sb. evidentně vyžaduje.

Je to stejné jako kdyby k připuštění k maturitě na víceletém gymnáziu byl zapotřebí vysokoškolský titul Mgr., jaký Vám to dává smysl, pane vicepremiére??? A přesně to Vaše ministerstvo MPO jako autorizační orgán dělá. Přesně takhle Vaše ministerstvo hází klacky pod nohy těm, kdo by se třeba chtěli stát autorizační osobou. Přesně takhle bráníte, a házíte klacky pod nohy těm, kteří by si chtěli zvýšit svojí profesní kvalifikaci, přesně takhle škodíte této zemi a jejím občanům, a při tom se tváříte, jak se jim snažíte pomáhat.

Je mi známo, že v uplynulých týdnech a měsících bylo vynaloženo abnormální úsilí, aby tato zjevně neopodstatněná překážka byla odstraněna, desítky hodin telefonátů, emailů na Vaše ministerstvo, a nikdo dosud nic neudělal. Všichni na MPO se údajně diví, proč je tam tak vysoký paragraf. Takže takto ta Vaše vláda maká ve prospěch svých občanů? Takto si to představujete? Vaše neschopnost řídit MPO, je, pane Havlíčku, absolutní. Myslíte si, že Váš největší přínos je v tom, že jste nechal v březnu otevřené galanterie a švadlenky? A při tom nepochopitelně bráníte občanům, aby mohli něco udělat pro sebe a pro tuto zemi?

Budu požadovat, abyste mi na základě zákona o svobodném přístupu k informacím sdělil výši platu těch osob na Vašem ministerstvu, kteří za tento stav věcí nesou odpovědnost, včetně Vašeho. Předem Vás jako povinný subjekt upozorňuji, že jsou splněny všechny podmínky Platového nálezu Ústavního soudu, tedy, že je tato záležitost ve veřejném zájmu (co více by mělo být ve veřejném zájmu než přístup ke vzdělání), přispívá k diskusi o veřejném zájmu, já jako žadatel plním úkoly a dozor veřejnosti, a tato informace existuje a je dostupná.

Děkuji.

Ing. David Evan

Autor: David Evan | čtvrtek 3.9.2020 10:51 | karma článku: 26,73 | přečteno: 1089x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik