Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší a nejsprostější lež Václava Klause od Listopadu 89 (video)

S blížícím se 25. výročím 17. listopadu 1989 se v médiích bilancuje co se za poslední čtvrtstoletí povedlo a co se nepovedlo. K těmto debatám promlouvají bývalí disidenti, ekonomové, sociologové ale také polistopadoví politici...

Mezi jinými i Václav Klaus a Miloš Zeman, Pavel Rychetský a další, všichni se svorně shodují na tom, že transformační proces byl nutný a úspěšný. Že přerod od totalitární společnosti ke společnosti svobodné a demokratické byl zkrátka sukcesem. V čem se ale názory často rozcházejí je pohled na ekonomickou transformaci, na kupónovou privatizaci, privatizaci bank, investiční pobídky, atd. Debaty na toto téma jsou dosti emotivní a bouřlivé i po tolika letech a zdá se, že se někteří pamětníci dokonce uchylují k polopravdám a lžím. Mezi nejaktivnější lháře v tomto smyslu patří bez pochyby bývalý prezident Václav Klaus.

Nebudu psát o tom co Klaus řekl v rozhovoru na adresu svého předchůdce Václava Havla. V tom rozhovoru lhal několikrát, například když říkal, že Havlovi v únoru 1990 v americkém kongresu po skončení jeho projevu netleskal, při tom na záznamu je jasně vidět jak stojí a tleská. Rovněž není a nebyla pravda, že by Havel byl proti politickým stranám, naopak si pamatuju, že pluralismus politických stran velice hájil i když se snažil být nadstranický. A nad výrokem o tom, že Havel byl reformním komunistou se snad může každý jenom pousmát.

 To však nic nemění na tom, že to jsou lži. A Klaus se rozelhal natolik, že začal lhát i o ekonomické transformaci, privatizaci a přechodu na tržní hospodářství. Dodnes nedokáže přiznat, že tyto změny byly překotné, nesystematické a vedly k rozkrádání státního majetku. Odmítá pojem divoká privatizace či divoká devadesátá léta. Samozřejmě, že kromě tohoto problematického ekonomického transformačního procesu probíhala i společenská transformace a v tomto ohledu je třeba Klausovi připsat kredit za to, že rozdělení Československa proběhlo klidně a bez větších problémů. Ano, zde udělal kus dobré státnické práce, i když pro rozdělení federace se nikdy nezasazoval.

 Rozdělení Československa tedy Klausovi nikdo zazlívat nemůže, naopak dodnes to v Evropě vydávají za vzor všichni, kteří mají separatistické tendence ať už ve Španělsku, Itálii nebo Velké Británii. Rovněž není fér svalovat na Klause veškerou vinu za neúspěch ekonomické transformace, protože jeho vlády byly vždy tvořeny koalicemi a tudíž odpovědnost by měli mít i ostatní a ne jenom předseda vlády, který je jaksi první na ráně. Co však považuju za nepřijatelné je lhát a snažit se převracet ekonomickou realitu u člověka, který je profesorem ekonomie.

 Po čtvrtstoletí je jasně patrné, že se žádný ekonomický zázrak v České republice nekonal. Žádný ekonomický tygr se v srdci Evropy nenarodil. Se životní úrovní jsme zhruba na jedné čtvrtině toho, co mají naši západní sousedé, to platí jak o minimální mzdě, která je v Německu od příštího roku 39.000 Kč (8.5EUR na hodinu) tak v podstatě i o mzdě průměrné, přičemž ceny zboží jsou srovnatelné, v Německu mnohdy nižší. Mimochodem znáte ten vtip, jaký je rozdíl mezi českou a německou minimální mzdou? Žádný, obě dvě jsou shodně osm a půl. V Německu 8.5 EUR na hodinu, v Česku 8.5 tisíce korun za měsíc.

 Bylo by to jistě velmi vtipné, kdyby to nebylo k pláči. Dnes a denně poslouchám stesky rodičů, že jejich dospívající děti nevidí u nás žádnou perspektivu a že po dokončení školy se chystají vycestovat za prací na Západ. To osobně považuju za nejhorší dopad nepovedené ekonomické transformace u nás. Mirek Topolánek se za to naopak vůbec nestydí a v seriálu ČT o bývalých premiérech mladé lidi přímo vyzývá k tomu, aby emigrovali do Austrálie...Zdá se mi to velmi sprosté jako celý Mirek Topolánek ale to je zase jiné téma.

 Takže ekonomickou transformaci vydávat v tomto kontextu za úspěch je nehorázný faul. A ještě jednou si pro srovnání vypůjčím naše německé sousedy, čtvrt století po druhé světové válce bylo již naprosto jasné, že se Německo ekonomicky vzedmulo k tomu co se nazývá německý hospodářský zázrak a to i přes to, že ještě na konci čtyřicátých let bylo v troskách nejen ekonomických ale i doslovných. Žádný podobný zázrak se u nás jak jsem již řekl neudál, přestože naše výchozí pozice byla v roce 1989 neporovnatelně lepší než ta německá na konci války.

 Klaus se však patrně snaží vyvolat pocit, že tomu bylo tak nějak jinak. Jak jinak si mám vysvětlit jeho slova v Hydeparku ČT24 z minulého týdne, že po revoluci u nás žádný domácí kapitál reálně neexistoval? Toto je největší myslitelná lež jakou mohl Václav Klaus od roku 1989 pronést a měl by se nepochybně kvůli tomu omluvit a vzdát  se i své profesury. Pro jistotu bude jistější když se na tento nepochopitelný a sprostý výrok každý podívá sám.

Pravda je totiž taková, že naše země měla obrovský ba přímo enormní domácí kapitál. Samozřejmě šlo v drtivé většině o státní podniky, ale nejenom státní podniky byly předmětem privatizace. V malé privatizaci lidé kupovali v aukcích provozovny a obchody za peníze, které měli většinou našetřené. V kupónové privatizaci si lidé nakupovali kupónové knížky a vkládali je do podniků či nechvalně známých privatizačních fondů. Čili lidé kapitál měli a prostě ho nakupovali nebo investovali. Státní podniky, obchody, služby a úspory obyvatel, to není podle profesora Klause žádný domácí kapitál? Považuje snad za kapitál jenom kapitál soukromý? Potom je opravdu nezbytně nutné, aby se vzdal své profesury.

 Zde si dovolím udělat malou odbočku na odlehčení, je to příhoda z mého dětství, která však celou situaci dobře ilustruje. Bylo to někdy na začátku devadesátých let, přijela k nám do panelákového bytu moje babička. To vůbec nebylo obvyklé a stávalo se to jenom při mimořádných událostech, protože jinak jsme jezdili za babičkou na vesnici na návštěvu my. Jako dnes si pamatuju jak sedí v kuchyni a mluví s mojí matkou, co má udělat s těma penězma, který má na knížce, že se bojí, že bude měna, kterou už v roce 1953 jednou zažila a že bude devalvace, jestli radši nemá koupit zlato a že to bude jistější...

 Babička byla prostě stará škola, zlato považovala za jistotu. Sice jsme se jí to snažili vymluvit, ale když jsem potom měl v dospívání možnost nosit zlaté řetězy tlusté jako malíček u ruky, bylo mi jasné, že se babička zařídila podle svého. Chci však touto příhodou ilustrovat věci, které jsem již napsal, za prvé ekonomická transformace byla překotná a navíc špatně komunikovaná občanům, za druhé lidé disponovali v úsporách opravdu velkým kapitálem, možná že dokonce daleko větším než dnes, kdy jejich úspory úspěšně devalvuje centrální banka.

 A to nemluvím o kapitálu, který byl v majetku státu. Samozřejmě nemá cenu všechny ty podniky jmenovat, ale víme, že Československo bylo industriální, bylo průmyslové, ať už šlo o těžký či lehký nebo automobilový či zbrojní průmysl. Takže všechny ty doly, hutě, elektrárny, automobilky a další závody představovaly obrovskou akumulaci kapitálu, o které profesor Klaus říká, že tady chyběla, že tady scházela.

 Představa, že stát musel rychle rozprodat všechny tyto podniky včetně takzvaného rodinného stříbra a neponechat si vůbec nic, jinak že by se přechod na tržní ekonomiku nezdařil, je naprosto mylná a navíc hloupá. Je to taky hlavní důvod, proč ekonomická transformace selhala.

 Obrovskou akumulací kapitálu byl nepochybně i důchodový účet na kterém bylo 330 miliard korun a za Klausovy vlády byl zrušen a posléze rozpuštěn ve státním rozpočtu. Jenom pro představu, těchto 330 miliard přepočtem na dnešní peníze by tvořily asi tak desetinásobek, tedy nějaké 3 bilióny korun, kam tyto prostředky zmizely, nedokáže Klaus s určitostí říct ani dnes.

 Nechtěl jsem být před státním svátkem moc žlučovitý, neboť chápu, že se to příliš nehodí. Nehodí se ale ani lhát a neříkat pravdu. Zejména děti by ji měly slyšet, neboť budou chtít pochopit proč jim jejich vlastní země nedokáže nabídnout to, co od života chtějí. Proč vznikly všechny ty průmyslové zóny a montovny a proč by v nich měly dřít za čtvrtinu toho, co dostanou o pár kilometrů dál na západ.

 Věřím, že si na tyto otázky zaslouží pravdivou odpověď a ne lži o úspěšnosti české ekonomické transformace po roce 1989. Dle mého názoru po 25 letech nadešel čas si přiznat, že ekonomická transformace skončila naprostým fiaskem. Nelze to jinak pojmenovat. Nelze však ani brečet nad rozlitým mlíkem. Život jde dál. Svátek 17. listopadu nám má přece především připomínat to, že osud máme ve svých vlastních rukou. Proto všem přeju příjemný a klidný svátek.

Autor: David Evan | sobota 15.11.2014 22:20 | karma článku: 29,27 | přečteno: 1737x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Poslanci schválili navýšení podpory investic, budou řešit i status umělce

13. června 2024  8:37,  aktualizováno  11:30

Přímý přenos Poslanci ve čtvrtek schválili navýšení peněz pro Státní fond podpory investic. V prvním kole by...

Žalobci se budou znovu zabývat kauzou s Ferim, zohlední názor Ústavního soudu

13. června 2024  11:17

Státní zastupitelství se bude znovu zabývat případem jedné z poškozených v kauze bývalého poslance...

Prezident Pavel předá končící prezidentce Čaputové Řád Bílého lva

13. června 2024  9:31,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Prezident Petr Pavel v poledne předá Řád Bílého lva končící prezidentce Zuzaně Čaputové. Nejvyšší...

Pokuta 200 milionů eur plus penále. EU trestá Maďarsko za migrační politiku

13. června 2024  10:12,  aktualizováno  10:50

Maďarsko musí zaplatit jednorázovou pokutu 200 milionů eur (4,9 miliardy korun) a penále ve výši...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1997x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik