Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miloš Zeman Ferda Mravenec nebo Brouk Pytlík?

Včera jsme byli svědky dalšího nešťastného výroku prezidenta Miloše Zemana. Během své cesty po Středočeském kraji se v tělocvičně obchodní akademie v Kolíně při improvizované diskuzi se studenty vyjádřil, že dvě Češky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, které byly v březnu uneseny v Pákistánu, se nacházejí na pomezí Pákistánu a Afgánistánu a vyjednává se o jejich propuštění.

 Podle bezpečnostních expertů tímto výrokem mohl ohrozit výsledek tohoto vyjednávání a potažmo i samotné mladé ženy. Ministerstvo zahraničí a předseda vlády Rusnok dávají od Zemanových výroků ruce pryč a nechtějí je raději vůbec komentovat.

 Je to asi tak týden, když Zeman šlápl vedle s českou ambasádou v Izraeli, když  řekl, že by se měla přestěhovat z Tel Avivu do Jeruzaléma. Měla se kvůli tomu dokonce sejít i Liga arabských států, která jeho výroky jasně odsoudila. Zeman se později prostřednictvím svého mluvčí snažil své výroky mírnit, ale i tak jeho slova neunikla mezinárodní pozornosti.

 Pomalu si začínám zvykat, že nový prezident má potřebu neustále do něčeho mluvit. Není to vlastně takový rozdíl od bývalého prezidenta Klause, který měl rovněž ve zvyku mluvit do věcí, do kterých mu nic nebylo, jako když například v Německu hlásal, aniž by byl tázán, že Němci dělají se svým odklonem od jádra strašlivou chybu. Kdyby ovšem někdo jiný mluvil do energetické politiky České republiky, tak by to jistě odsoudil jako hrubé vměšování do naší svrchovanosti.

 Zemanův repertoár je ovšem v tomto ohledu poněkud pestřejší, začalo to s tím národním supermarketem na bázi sítě COOP, že prý supermarkety mají u nás nehorázné marže až 60 procent. Takže trochu matematiky. Za prvé, šedesátiprocentní marže neznamená, že marže tvoří 60 procent ceny. Pokud mléko stojí 16 Kč bez DPH, tak šedesátiprocentní marže činí v této ceně 6 Kč, což je 37% ceny.

 A opravdu je těch 6 korun tak mnoho? Někdo přece musí to mléko do supermarketu přivést, někdo ho musí naskladnit, dát do regálů a taky se musí zaplatit náklady na energie a platy dalších zaměstnanců. Pokud se to někomu zdá moc, může nakupovat mléko přímo u farmáře, který ovšem za litr mléka účtuje nejméně dvacet korun, takže si budete muset ještě připlatit...

 Zeman také zaujal myšlenkou na vybudování vodního kanálu Dunaj Odra Labe. Je to jistě bohulibý projekt, otázkou ale je, jestli se jeho zprovoznění dožijí alespoň současní kojenci nebo až jejich děti. Minulý týden při návštěvě Izraele Zeman nastolil otázku jednoslovného názvu našeho státu. Líbí se mu název Czechia. Jednoslovný název má určitě svoje výhody, jenom škoda, že čeští fanoušci při skandování na mezinárodní scéně stále volají: Če-chy, Če-chy! Vzkaz od prezidenta je jasný, napříště skandovat: Če-chi-e! Če-chi-e! Snad fanoušci nejvyššího představitele státu uposlechnou!

 Připomeňme si, že se prezident celkem rázně vložil i do OKD, které chtějí uzavřít důl Paskov, kdy se zastal horníků. Navrhl, aby OKD prodaly své byty a z toho financovaly těžbu v dolu Paskov ještě několik let. Včera jsem zase zaznamenal, že měl prezident Zeman nějakou zajímavou myšlenku ohledně geriatrických léků. Zkrátka škála Zemanových znalostí a vědomostí se zdá nekonečná.

 Prezident Miloš Zeman není jenom prognostik, ale také jak vidno bezpečnostní expert, diplomat, ekonom, lingvista, inženýr stavař, sociální vyjednavač a vizionář. Otázkou ale je, jestli je Miloš Zeman skutečně tím všeznalým a neohroženým Ferdou Mravencem, který má vždy na každý problém připravené nějaké neotřelé řešení, nebo jestli není spíše jakýmsi Broukem Pytlíkem, který občas nadělá více škody než užitku...

Autor: David Evan | čtvrtek 17.10.2013 23:35 | karma článku: 26,78 | přečteno: 914x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu zachraňoval lidi vrtulník

1. června 2024  11:27,  aktualizováno  14:21

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1996x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik