Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Korupce na Policejním prezidiu České republiky

Server http://evan.cloud disponuje závažnými informacemi a doklady o korupčním prostředí na policejním prezidiu, o manipulaci veřejných zakázek a dokonce o spolupráci s kriminálním prostředím. Má plánovaná reorganizace toto ukrýt?

Když jsem ve svém předchozím článku psal o korupčním prostředí na policejním prezidiu, nemluvil jsem jen tak do větru. V úterý 4. dubna tohoto roku jsem se obrátil na tiskové oddělení Ministerstva vnitra, abych zjistil některé okolnosti podezřelého výběrového řízení na nové policejní odznaky Služby kriminální policie a vyšetřování (dále jen SKPV). Odznaky měly být původně dodány do konce listopadu minulého roku, později byl termín prodloužen do konce ledna tohoto roku, ale jak víme, ani tento termín dodržen nebyl.

Vyjádření mluvčího policejního prezídia Davida Schöna z počátku tohoto roku znělo, že "dodání posledních kusů odznaků" bude dodáno nejpozději do konce ledna, při tom v této době, tedy začátkem ledna, bylo dodáno podle informací, které má server http://evan.cloud k dispozici pouze asi 20 ks ručně vyrobených odznaků. Proč tedy mluvčí policejního prezídia mluvil o posledních kusech není zřejmé, protože celková dodávka byla a stále je na 12,000 odznaků. Evidentní snahou tohoto vyjádření bylo zmást veřejnost, aby se domnívala, že všechno běží až na nějaké malé zádrhele celkem dobře a dodávka bude nakonec s dvouměsíčním zpožděním realizována.

První kusy odznaků byly dodány na konci března. Opět zdůrazňuji, že šlo o první kusy a nikoliv několik posledních kusů. A hned po státním svátku, po Velikonočním pondělí, dne 4.4.2016 tiskem proběhla zpráva, že policejní prezidium odznaky SKPV nepřevzalo, protože nebyly v požadované kvalitě. Podle informací, které má server http://evan.cloud k dispozici, se jednalo o dodávku asi dvou tisíc odznaků, opět zdůrazňuji o první dodávku dvou tisíc odznaků, nikoliv o nějakou poslední dodávku. A tyto kusy nebyly opatřeny ani žádnými identifikačními čísly, jednalo se tak pouze o samotné odznaky, jako takové neplatné.

Je zřejmé, že policejní prezidium se snažilo všemožně zakrýt skutečnosti ohledně této podezřelé veřejné zakázky a vyhlašovalo nesmyslná prohlášení, aby zmátlo veřejnost. Smlouva na dodávku odznaků SKPV, kterou vysoutěžila společnost Tyssa Technology a.s., která se do výběrového řízení přihlásila jako jediná, což samozřejmě samo o sobě vzbuzuje podezření, není na internetu nikde k dispozici, a to dále posiluje podezřelost a netransparentnost této veřejné zakázky.

Jak jsem tedy uvedl, obrátil jsem se dne 4.4. tohoto roku na tiskové oddělení Ministerstva vnitra se seznamem těchto deseti otázek, respektive okruhů:

1. Okolnosti výběrového řízení z loňského roku, které ministerstvo vnitra vypisovalo

2. Okolnosti smlouvy se společností Tyssa Technology a.s., podmínky pro stát, další smluvní parametry, proč není veřejná

3. Jestli je ministru známo v jakém režimu se odznaky vyrábí, že se nejedná o režim, o kterém policejní mluvčí mluvil jako o zabezpečeném režimu.

4. Jestli je ministru známo, jakým způsobem se odznaky vyrábí.

5. Jestli je ministru známo, jaké osoby se na výrobě odznaků podílí.

6. Jak bude ministerstvo postupovat při reklamaci a případných sankcích

7. Proč proběhla zpráva. že odznaky byly dodány, když dodána byla jenom část

8. Jestli je ministru známo, jakým způsobem se odznaky při výrobě přesouvají a jací přepravci se k tomu využívají.

9. Proč mluvčí tvrdil, že "poslední" odznaky budou dodány do konce ledna, v době, kdy bylo dodáno jenom cca 20ks.

10. Proč ministerstvo nechalo zvítězit společnost, která nemá na výrobu ani technologii a nemá s tím žádné zkušenosti.

Netrvalo dlouho a přišla mi z tiskového oddělení Ministerstva vnitra bez jakéhokoliv bližšího vysvětlení odpověď, že se mám se svými dotazy obrátit na Policejní prezidium. To je samozřejmě velice zvláštní, velice podezřelé, protože mi není jasné, proč bych se měl kvůli veřejné zakázce, kterou má Ministerstvo vnitra nepochybně v gesci obracet na Policejní prezidium, v podstatě tedy na policii. Ale jelikož jsem takovou odpověď očekával, tak jsem to udělal ještě před tím, než mi z odboru tisku a public relations odepsali a poslal jsem na policejní prezidium v podstatě ty stejné otázky.

Odpovědí jsem se dočkal dne 12.4.2016, ale v zásadě jsem se nic nového nedozvěděl. Mluvčí Schön mi sdělil, že zakázka byla vyhlášena jako zjednodušené podlimitní řízení v souladu se zákonem o veřejných zakázkách (což není vůbec podezřelé), a že smlouva byla po podpisu zveřejněna na profilu zadavatele v souladu se zákonem (čímž však zase neodpověděl, proč tam už není). Většina ministerstev už totiž dávno dává na svůj web všechny smlouvy, které v rámci veřejných zakázek uzavřou.

 Dále bez bližší specifikace sdělil, že smlouva obsahuje smluvní sankce za nedodržení termínu dodání, tyto sankce údajně měly být po dodavateli vymáhány. Dále mi k 7. bodu sdělil, že "tato informace nevzešla od Policejního prezidia ČR, a že veškeré výstupy k problematice dodávky odznaků přesně odráží aktuální stav věci", což je samozřejmě absolutní nonsens, jak je patrné na příkladu z ledna tohoto roku, který jsem výše zmínil.

Ke zbývajícím otázkám policejní mluvčí uvedl, že "dodavatel garantuje, že výroba proběhne v souladu se zadáním, které je součástí uzavřené smlouvy. Tedy že na odznaku budou použity speciální bezpečnostní prvky a výroba bude probíhat na režimovém pracovišti, které zajistí nemožnost manipulace s odznaky." Ověřené informace z několika zdrojů však říkají, že odznaky se vyrábějí, respektive raznice se vybarvují podloudně po domácnostech ručně emailovými barvami v úkolové mzdě za cenu několika korun za kus...přesouvají se komerčními přepravci, a tak všechny ty řeči o režimových pracovištích, japonských robotech, jsou jenom pohádky a báje, které s realitou nemají vůbec nic společného.

Korupční prostředí na policejním prezídiu je na tomto případě, na této konkrétní veřejné zakázce, která je podezřelá od samého začátku, celkem dobře patrné. A je zřejmé, že se jedná jenom o pověstnou špičku ledovce. Podloudně připravená reorganizace policie má nepochybně za cíl tuto běžnou korupční praxi zakrýt a je tak pochopitelné, že někteří elitní policisté, z nichž značná část je stále bez policejních odznaků SKPV, se na tom nechtějí podílet a raději po mnohaleté službě odcházejí, aniž by měli nejmenší představu o tom, co budou vlastně do budoucna dělat. A to je na pováženou...

Další zjištění serveru http://evan.cloud jsou ještě závažnější a jedná se o témata, která by měla zaznít na Bezpečnostní radě státu. Jedná se o to, že společnost ČESKÝ TEXTIL. a.s., která je spřízněná se společností Tyssa Technology a.s. a má tak na Policejní prezídium jisté vazby, v době Ukrajinské krize, kdy platilo všeobecné embargo na dodávku zbraní a vojenského materiálu z České republiky na Ukrajinu, dodávala na Ukrajinu vojenský materiál. Existuje též reálná možnost, že Policejní prezidium o tomto vědělo.

Velice doufám, že na úterním zasedání Bezpečnostní rady státu budou přizváni i ministr spravedlnosti Pelikán, plk. Šlachta a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a bude se hlavně jednat o odvolání policejního prezidenta Tuhého a rezignaci ministra vnitra Chovance, kterou předpokládám, že pan ministr, (jak je ostatně v poslední době jeho dobrým zvykem), sám nabídne. Z posledních oficiálních vyjádřeních Tuhého vyplývá, že se ze všeho nejvíc bojí toho, že bude jeho osoba kriminalizována, k tomu však lze podotknout pouze tolik, že si měl lépe rozmyslet, s jakými lidmi se dává do holportu.

Více o korupčních praktikách na Policejním prezidiu České republiky zde:

http://evan.cloud/cs/blog/2016/03/31/pokud-policie-udela-chybu-povazujte-to-jenom-za-omyl-prosim/

 

Autor: David Evan | neděle 12.6.2016 20:05 | karma článku: 33,38 | přečteno: 2437x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Mobilizace vězňů dorazila i na Ukrajinu. Ta počítá s až 20 tisíci novými vojáky

17. května 2024  17:39

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým odsouzeným...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik