Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem otrávený z Václava Moravce

Václav Moravec je otrávený. Nelíbí se mu, že jeho dvacet tři kolegů podalo podnět k Radě ČT, ve kterém píší, že jim vadí určité zásahy do vysílání zpravodajství. Tímto podnětem jsem se podrobně zabýval ve svém včerejším blogu, takže můžete sami posoudit, co si o něm myslím. Jsem otráven Václavem Moravcem, když se postavil proti svým dvaceti třem kolegům, kteří mají pocit, že vyčerpali všechny možnosti a tak se legitimně obracejí na Radu ČT, aby se jejich podnětem zabývala. Václav Moravec řekl, že mu vadí, že jeho dvacet tři kolegů zůstalo v anonymitě a že tak nevyjadřují správný občanský postoj. Mně to až tak nevadí, ale inspiroval mě k tomu, že jsem se rozhodl vyjádřit svůj občanský postoj tím, že podám na vedení zpravodajství ČT trestní oznámení.

novinky.cz

Celou věc jsem dneska konzultoval s panem Milanem Uhdem, předsedou Rady ČT, ptal jsem se ho, jak to bude na zasedání Rady příští týden ve středu vypadat a jaké kroky v tomto ohledu plánuje. Mimochodem jeho kniha “Rozpomínek Co na sebe vím” bude distribuována od příštího pátku a oficiálně bude uvedena v život ve čtvrtek 21. listopadu v 17,00 v kavárně Divadla Na Zábradlí, kde se pan Uhde bude svým čtenářům věnovat. Kniha prý bude velmi obsáhlá, bude čítat na 750 stran a myslím si, že bude určitě stát za to.

 Těch dvanáct podnětů Radě ČT bude určitě důkladně prošetřeno generálním ředitelem Petrem Dvořákem, který si přizve nezávislý audit, proč tedy tuto věc posouvat do roviny trestně právní? Protože jsem z několika podnětů naznal, že dochází k zavlékání nebezpečných klientelistických sítí do zpravodajského vysílání, a že to tedy není pouze otázka objektivnosti či vyváženosti, ale do značné míry i otázka korupce.

 Konkrétně mám na mysli podivné okolnosti, za kterých vznikala reportáž o čínském orchestru ze dne 2.2.2013. Cituji z podnětu: “Podivné rychlé shánění a dotáčení „Číňanů chystajících se v Praze na Nový rok“ tak působilo spíš jako kamufláž pro umístění komerční aktivity soukromého subjektu do veřejného vysílání.“ Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal na redakční poradě dne 14.8.2013 údajně uvedl, že šlo o případ klientelismu a že to byla chyba.

 Pokud tedy šlo o případ klientelismu, je také možné, že někdo dostal zaplaceno za to, že tato reportáž vznikla a byla uveřejněna a to by mohlo poukazovat na trestný čin úplatkářství. Kdo však podle podnětu dostal zaplaceno byli Vietnamci, kteří měli předstírat, že jsou Číňané slavící Čínslý nový rok. Je snad i v tomto jednání možné spatřovat naplnění skutkové podstaty trestného činu úplatkářství? Nevím, ale myslím si, že by to měli prošetřit orgány činné v trestním řízení.

 Co však vím poměrně jistě je, že byl porušen zákon o České televizi, ve kterém je Česká televize zavázána k tomu, aby její zpravodajství bylo vyvážené a objektivní. Vietnamec, který předstírá, že je Číňan slavící  Čínský nový rok o osm dní dříve než tento rok vůbec přijde, není podle mého ani vyvážený ani objektivní. Naopak se zjevně jedná o objektivní lež, která je možná navíc spojená s korupčním jednáním.

 Trestní oznámení jsem se rozhodl podat na Vrchní státní zastupitelství v Praze a až tak učiním dám jeho kopii k dispozici do přílohy tohoto blogu, neboť tím chci dát najevo svou občanskou odvahu, o které Václav Moravec v souvislosti se svými kolegy hovořil.

 Je mi divné, že Václav Moravec, který si tak zakládá na objektivnosti zpravodajství České televize, se za své kolegy nepostavil. Jenže je veřejným tajemstvím, že má blízko nejen ke zpravodajství ĆT24, ale i k řediteli zpravodajství Zdeňku Šámalovi. Vnímám tak jeho krok jako spíše podporu svému vedení jako projev slepé loajality, než jako odvážný občanský postoj pana Václava Moravce a z toho jsem opravdu velmi otrávený.

Autor: David Evan | pátek 1.11.2013 12:33 | karma článku: 42,15 | přečteno: 13493x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Blinken hovořil se ministry Saúdské Arábie, Turecka a Jordánska, řešili příměří v Gaze

1. června 2024  7:58

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v pátek večer telefonicky hovořil se svými protějšky ze...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1996x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik