Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

FUCKovníček Davida Černého

Tak to vypadá, že se to babí léto letos nějak opozdilo a taky, že se moc dlouho nezdrželo. Dneska je pošmourno, včera bylo taky pod mrakem, jenom v to pondělí bylo krásně, to se opravdu povedlo, vypadá to ale, že to bylo letos asi naposled. Jakoby se léto skutečně na chvíli vrátilo, bylo příjemných nějakých osmnáct dvacet stupňů, na dvaceti stanicích dokonce padl teplotní rekord, obloha byla modrá bez mráčku, sluníčko svítilo a po Vltavě plul vztyčený prostředníček výtvarníka Davida Černého, který mířil kamsi směrem k Hradu.

iDnes

Médiím tato mimořádka samozřejmě nemohla uniknout, takže za chvíli se to jako zpráva objevilo jak v televizi tak na zpravodajských portálech. David Černý své dílo komentoval tím, že “Zemanovy probolševické praktiky nabourávají zásady demokracie“, čímž upřesnil na koho tento vztyčený prst míří především. O to více mě udivilo, že podle některých komentátorů se nejedná o součást předvolebního boje, ale spíše o soukromou iniciativu Davida Černého, která se současnými volbami nemá pranic společného, protože bolševismus je prý jako téma dávno vyčpělé.

 Já si naopak myslím, že se o součást předvolebního boje jedná, a že tím chtěl David Černý podpořit jistou politickou stranu, která svou kampaň mimo jiné založila právě na negativním vymezení vůči Miloši Zemanovi. Předsedu této politické strany Černý podpořil i v letošních prezidentských volbách, takže mně to do sebe celkem zapadá. Bolševismem a bolševiky nazývá Černý podle mého názoru zase jistou stranu, jejímž čestným předsedou je současný prezident.

 Proč nenazývám věci pravými jmény? Už mě to nějak dva dny před volbami nebaví. Začíná to být únavné. Jinak si dílo Davida Černého netroufám hodnotit. Na jednu stranu je to gesto vulgární, o tom netřeba polemizovat, na druhou stranu je zřejmé, že prezident není zcela nadstranický a tím, že před volbami objíždí jednotlivé kraje i se svým kancléřem Mynářem, který ve volbách kandiduje, jeho nadstranická pověst utrpěla další šrám. Chápu, že počínání prezidenta v tomto směru může vést u některých lidí k frustraci a že mají potřebu se nějak vyjádřit.

 David Černý však není jenom umělec, sochař a výtvarník. Je to také aviatik. Před dvěma lety měl nehodu na kluzáku, který začal ztrácet rychlost a hrozil pádem, takže Černý z výšky nějakých 300 metrů duchapřítomně vyskočil padákem a téměř se mu nic nestalo. Jeho kluzák dopadl na okraj města Bystřice na Benešovsku do blízkosti obytných budov, ale nikomu se naštěstí nic nestalo. David Černý měl opravdu štěstí.

 Nechybělo tedy zrovna moc a v pondělí žádný vztyčený prst Davida Černého plout po Vltavě nemusel. A také by nám chyběl klikující doubledecker, kterým se v loňském roce prezentovala česká olympijská výprava na letní Olympiádě v Londýně. Tedy tento počin Davida Černého bych si s dovolením ohodnotit dovolil, dal bych mu asi jedničku. Nejdříve jsem si říkal, že vozit doubledecker do Londýna je stejné jako nosit sovy do Atén, a že by se Češi měli prezentovat spíše něčím ryze českým, ale potom jsem si řekl, že to není špatné, že aspoň v té cizině uvidí, že zlaté české ručičky jsou stále pojem.

 Dovolil bych si tu předvolební řež dneska trochu odlehčit a oznámkovat jako ve škole i některé další výtvory Davida Černého. Ačkoliv nevím, jestli půjde o odlehčení v pravém slova smyslu, protože řada Černého děl, ať chcete nebo nechcete, jsou politická a kontroverzní . Jedním takovým příkladem je Entropa, která nám během našeho předsednictví EU v lednu 2009 udělala spíše ostudu. Ale ono těch ostud v souvislosti s pádem Topolánkovy vlády bylo víc.

 Entropa není ale celkově špatný nápad, těží z toho, že jednotlivé státy v Evropě jsou odlišné a dle mého názoru je to tak správně. Myslím si, že každá země má mít své symboly a svá témata a hlubší evropská integrace je podle mě spíše na škodu. Musím ale strhnout známku za nějaké zjevné urážky nebo fauly, kterých se umělec dopustil s tureckým záchodem v Bulharsku, s opilým mužem reprezentujícího Finsko a s kontroverzními dálnicemi v Německu, které podle některých názorů připomínají tvar svastiky.

 Vzhledem k tomu, že měl Černý na této zakázce od vlády pracovat s dalšími evropskými umělci ze všech států EU, ale později vyšle najevo, že na ní pracoval sám se svými dvěma asistenty, se jednalo o další blamáž, proto dávám celkově čtyřku za dobrý nápad, ale pokulhávající provedení. Za obří plastová miminka lezoucí po věži žižkovského televizního vysílače, by asi většina lidí dala jedničku, protože to je originální, já se ale vždycky bojím, aby z té výšky ta děcka nespadla, takže známkovat nebudu.

 Za natření sovětského tanku na růžovo bych si dovolil dát jedničku, protože Rusko je podle mého názoru stále nutné do jisté míry vnímat jako hrozbu, přesto že poměry se tam za posledních dvacet let do značné míry změnily k lepšímu. Ale za svatého Václava sedícího na břiše mrtvého koně bych musel dát pětku, hlavně kvůli dehonestaci svatého Václava, jehož tragický konec v roce 935 stál u zrodu českého státu, ale také kvůli Josefu Myslbekovi, který na soše svatého Václava na Václavském náměstí pracoval dlouhých třicet let a provedl ji ve všech detailech skvěle.

 Taková jsou některá kontroverzní díla kontroverzního výtvarníka a sochaře Davida Černého. U některých můžeme být rádi, že realizovány nebyly, jako například umístění obřího onanisty na budovu Národního divadla, některá nás v cizině celkem dobře prezentovaly. A co vy, jakými známkami byste ohodnotili dílo tohoto umělce?

Autor: David Evan | středa 23.10.2013 14:32 | karma článku: 13,94 | přečteno: 698x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Starostové nesouhlasí s plánem na další rušení pošt, testy chtějí překazit

14. června 2024

Premium Česká pošta začala na venkově testovat, nakolik zvládne klasické poštovní pobočky nahradit Mobilní...

Začíná nová éra válčení. Na Ukrajině proběhla první bitva robotů na světě

14. června 2024

Premium Historie si možná bude pamatovat, že jedna z prvních bitev mezi roboty se odehrála na Ukrajině...

Kazaň a Helena. Ruská a americká jaderná ponorka se přiblížily na dohled

13. června 2024  22:12

Na Kubě, kam tento týden dorazily ruské bojové lodě, se nachází i americká jaderná ponorka USS...

„Jako impérium si musíme podrobit barbary.“ Ruský moderátor rozzuřil Číňany

13. června 2024  22:11

Ruský propagandistický moderátor Sergej Mardan silně pobouřil čínské uživatele sociálních...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1997x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik