Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva policejní prezidenti aneb kdo zaplatí milión?

Petr Lessy byl nezávislým soudem očištěn, byl zbaven obvinění, ze kterého byl v loňském roce obviněn Generální inspekcí bezpečnostní sborů (GIBS). Měl by se tak logicky vrátit na post policejního prezidenta policie České republiky. To by ale na tomto místě nesměl sedět jiný muž, Martin Červíček. Kdyby byl Martin Červíček pouze pověřen vedením policie do doby než soud rozhodne, nemuseli bychom být nyní v patové situaci. A otázkou je, kdo zaplatí více než roční plat Petru Lessymu, tedy více než jeden milión? A neměli by tudíž politici nést trestněprávní a hmotnou odpovědnost?

A je to tady. Kocourkov. Česká republika není daleko od toho, aby měla dva policejní prezidenty. Pana Červíčka a pana Lessyho. Nebo spíše pana Lessyho a pana Červíčka? Kdo má na post policejního větší nárok? Po pravdě řečeno legislativa toto neřeší, takže pokud bude Petr Lessy znovu instalován do funkce a Martin Červíček nebude ochoten odstoupit, budeme mít skutečně dva policejní prezidenty. Jasno v tom nemůže udělat ani ministr vnitra, ať už v demisi nebo ne, protože ten může policejního prezidenta odvolat jenom v zákonem daných případech, při čemž zákon na situaci dvou policejních prezidentů nepamatuje.

Tolik na okraj, abychom si vyjasnili, kdo má v tomto případě jaké kompetence. Policejní prezident prostě není jenom nějaká figurka, kterou by mohl ministr vnitra odvolat, kdy se mu zachce. Bývalý ministr vnitra Jan Kubice by mohl vyprávět, snažil se Petra Lessyho zbavit, seč mu síly stačily a dlouho se mu to nedařilo. Nakonec si pomohl GIBSem.

Předem upozorňuji, že GIBS není sádra. Sádra se německy řekne Gips. GIBS je Generální inspekce bezpečnostních sborů a pokud to nevíte, není se co divit, protože byla zřízena teprve na začátku loňského roku. Dříve se jí říkalo policejní inspekce, ale tento název byl zřejmě nedostatečný, a proto vznikl GIBS. Vznik samotného GIBSu v poslanecké sněmovně byl velmi kontroverzní.

Vzpomínám si na to jako dnes. Zanedlouho to budou dva roky, kdy byl tento zákon podivným způsobem ve sněmovně prohlasován. Nečasova vláda zabránila poslancům opozice, aby se k tomuto zákonu vůbec vyjádřili tím, že sloučili rozpravu, do které zahrnuli rovnou čtrnáct spolu nijak nesouvisejících zákonů.

Takže zákon o GIBSu byl schválen v jednom balíku spolu se zákonem o záchranné službě, ve kterém se doba dojezdu zvýšila z 15 na 20 minut a se zákonem o zvýšení DPH z 10 na 14 procent.  V balíku byl ale třeba i zákon o důchodové reformě, která se vůbec neuchytila, neboť se do ní místo stovek tisíc zapojilo jen několik desítek tisíc lidí, ale byla tam i  Drábkova sociální reforma, která se týkala dnes už zrušených S-karet nebo třeba dnes již opět zrušené povinnosti uchazečů o zaměstnání hlásit se v konkrétní dobu na poště, které mělo zabránit práci na černo.

A pokud si dobře vzpomínám byla v tom balíku i zdravotnická reforma ministra Hegera, která se pokoušela uzákonit takzvané nadstandardy, které nakonec zrušil Ústavní soud. Jinými slovy zákon o Generální inspekci byl schválen v jednom balíčku s podstatě všemi nezdary a přešlapy Nečasovy vlády, jako bylo zvýšení DPH, zavedení S-karet, či zavedení neúspěšné důchodové reformy a  nadstandardů ve zdravotnictví.

Tím, že byla rozprava sloučena do jednoho balíčku, mohl každý poslanec mluvit pouze dvakrát deset minut, ke každému zákonu tedy o něco více než minutu. Pro úplnost dodávám, že tento “reformní balíček“ byl schválen v neděli 6. listopadu 2011 před půlnocí, a to i přes to, že ho senát před tím zamítl.

Když nyní chápeme v jakém podivném balíku a za jakých prazvláštních okolností byl schválen zákon o GIBSu, nemůžeme se ani divit tomu, k čemu všemu byl tento nově ustanovený orgán použit, totiž k diskreditaci a k faktickému odstavení nepohodlného policejního prezidenta Petra Lessyho, který se provinil zejména tím, že chtěl navýšit počet policistů, kteří by trochu více zabezpečili bezpečnost v ulicích.

To se Kubicemu samozřejmě nemohlo líbit, protože měl od Nečase nařízeno šetřit. A tak se Lessy znelíbil i Nečasovi a od policie po více jak dvaceti letech musel odejít jako nějaký zločinec.

Nyní, když byl Lessy očištěn nezávislým soudem, se chci zeptat na dvě věci. Za prvé proč nebyl místo něho pověřen prozatímní prezident a rovnou byl dosazen nový policejní prezident, aniž by se počkalo na rozhodnutí soudu, platí přece presumpce neviny a za druhé, kdo zaplatí škodu, která vznikne daňovému poplatníkovi, až se bude muset Lessymu vyplatit více než roční plat, který činí přes sedmdesát tisíc měsíčně, tedy i s odvody přes jeden milión korun?

Neměli by politici nést trestněprávní a hmotnou odpovědnost? Možná to zní jako populistické heslo z nějakého předvolebího programu, na druhou stranu je fakt, že pokud nějaký zaměstnanec v práci způsobí, ať už záměrně nebo z nedbalosti určitou škodu, že ji musí nahradit, i kdyby se jednalo jen o pár korun. Kvůli tomu přece podepisuje hmotnou odpovědnost. A naši politici by nám měli jít přece příkladem. Takže doufám, že se Jan Kubice postaví k této situaci čelem a vzniklou škodu ze svého uhradí...

Autor: David Evan | čtvrtek 17.10.2013 22:20 | karma článku: 18,81 | přečteno: 538x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Do porodnic se častěji stěhují tátové i starší děti. Hitem jsou rodinné pokoje

14. června 2024

Premium Češka Hana a Mexičan Fredo se poznali v Praze. Žijí v Brně. Ale první dítě přivedli na svět v...

Na Kroměřížsku pátrají po seniorce s Alzheimerem, může být v ohrožení života

14. června 2024  17:43

Policie pátrá po sedmdesátileté Elišce Kotasové ze Záhlinic, místní části Hulína na Kroměřížsku....

Dva velké požáry ve středních Čechách: hoří výrobna pyrotechniky i sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  17:36

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Na D2 se po nehodě čtyř aut vysypal náklad, kamion skončil ve svodidlech

14. června 2024  15:41,  aktualizováno  17:25

Dálnice D2 byla ve směru na Brno mezi 3. a 11. kilometrem přes dvě hodiny zavřená. Po 15. hodině...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1997x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik