Dnešní Sněmovna: Kdyby Babiš nešel do politiky, stíhán by nebyl, myslí si opozice...!

Dnešní jednání Poslanecké sněmovny přineslo několik šokujících vystoupení z řad poslanců ODS a Pirátů, která ukázala, že si myslí, že stíhání poslanců Faltýnka a Babiše je pouze účelové. Přesto však hlasovali pro jejich vydání...

Sledoval jsem dnešní jednání Poslanecké sněmovny o vydání poslanců Faltýnka a Babiše a nestačil jsem se divit. Z vyjádření některých opozičních poslanců jasně vyplývá, že jsou přesvědčeni, že trestní stíhání těchto poslanců nastalo jenom proto, že tito pánové vstoupili do politiky. Kde je tedy ono okřídlené "Padni, komu padni!", kde je spravedlnost, která se zavázanýma očima na miskách vah měří každému správně a spravedlivě? Nechme ale nyní zaznít stenozáznam z dnešního vystoupení, aby si každý mohl udělat svůj vlastní názor.

Mikuláš Ferjenčík za Pirátskou stranu, který na plénu vystoupil zhruba v 11:38, řekl, že je názoru, že kdyby Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek nešli do politiky, že by dneska nebyli stíhání pro podvod. Aby mě někdo neosočoval z toho, že zkresluji jeho slova, přesný přepis jeho slov zní takto: "Já bych se chtěl zabývat tou větou, kterou často opakuje pan inženýr Babiš a pan Faltýnek, že kdyby nešli do politiky, tak by nikdo Čapí hnízdo nevytáhl. Já si myslím, že je to pravda." Piráti, jsou známi tím, že mají velice rádi autentické nahrávky, a tak tento stenozáznam jistě nebudou zpochybňovat.

Nyní se posuneme o několik minut dále k vystoupení poslance Pavla Blažka, který na plénu vystoupil v 11:54. Stenozáznam k jeho vystoupení říká toto: "V čem souhlasím s panem Ferjenčíkem, souhlasím s ním v tom, a to je docela důležitá věc, já si také myslím, že bysme tuto věc neprobírali, kdyby pan Andrej Babiš a pan Faltýnek nešli do politiky." Tolik přesná citace pana poslance Blažka. Co si má tedy běžný občan o tom vlastně myslet? Má si myslet, že se každému neměří stejně? Má si myslet, že orgány činné v trestním řízení pracují na objednávku?

Blažek z ODS jasně říká, že to je důležitá věc. Chce tím tedy zřejmě něco zdůraznit, něco o čem ví, co je mu známo. Však byl také šéfem vyšetřovací komise pro reorganizaci policie. Jsou to velmi znepokojivá slova, která dnes zazněla z řad ODS a Pirátů, protože vyznívají jako výsměch všem občanům, kteří si mysleli, že právní stát je tu od toho, aby se každému měřilo stejně. Oba politici nás však svými vystoupeními ujistili, že tomu tak není. Jejich svědomí jim však zjevně stejně nebrání v tom, aby pro vydání hlasovali. Není se co divit, jejich svědomí se řídí spíše nařízením jejich strany, nežli poslaneckým slibem, který složili.

Listina Základních práv a svobod v V. hlavě, čl. 40 ve 2. odstavci říká, že "každý, proti němuž je vedeno trestní řízení, je považován za nevinného, pokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu nebyla jeho vina vyslovena." Jinak se tomu též říká presumpce neviny. Někteří politici si to zjevně nemyslí, trestní stíhání považují za nepřekročitelnou překážku a podle některých vyjádření, která jsem sledoval v médiích, jdou někteří z nich ještě dál, když prohlašují, že jim vadí už jenom "problémy" nebo "opletačky" s policií.

Dnešní jednání Poslanecké sněmovny otevíralo oči. Přinejmenším v tom, že někteří opoziční poslanci jsou si vědomi toho, že Babišovo a Faltýnkovo stíhání v kauze Čapí hnízdo je politicky motivováno. Poslanec Blažek za ODS a poslanec Ferjenčík za Piráty to na dnešním jednání nepokrytě potvrdili. Poslanecká imunita je právě od toho, aby takovýmto politickým tlakům zamezila. Politické hrátky a stranická příslušnost jsou však evidentně ještě důležitější, a nic na tom nemění ani fakt, že Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš sami hlasovali pro svoje vydání...

O morálním kreditu poslanců, kteří sami připouštějí, že stíhání v kauze Čapí hnízdo je účelové, a přitom hlasují pro vydání, si může myslet každý své. Stejně tak si každý své může pomyslet o demokratičnosti politiků, kteří nectí presumpci neviny. Mnohá obvinění se často ukazují jako nepodložená, jako třeba v případě Věry Jourové, nebo v případě snahy obvinit Roberta Šlachtu, ale také třeba v případě bývalého ministra dopravy Víta Bárty, nebo v případě exministra Vladimíra Mlynáře. Osvobozující rozsudky však často přicházejí pozdě a obvinění se své pošramocené pověsti častokrát nikdy nezbaví...

 

Autor: David Evan | pátek 19.1.2018 14:01 | karma článku: 33,90 | přečteno: 1280x