David Limberský není hovado

Ze zachránce odpadlíkem. Z oslavovaného štváčem. Davidu Limberskému se za poslední týden otočil život naruby. Po utkání s Příbramí se na jeho hlavu sneslo tolik hejtů, že si člověk musí klást jisté otázky o české národní povaze.

A byl to na začátku utkání krásný gól. Limberský se na levé straně skvěle uvolnil a svým pohybem si řekl o přihrávku, kterou dostal a tlačil míč dál do velkého vápna, kde si počínal velice prozíravě, obelstil hned dva hráče Příbrami a nakonec pravou nohou zakončoval z těžkého úhlu k vnější tyči. Seběhlo se to tak rychle, že brankář ani nestačil pořádně zareagovat.

Takové góly mnoho fotbalových obránců nedává, plní si svoje obranné povinnosti a do brány se netlačí. Vlastně většina fotbalových obránců nedává skoro žádné góly. Limberský je v tomto ohledu světlou výjimkou. Je to obránce moderního střihu, takový Marek Židlický mezi hokejovými obránci. Může hrát i v záloze, je to v podstatě univerzál, protože ačkoliv je pravák, hraje na levé straně.

Třígólová produktivita za jeden týden od nedělního kvalifikačního utkání s Lotyšskem do nedělního utkání v Příbrami mluví za vše. Nijak to neumenšuje ani fakt, že se v reprezentaci trefil poprvé. Byl to asi nejdůležitější gól jeho dosavadní kariéry. Zvítězili jsme v Rize 2:1 a s předstihem jsme si tak zajistili účast na evropském šampionátu ve Francii. Těžko uvěřitelné se stalo skutečností.

Fotbal je dneska hodně vyrovnaný a o tom svědčí i naše kvalifikační skupina, ve které byly jasnými favority týmy Nizozemska a Turecka. Nakonec ale na jejich úkor postupuje Island a ČR, první dva zmiňované týmy hrají už jenom o třetí místo a baráž. Většina fotbalových odborníků se shoduje na tom, že rozhoduje kvalita a kvalitu dle nich určuje individualita či součet individualit jednotlivých hráčů.

Bez individualit to prostě ve fotbale nejde. Jsou to hráči, kteří rozhodují utkání tím, že si dovolí něco navíc, tím, že jsou ve správném okamžiku na správném místě. Český fotbal na ně byl dlouhá léta zvyklý. Poborský, Kuka, Nedvěd, Šmicer, Koller, Baroš, Ujfaluši, Jankulovski... V posledních letech to byl ale v podstatě už jenom Tomáš Rosický a Petr Čech.

Trochu se ale zapomíná na to, že na EURU 1996 to byli bezejmenní hráči, posbíraní z domácí ligy. Dnes je v tomto ohledu podobná situace. Trenér Vrba musí povolávat hráče z domácí ligy kromě Sparty a Plzně i z Liberce či Mladé Boleslavi. Čili po dlouhých letech půstu je tu zcela nová generace, která se může měřit s těmi nejlepšími. A už se rýsují i nějaké ty individuality, ať je to třeba Milan Škoda, který “zařídil“ zápas s Kazachstánem, Bořek Dočkal, Pavel Kadeřábek či David Limberský.

Lavina hejtů a hejtanců, která se spustila potom, co Limberský oslavil svůj první gól v Příbrami, mi přijde z tohoto pohledu nepochopitelná. Neviděl jsem žádná vulgární gesta, nic co by si zasloužilo veřejné pohoršení, jenom nějaké to kroucení rukama nějakým imaginárním předmětem...podle těch zasvěcených to byl volant. Mezi největší hejty, které jsem doposud četl v mainstreamových médiích na internetu patří asi ten následující, je od autora, který zřejmě do pohnutek Limberského velice dobře viděl a je si tak celkem jist, že svými gesty chtěl údajně sdělit přesně toto:

"Loooool, vy nuly! Já jedu dál! Víte vůbec, kdo já jsem? Já jsem fotbalový bůh David Limberský! Blábolte si, co chcete, ale já si přece ve skutečnosti můžu dovolit úplně všechno! Proč bych něčeho litoval, jako v tom žblemcu, co poslali do novin? Vždyť se to všechno nějak zařídí, ostatně jako vždycky, ne? A chlastat tady budeme taky pořád, však už nám tu do toho nebude kecat žádnej Uhrin nebo Koubek, co mu tak vadilo, že jsme si po Maccabi ťukli na žal. A za tejden už u nás nebyl a dali k nám Horviho, takže tím je to snad jasný, ne? Frčíme vesele dál, a kdo si myslel, že mě Plzeň vyřadí ze sestavy nebo že bych snad měl kvůli nějaký bouračce vypadnout z repre, tak ten, vážení, upad na kebuli, protože já jsem tady největší hvězda! Jo a těch bentley si koupím, kolik budu chtít, abyste mi měli co závidět, vy nýmandi!"

No, každý si ať si udělá sám obrázek, jestli autor těchto řádků hejtuje nebo nehejtuje. Nevím, na kolik se snažil získat Limberského vyjádření, co těmi oslavnými gesty chtěl říci, ale řekl bych, že příliš ne. Je totiž jednodušší někoho rovnou odsoudit, pěkně ho natřít, zkrátka trochu si tak nějak sportovně přisadit.

Obhajovat Limberského nehodu je to poslední, co bych chtěl udělat. Jelikož ale vše určitě skončí až u soudu, je třeba ctít presumpci neviny. Limberský už dostal vysokou pokutu od klubu a byla mu odebrána i kapitánská páska, podle některých to je ale pořád málo. Hříšníka je podle nich potřeba exemplárně potrestat a to nejlépe odnětím svobody.

Jenom podotýkám, že bývalý hokejista Lubina, který zavinil nehodu, při které zemřel člověk, od nehody utekl, čili tam bylo i neposkytnutí první pomoci, vyvázl jen s podmínkou. Kdyby se toto bralo jako precedent, nemohl by Limberský dostat horší trest než pokutu a tři hodiny veřejně prospěšných prací na nahození spadané omítky na zídce, do které narazil.

Zákon či paragraf, podle kterého mu hrozí až tři roky vězení přesně neznám, ale pamatuju si že byl kdysi podobný paragraf, který musel být později zrušen, protože umožňoval stíhat i cyklistu, který například spadl z kola, způsobil si zranění a ačkoliv nikdo jiný u nehody nebyl, nikomu jinému se tím pádem nic nestalo, ale tím, že si zavolal záchranku či mu jí zavolal někdo jiný, už to musela řešit policie a tím pádem mu hrozila pokuta, případně stíhání. Tento zákon byl následně zrušen pro přílišnou tvrdost.

Nevím, jak je to v jiných státech, že kdyby se stal obdobný skutek někde u našich sousedů, jestli by mu hrozil stejně vysoký trest nebo jenom nějaká pokuta. Pravda je taková, že kdyby v tom nebyl alkohol, tak by to byl jenom přestupek. A alkohol je do nějaké míry ve většině zemí povolený, čímž nechci daný skutek vůbec zlehčovat, ale otázka to je na zamyšlenou.

Jediné srovnání, které jsem dosud četl, je srovnání s Petterem Northugem, jenže tam kromě alkoholu hrála roli ještě vysoká rychlost, útěk z místa nehody a neposkytnutí první pomoci spolujezdci, který si při nehodě zlomil klíční kost. A hodně mu taky přitížilo, že na začátku vyšetřování chtěl na něj nehodu tak říkajíc hodit. Výsledkem tohoto neutěšeného mixu bylo 50 dní vězení a odebrání řidičáku. Podle mě ovšem tento příklad srovnání příliš nesnese.

Očekával bych spíše nějakou adekvátní diskuzi na tato témata, než zcela nepřiměřené a vyprázdněné hejtance. Dle různých žebříčků jsme jednou z nejtolerantnější zemí na světě, a tak se člověk nestačí divit, co takové kroucení volantem dokáže způsobit. Myslím si ale, že tyto plané hejtance spíše poukazují na ty, kdo je plivou než na samotného Limberského, který si nepochybně svůj kotlík spálené kaše bude muset sníst až do připáleného dna.

 

Autor: David Evan | středa 16.9.2015 15:28 | karma článku: 22,65 | přečteno: 1943x