Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bude Mirka premiérka?

Mirka bude  premiérka. Tedy vlastně chtěla by. Pěkně se to rýmuje, pořád líp než “protože jsem myslící, proto volím ódées“. To se moc nerýmuje. Nebo je ten slogan jinak? Možná jsem to trochu popletl, omlouvám se, ale v té předvolební mediální masáži, která běží již několik týdnů, se mi nemůže nikdo divit. Ještě že už za týden bude po všem. Každopádně jsem pochopil, že Miroslava Němcová už nechce být prezidentka, chce být totiž premiérka.

“Ty nejsi princezna, ty jsi královna!“ Kdo by neznal tuto filmovou hlášku z legendárního Mrazíka. Stejně tak Miroslava Němcová chtěla být ještě vloni prezidentkou a letos už chce být pro změnu premiérkou. Na prezidentku ale nakonec nekandidovala, primárky za ODS vyhrál Přemek Sobotka, který porazil Evžena Tošenovského. Proč se Mirka nedostala ani do primárek vlastně nikdo do dneška pořádně neví. Odstoupila sice sama, ale nikdy tento krok nedokázala věrohodně vysvětlit.

 Omlouvám se, že používám takové familiérní výrazy jako “Mirka“ a “Přemek“,  ale inspiroval mě k tomu billboard mladých konzervativců, kde je Miroslava Němcová vyobrazena jako postavička ze Simpsonů, nese také hlášku “Volím Mirku!“, a  jelikož Miroslava Němcová obsah tohoto billboardu předem viděla a schválila, tak předpokládám, že jí toto oslovení nevadí. Přemek Sobotka se nakonec v prvním kole prezidentských voleb umístil na ne příliš čestném předposledním místě, od posledního místa, na kterém se umístila Jana Bobošíková, ho dělily pouhé tři tisíce hlasů.

 Mimochodem Janě Bobošíkové prý zase pro změnu nevadí, když se jí říká “Bobo“. Nemusíme si tedy zastírat, že první přímé prezidentské volby skončily pro ODS naprostou blamáží. Mám však takový neblahý pocit, že se z toho ODS příliš nepoučila, a že ani ne po roce se s premiérkou Mirkou přibližuje k dalšímu faux pas neboli trapasu. Je jen několik dní před volbami a podle aktuálního předvolebního modelu patří ODS se sedmi procenty páté místo za ČSSD, ANO 2011, KSČM a TOP09. Útočit z pátého místa na premiérské křeslo bude pro premiérku Mirku docela těžká pozice.

 Vypadá to, že premiérka Mirka bude mít smůlu. Těch myslících lidí, kteří budou volit ODS, asi nebude tolik, kolik by potřebovala. Pokud předvolební model nelže, může se do sněmovny dostat až sedm uskupení, v posledních volbách v roce 2010 to bylo jenom pět, konkrétně ČSSD (22.08%), ODS (20.22%), KSČM (16.70%), TOP09 (11.27%) a VV (10.88%). Žádná strana, která se do parlamentu dostala neměla méně než 10%. To byl pěkný výsledek, jenže letos bude evidentně všechno jinak.

 Adeptů, kteří budou mít volební zisk mezi pěti a deseti procenty, je hned několik. Jmenovitě KDU-ČSL, Úsvit, SPOZ, Zelení ale také právě ODS. Nevím, jak se bude ODS ve společnosti těchto stran cítit, ale premiérku Mirku může těšit aspoň to, že se jako celorepubliková lídryně a jednička pražské kandidátky do sněmovny pravděpodobně opět dostane. Pověřeného předsedu ODS Martina Kubu by to prý však mohlo minout, a to přesto, že je lídrem Jihočeského kraje, mohl by být takzvaně “vykroužkován“. Ano, i v těchto volbách budeme moci až čtyřikrát kroužkovat.

 Bude to jistě velmi zajímavé a napínavé. A taky tak trochu nespravedlivé. Uvedu malý příklad, v roce 2006 získali Zelení 6.29% a KDU-ČSL 7.22%. Rozdíl ani ne jeden procentní bod, nebo chcete-li 50 tisíc hlasů. Přesto KDU-ČSL získala 13 mandátů a Zelení jenom 6 mandátů, to je, jestli se nepletu, více než dvojnásobek. Že se Vám to zdá divné? Ale taková je povolební matematika, záleží na každé desetině procenta.

 Nebo jiný příklad, v roce 2006 potřebovala ODS na jedno poslanecké křeslo 23 tisíc hlasů, zatímco strana Zelených 56 tisíc hlasů. To je velký nepoměr, ale ODS z tohoto modelu, který nahrává velkým stranám, aby mohly snadněji tvořit koalice případně i jednobarevné vlády, dlouhá léta těžila, nyní se karta obrací a ODS na něm bude patrně tratit.

 Posledním předsedou poslaneckého klubu ODS byl Marek Benda, který byl poslancem téměř nepřetržitě od roku 1993, tedy od chvíle, kdy vznikla Česká republika. Stal se tak v pravdě poslaneckou legendou. Na pražské kandidátce mu patří až desáté místo, pro bývalého předsedu poslaneckého klubu celkem slabá pozice. Připomínám, že jeho předchůdce v této pozici Zbyněk Stanjura je lídrem Moravskoslezkého kraje.

 Zdá se tak, že Bendova mise po dvaceti letech v poslanecké sněmovně končí a bude si muset hledat jinou práci. Naštěstí si během toho dlouhého poslancování udělal nejen čtyři děti ale také práva v Plzni, takže s hledáním práce nebude mít žádný problém...Ale nikdy neříkej nikdy, díky kroužkování může přece přeskočit i premiérku Mirku!

Autor: David Evan | pondělí 21.10.2013 13:24 | karma článku: 21,37 | přečteno: 1414x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu zachraňoval lidi vrtulník

1. června 2024  11:27,  aktualizováno  14:21

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1996x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik