Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praha před 35 lety vs. dnes

Poslední měsíc v roce představuje z pohledu hostitele skvělé období. Neustále zabookovaný kalendář, nepřetržitě přijíždějící hosté a řada zajímavých cestovatelů s řadou pozoruhodných příběhů. Právě takovým byl i Jonathan.

Trochu nás překvapilo, když nám v poště přistála žádost od postaršího cestovatele, který hledal ubytování od 19. do 24. prosince pouze pro jednu osobu. Vánoce pro nás přeci jenom znamenají svátky, které člověk tráví s rodinou a příbuznými a necestuje do zahraničí, resp. necestuje sám.

Jelikož cestovatel neměl prozatím žádné hodnocení, rozhodli jsme se ho rozpovídat. A tak jsem se ho dotázala na důvod jeho cesty (abychom mu mohli být během jeho pobytu více nápomocní) a čekala, co odepíše. Netrvalo dlouho a Jonathan odpověděl: „Ahoj, děkuji za zprávu. V Praze jsem byl v 80. letech v době komunismu, od té doby se Praha hodně změnila a od mnoha lidí jsem slyšel, že je to jedno z nejhezčích měst v Evropě, zvláště pak v době Vánoc, proto bych ji rád opět navštívil. Zajímají mě muzea a galerie, budu rád, pokud mi něco doporučíte. S pozdravem Jonathan.“ Tato žádost prolomila naši počáteční nedůvěřivost, žádost jsme s Patrikem potvrdili a napjatě očekávali den hostova příjezdu.

Z Jonathana se vyklubal sympatický chlapík. Náš host podle svých slov navštívil Prahu v roce 1982, když byl na Erasmu v Německu. Vyprávěl nám, jak musel našim policejním složkám dát přesný seznam toho, co bude v Praze dělat a jaká místa navštíví. A také o tom, že tato zkušenost ho poznamenala do té míry, že Prahu raději následujících více než 30 let nenavštívil.

Bylo odpoledne a společně s Patrikem a naším hostem jsme vyrazili do centra. Naše kroky vedly po Václavském náměstí od Muzea směrem dolů do Starého města. Náš host při tom ukazoval na jednotlivé obchody: „Pamatuji si, že tenkrát jsem stál zde před výlohou a hleděl skrz sklo do prázdných regálů. Bylo to zvláštní, v každé polici byl jeden, maximálně dva kusy něčeho, čehokoliv a jinak nic, prázdno. Měl jsem z toho divný pocit. Celé centrum bylo vylidněné, teď je tu spoustu turistů.“

Kroky nás zavedly do naší oblíbené kavárny v blízkosti Staroměstského náměstí. Je zvláštní slyšet od cizince vyprávět o Praze v době před více než 30 lety. O ponurém vylidněném městě. S prázdnými policemi v obchodech.

V kavárně obsadíme poslední volný stůl. Všichni se rozhlédneme po zaplněném prostoru, kde přibližně 50 % návštěvníků tvoří turisté. „Ano, tuto Prahu mám mnohem radši.“ zhodnotí náš host a já jsem opět už poněkolikáté ráda za to, že žijeme v této zemi, v tomto městě, a hlavně v této době. I za to, že pro tentokrát jsme byli shovívaví a ubytovali Jonathana, přestože prozatím neměl žádné hodnocení.

A co z toho vyplývá? V případě, že na hostově profilu není prozatím uvedeno žádné hodnocení a má nedostatečně vyplněný profil, máte v podstatě tři možnosti: Buď hosta vůbec neubytujete (taková byla naše dřívější strategie), nebo mu žádost rovnou potvrdíte a budete doufat, že vše bude v pořádku (nedoporučujeme) nebo ho rozmluvíte, a následně se podle jeho reakce rozhodnete, zda se s tímto hostem cítíte dobře a zda ho chcete ubytovat. My dáváme přednost poslední zmíněné možnosti.

A co nás přivedlo ke změně rozhodnutí? Je dobré si uvědomit, že kdysi jste byli také Vy v této pozici – (bez hodnocení) a někdo na druhé straně se rozhodoval, zda Vás ubytuje nebo ne. Ten člověk na druhé straně, řešil stejné otázky a nakonec Vám dal šanci. Bylo by celkem fér dát nyní tuto šanci někomu dalšímu a nabídnout mu tak vstupenku do světa sdíleného ubytování, co myslíte..?

Autor: Eva Mikšíková | pondělí 9.1.2017 19:31 | karma článku: 14,24 | přečteno: 726x
  • Další články autora

Eva Mikšíková

Trh nemovitostí v České republice vs. v Nizozemsku

Mnoho lidí sní o tom, že bude bydlet v některé ze západních zemí, kde budou žít skvělý život, vydělávat hodně peněz a vlastnit úžasný prostorný dům. Jaká je ale realita? Mají se tamější obyvatelé opravdu tak skvěle?...

16.1.2017 v 8:10 | Karma: 20,99 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Cestování

Eva Mikšíková

Když do Vašeho bytu zavítá umělec

Každé místo, každý typ vybavení láká odlišné skupiny návštěvníků. S pořízením nového bytu na Václavském náměstí se poněkud proměnila i naše cílová skupina. Namísto baťůžkářů jsme se stali domovem nejrůznějších kreativců a umělců:)

2.1.2017 v 15:52 | Karma: 9,41 | Přečteno: 551x | Diskuse| Cestování

Eva Mikšíková

Týden s Louis de Funesem

Nejdůležitějším prvkem na hostitelství jsou samotní lidé. Navazování nových přátelství a doporučení od místních, je něco, co hostitelství diametrálně odlišuje od klasického způsobu cestování – letiště - hotel - letiště.

20.12.2016 v 16:47 | Karma: 13,18 | Přečteno: 512x | Diskuse| Cestování

Eva Mikšíková

Hostitel vs. Hoteliér

Do jaké míry lze proces hostitelství automatizovat? Kdy se ještě jedná o hostitelství? A kdy už tato služba hraničí s hoteliérstvím?

5.12.2016 v 10:55 | Karma: 11,63 | Přečteno: 478x | Diskuse| Cestování

Eva Mikšíková

Hosté kradou?

Už se Vám někdy stalo, že ve Vašem bytě po odjezdu hosta nějaká věc chyběla? Nám také ne, ba právě naopak...!

28.11.2016 v 9:00 | Karma: 12,43 | Přečteno: 632x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 796x
Jsem 25letá absolventka VŠ, která právě začala pracovat. Miluji cestování a poznávání nových lidí, dříve jsem obyčejně trávila léto v zahraničí, kde jsem poznávala nové kultury a místní zvyky. Jelikož jsem nyní nastoupila do zaměstnání a nemohu se cestování věnovat naplno, rozhodli jsme se společně s přítelem, stát se aktivními hostiteli na Airbnb a přitáhnout tak kousek zahraničí do našeho malého bytu na Žižkově. Právě o tom, jaké to je žít v jednom bytě o velikosti 50 m2 s jedním či více cizinci, kteří se v nepravidelných intervalech střídají, bych se s Vámi chtěla podělit.

Seznam rubrik