Recenze audioknihy: G. G. Márquez - Na paměť mým smutným courám

Audiokniha Na paměť mým smutným courám je pro mne prvním setkáním s kolumbijským spisovatelem G. G. Márquezem. Možná je to trochu ostuda, ale já si prostě dosud vybírala jiné autory. Příběh, který se Vám v následujících řádkách po

X+obal audioknihy,zdroj:internet

Bohužel to samé musím říct o Vladimíru Kudlovi, který tuto audioknihu načetl. Jeho hlas je mi velmi dobře znám z dabingu a rozhlasu a obecně proti němu vůbec nic nemám, ale po poslechu audioknih v podání například Jiřího Dvořáka, Martina Stránského nebo Báry Hrzánové, musím konstatovat, že interpretace tohoto příběhu není ničím výjimečná. Dokonce mne chvílemi rušil zvuk obracení listů, který jsem zatím v jiných audioknihách nezaznamenala.

Na paměť mým smutným courám je vyprávěním starého mládence, žijícího na malém městě. Celý život se věnoval studiu hudby a její kritice, nyní si užívá penze a píše fejetony pro nedělní vydání místních novin. Okolím je považován za velkého učence se zálibou v „láskách“ na jednu noc. Náš hrdina právě oslavuje devadesáté narozeniny, ke kterým si chce nadělit noc s nedospělou pannou. Požádá tedy svoji dlouholetou známou a bývalou milenku Rosu Cabarcasovou, majitelku místního nevěstince, aby mu toto nevšední přání pomohla splnit a našla pro něj vhodné děvče. Madam Cabarcasová sežene nezletilou dívku, chudou přišívačku knoflíků, která na svého prvního zákazníka čeká v jejím podniku. Stařec je 14ti-letou dívenkou nadšen. Avšak ta při jeho příchodu spí. Muž se ji pokusí probudit, leč neúspěšně. Jen jí tedy do ucha zašeptá: „Delgadina v lůžku leží, andělé ji obklopují... Delgadino...“ Stařec přichází za dívkou i další dny, kdy se opakuje ten samý scénář, dívka celou noc spí, nebo spánek předstírá a protože stařec nezná její jméno, mluví o ní právě jako o Delgadině. Sám je nastalou situací překvapen, až dosud se mu totiž u žádné z celé řady nevěstek nestalo, aby se zamiloval. Až nyní. A to aniž by vůbec k něčemu došlo. Celý poblázněný poté nosí své milé rodinné šperky, obrazy a jiné dary.

Ke zvratu dochází ve chvíli, kdy je v nevěstinci madam Cabarcasové zavražděn věhlasný politik a podnik je následně zavřen. Madam i s dívkami mizí neznámo kde a náš hrdina zůstává osamocen. Snaží se svoji lásku najít, ale neúspěšně. Jediným pojítkem mezi ním a Delgadinou je Rosa Cabarcasová, kterou se mu nakonec podaří vypátrat a přemluvit, aby zařídila jeho setkání s mladou dívkou. Ta již ale není tou, jakou si ji on pamatuje a jakou ji miluje.
 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Gusmanová | čtvrtek 12.9.2013 19:04 | karma článku: 5,77 | přečteno: 272x