Aktivní důchodci versus leknuté mládí.

„Jsi zbabělec, když ses nezastala slabšího. A srab, že jsi dodnes otevřeně nenapsala o nerovném boji značky VŠICHNI NA JEDNOHO!“ Nekompromisně mne odsoudila moje mladičká kamarádka.

 „Máš pravdu, nemám odvahu. Psát o nemilé tváří stáří je těžké,“ váhavě jsem se hájila.

 Na lidech v pokročilém věku mám ráda jejích nadhled, laskavost a radost z každé změny stereotypu. Obstarat zajímavý netradiční dárek pro babičku je nelehká věc. Proto jsem přijala výzvu mojí mladičké kamarády, pomoct jí s výběrem takového dárku.

 Když babičky, tak babičky. Abych toho dne neošidila tu moji, zašla jsem do lékárny, koupit pro ni vysněný přípravek na paměť.

 A tam se to stalo.

 Lékárna byla plná, převážně lidi v důchodovém věku. S úsměvem jsem pozorovala komunikaci o jejích aktivitách. Povídali, kde co se slevou sehnat, kde nakoupit dobré točené (do PETky) víno, kde je nová cukrárna, jak v supermarketu vybírat z hromady čerstvé pečivo, jakému lékaři si říct o výhodné léky, kteří stánkaři s ochotou sníží cenu, stěžovali si na přecpanou hromadní dopravu, nízké důchody a vysoký nájem, přeli se o nejlepší televizní seriál, o pestrost slevových letáků v poštovní schránce, o sousedčiných kvalitách vaření, ….

 Chaoticky stáli u okénka „volný prodej“, ale i u okénka „výdej na recept“, bez zřejmého akceptování nápisu. A nevadilo to ani jim ani obsluhující magistře.

 Prostě čilí a vzájemně se tolerující důchodci.

 Po chvíli přišla do lékárny mladá žena, maminka, a postavila se do fronty k okénku „výdej na recept“. Netrvalo dlouho a dítě v kočárku, který postavila do vestibulu lékárny, začalo plakat. Fronta se vlekla, pláč sílil, až přerostl v nářek.

 Pobídla jsem mladou maminku: "Běžte dopředu, nečekejte! Ať to mrně zbytečně nepláče.“

 Když váhající žena konečně uposlechla mojí radu, strhla nečekanou lavinu nadávek a povyku.

 Některé věty, které z úst důchodců padly nelze publikovat. Jiné padly vícekrát a bolely: “… je na mateřské, jen ať čeká, my taky čekáme, my taky chvátáme, co si myslí, že nemáme nic na práci, dnes na mateřské berou velké peníze a nic nedělají, pleny neperou, nežehlí, nevaří, nešetří, všechno utratí, …, když se neumí postarat o dítě, nač si je udělala?“.

 Ani já (úplně konsternována tsunami důchodcovské nevraživosti), ani magistra za pultem (hold nechce přijít o významného zákazníka - důchodci v lékárně utratí mnoho peněz), ani žádný jiný kupující (nemůžu posoudit jejich důvody), se mladé maminky nezastal. Odešla bez léku, se slzami v očích, za svým, asi nemocným, dítětem. A už se nevrátila.

*

 Jak ráda bych věřila, že na tu mladou maminku doma čeká laskavá babička nebo dědeček, kteří jí pomůžou smazat hořkost z nerovného střetu s nevraživými důchodci.

 Jak ráda bych věřila, že na ty bezostyšně povykující dědky a babky doma čeká milující dcera, nebo vnučka, s malou ratolestí v náručí.

 A jak ráda věřím, že moje mladičká kamarádka mi dá ještě jednu šanci a bude mít důvod sejmout ze mne cejch zbabělce a sraba.


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Černá | neděle 12.1.2014 17:20 | karma článku: 20,41 | přečteno: 1265x
  • Další články autora

Eva Černá

Slepec a hlupák

18.10.2015 v 20:44 | Karma: 10,24

Eva Černá

Úroda

28.9.2015 v 17:29 | Karma: 6,66

Eva Černá

Porod v slzách

16.8.2015 v 16:02 | Karma: 12,81

Eva Černá

Noční děs

2.8.2015 v 21:08 | Karma: 8,80

Eva Černá

Mať opäť hlad

13.7.2015 v 17:11 | Karma: 12,38