Jak skutečná je generační propast?

Často slyšíme ve zprávách o důchodové reformě a o tom, že mladí neuživí důchodce. Protože populace stárne. Stáří je nežádoucí... O lidech, kteří pobírají důchod vzniklo mnoho nelichotivých výroků. Třeba neužitečný důchodce krmí ptáčky na lavičce. Nebo zkratka PRDUCH označující pracujícího důchodce třeba nočního vrátného, který se už k ničemu pořádnému nehodí.

Foto: Pospíšilová Nejsou tyto představy už trochu přežité, a už vůbec neodpovídají prodloužení doby odchodu do důchodu. Neodpovídají také novým postojům seniorů, kteří se starají o své zdraví, podnikají, věnují se nejrůznějším zájmům na které nebylo dříve čas, a navíc mnozí vypadají výborně. Nezanedbatelná je i pomoc mladým rodinám při výchově vnoučat a vedení domácnosti.

A díval by se někdo na Karla Gota nebo Petra Jandu jako na neproduktivního důchodce? Určitě ne, jsou aktivní.
Nové příležitosti se otvírají odchodem do důchodu pro aktivní a tvůrčí lidi - a konec konců, pravidelný příjem v podobě důchodu je docela příjemná renta.

Např. pan Klaus je v důchodovém věku prezidentem, nebo T.G.Masaryk se stal prezidentem kolem 60 let věku. Mnozí z našich herců jsou v důchodovém věku aktivní a pracují na filmech nebo v divadle.

Můj děda je v důchodovém věku, letos mu bude 88 let. Ovládá práci s počítačem, scannerem, internetem, e-maily. K čemu důchodce jeho věku může takovéto technické věci vůbec potřebovat, když přece důchodci jen sedí a koukají na televizi? Můj děda je aktivní i v důchodovém věku, letos mu bude 88 let, pořádá pravidelně ekonomické přednášky a publikuje odborné statistické články v novinách a časopisech, dělá odborného konzultanta studentům při diplomových pracech.

Není tedy vhodný čas pohlédnout z nového úhlu na čím dál větší množství aktivních důchodců?


Autor: Erika Pospíšilová | sobota 12.9.2009 2:24 | karma článku: 18,07 | přečteno: 1951x