Tlusťochu zaplať

Potichoučku a nenápadně se narodilo další svinstvo, které má z občanů vytáhnout nemalé peníze. Sněmovna na konci března v prvním čtení schválila novelu zákona o vodovodech a kanalizacích.

Novelu, ve které přesouvá náklady na opravu vodovodních přípojek na bedra majitelů nemovitostí. Situace na trhu s vodou v České republice je notoricky známá. Města a obce zřejmě v pomatení smyslů prodala svoje akcie vodovodních společností, ale nechala na svých bedrech starost o přípojky. Stručně řečeno zisk se přenechal jiným, ale náklady obcím a městům zůstaly. Nyní se část nákladů prostě převede na občana, ať už chce nebo ne. Doposud se o údržbu veřejné vodovodní sítě staral provozovatel včetně financování. Podle nových pravidel má ovšem finanční náklady spojené s údržbou a opravou nést majitel nemovitosti, ke které opravovaná přípojka vede. Řešení typicky české. Vlastník nemovitosti se postaví do naprosto nevýhodné role. Nemá sice možnost efektivně ovlivnit hospodárnost a účelnost vynaložených finančních prostředků ani kvalitu provedené opravy, ale má povinnost tyto náklady mnohdy v řádech deseti tisíců zaplatit.

Víte, v jakém stavu je zrovna vaše vodovodní přípojka? Jistě, že s největší pravděpodobností nevíte. Většina přípojek leží pod několikrát opravovaným povrchem. Další perličkou jsou tlakové zkoušky vodovodního řadu. Podle dostupných údajů jsou ztráty způsobené netěsností potrubí někde kolem 18% z celkové spotřeby. Nyní novela umožňuje úřadům žádat po majitelích nemovitostí provedení zkoušky vodotěsnosti samozřejmě na náklady vlastníka dotčeného objektu. Cíl záměru nového zákona je, jak taky jinak, snaha zajisti řádnou péči a odpovědnost vlastníka za jeho majetek. To je samozřejmě v pořádku, ale schválené řešení se dá těžko označit jako spravedlivé. Průvodním jevem nového zákona je opět typicky nenápadný dovětek, který se snadno přehlédne. Není nutné, aby se občan vztekal předem nad nestoudností zákonodárce. Není nutná žádná širší diskuze o spravedlivém narovnání vlastnických práv a povinností. Nutná je jen jedna jediná věc. Občane - zaplať a drž hubu.

Autor: František Enerlan | čtvrtek 4.4.2013 7:46 | karma článku: 36,80 | přečteno: 2525x
  • Další články autora

František Enerlan

Kolektivizace je zpět

13.1.2016 v 17:20 | Karma: 26,65

František Enerlan

Jednotky ExEx opět v akci

14.4.2015 v 11:58 | Karma: 32,10

František Enerlan

Je čas zalehnout na matrace

19.6.2013 v 11:26 | Karma: 26,42

František Enerlan

Hlava XXII po česku

12.4.2013 v 10:29 | Karma: 48,03

František Enerlan

Tohle je válka

6.4.2013 v 7:48 | Karma: 48,08