Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Není bezdomovec jako bezdomovec

Maďarsko zakázalo bezdomovce. Pokus je to smělý a je předem odsouzený k nezdaru. Pokutovat někoho jako trest za chudobu může vymyslet jen hlava nemyslícího politika sbírající body voličů. Když nebude mít bezdomovec na pokutu, zavřou ho.

Maďarsko zakázalo bezdomovce. Pokus je to smělý a je předem odsouzený k nezdaru. Pokutovat někoho jako trest za chudobu může vymyslet jen hlava nemyslícího politika sbírající body voličů. Když nebude mít bezdomovec na pokutu, zavřou ho. Na jeho pobyt ve věznici, což pro některé bezdomovce může být nakonec úleva od přemýšlení co do úst a jak nezmrznout, se složí všichni ve formě daní. Jen čekám, kdy něco podobného vymyslí česká politická hlava. Postup ve stylu, když se nám něco nelíbí, zakažme to, je jen přivíráním očí nad realitou. Bezdomovcem se může stát každý bez rozdílu pohlaví, věku a současného sociálního postavení. Nikdy nevíte co má pro vás život nachystáno v záloze. Bezdomovci jsou dvojího druhu. Jedni co už rezignovali a ti druzí kteří chtějí zpátky do normálního života.

Odrazit se ode dna ovšem není jednoduchá věc a je to jen pro silné jedince. Mám moc rád příběhy o lidech po krk ve hnoji, kteří dokázali špatně rozdané osudové karty proměnit ve výhru. Je úplně jedno, jestli je to sportovec, kterému nedával nikdo šanci nebo úspěšně vyléčený feťák. Vždy musíte v prvé řadě porazit sám sebe a teprve pak můžete vyhrát nad okolím. Člověk sám sobě bývá nejtěžším protihráčem. S jedním takovým bezdomovcem jsem se potkal a zaměstnal ho. Když mě přišel žádat o práci, neměl jsem o něm valného mínění. Zarostlý, špinavý a oblečení už si nepamatovalo, jak vypadá nákupní účtenka. Nijak netajil, že už je tři roky na ulici. Práce, o kterou se ucházel, nebyla nijak kvalifikačně náročná a po krátkém zaškolení by ji zvládla i cvičená opice. Nebyla nijak dobře honorována, zkrátka těžká manuální práce. V podstatě jsem toho nemohl moc ztratit a zrovna velký zástup zájemců se o tu práci nehlásil. Vzal jsem ho a pak už jsem se nestačil divit.

Proběhla obrovská proměna trosky v člověka. Během dvou měsíců si dokázal najít přijatelné bydlení, přestal nezřízeně pít, naleznul opět slast pravidelné hygieny a čistého oblečení. Do práce chodil vždy včas a nikdy byste nevěřili, jak dokážou znovu zazářit pohaslé oči. Spolehnout jsem se na něj mohl kdykoliv a nikdy jsem neslyšel žádné odborářské kecy o práci přes čas či o víkendech. Fandil jsem mu a díky úžasné loajalitě a pracovitosti už byl skoro na spadnutí jeho posun na lépe placené místo. Škoda, že tenhle reálný životní příběh nemá zrovna šťastný konec. Zasáhnula státní mašinérie v převleku zdravotní pojišťovny, která vyčíslila dobu strávenou na ulici bez střechy nad hlavou na několik set tisíc. Holt, i když peníze nemáte a do zaměstnání nedocházíte, musíte každý měsíc zaplatit něco málo přes tisíc korun zdravotní pojišťovně. Tři roky na ulici bez peněz stojí bratru něco málo pod čtyřicet tisíc. Pro jistotu se na to nabalí pokuta, penále a exekuční megapoplatky. Veškerá snaha o znovuzařazení mezi takzvaně normální lidi přišla vniveč. Současně nastavené prostředí tento návrat ztracené ovečky neumožnilo. Oči opět pohasly a motivace něco změnit zmizela.

Státní mašinérie se rozhodla ponechat mému bývalému bezdomovci jen existenční minimum a udělala z něj opět bezdomovce současného. Přestal docházet do práce, protože se mu už nevyplatila a po nějakém čase jsem ho viděl opět špinavého, zarostlého a úplně opilého. Přepadnul mě obrovský zmar. Na straně jedné vás úřady pošlou pod most a na straně druhé vám zakážou existovat. Nemocnice si účtují za denní pobyt sto korun a statistický úřad již přispěchal s propočtem, že je to málo. V průměru prý den života stojí 144,- Kč. Tak mi to nějak nekoresponduje s existenčním minimem něco málo přes dva tisíce, které vám musejí nechat. Asi máme dvojí metr, jeden pro stát a druhý pro občana. Než se začnou zakazovat bezdomovci, asi by se mělo zapřemýšlet proč jich vlastně tak houfně přibývá a co by se dalo udělat preventivně. Možná stačí jen lépe počítat, s čím se dá reálně vyžít. Na ulicích je určitě dost lidí co chtějí zpátky, ale nemůžou.

Autor: František Enerlan | pátek 2.12.2011 11:28 | karma článku: 29,80 | přečteno: 1626x
  • Další články autora

František Enerlan

Kolektivizace je zpět

Vlastníci půdy, podle návrhu Agrární komory, nemohou svobodně rozhodnout, komu mají prodat svoje pole. Předkupní právo na koupi má dostat nájemce půdy. To jsou zpravidla velké zemědělské podniky. A kdo má nejvíce agropodniků?

13.1.2016 v 17:20 | Karma: 26,65 | Přečteno: 703x | Společnost

František Enerlan

Jednotky ExEx opět v akci

Není už kde brát a tak je třeba exekuční mašinu namazat novým zákonem o přechodném pobytu. Přidělování dlužníků povinně příbuzným minule neprošlo a tak je tu totéž znova jen v jiném hávu.

14.4.2015 v 11:58 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Ostatní

František Enerlan

Je čas zalehnout na matrace

Nade vši pochybnost jsme svědky plíživého pokusu o státní převrat. Jestli se teď nedokáže demokraticky zvolená reprezentace semknout a rázně se policejním plukovníkům postavit, budeme jen všichni nevěřícně koukat, jak nastupuje nekontrolovatelná vláda oligarchů.

19.6.2013 v 11:26 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1216x | Společnost

František Enerlan

Hlava XXII po česku

Všední příběh o jedné exekuci, která popírá zdravý rozum a u které krev vře vztekem a bezmocí. Jeden chybný postup úředníka a dlouhé bezmocné trápení jedné důchodkyně.

12.4.2013 v 10:29 | Karma: 48,03 | Přečteno: 14984x | Společnost

František Enerlan

Tohle je válka

Povinný registr jízdních kol je jen další výstřel v dlouhé bitvě státu snažícího se finančně zničit svoje občany. Politici působí jako pomatený talibanec, který vyhlásil ekonomický džihád proti vlastním lidem.

6.4.2013 v 7:48 | Karma: 48,08 | Přečteno: 24436x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2575x
Jsem liberální pravičák, kterému není lhostejno v jakém světě žijeme.

Seznam rubrik