Koho zavřeme za plyn u nás?

Na Ukrajině odsoudili Tymošenkovou za nevýhodnou smlouvu o dodávkách plynu. Kdyby to nebyl zástupný problém, jistě by se na to dalo navázat i v naší zemi.

Cena plynu na světovém trhu vytrvale klesá. Za rok poklesla téměř o polovinu. V ostrém kontrastu s tímto cenovým vývojem je zdražení plynu v ČR za rok o 31%. Nejsem ekonom, ale tak nějak se mi zdá, že takhle cenotvorba v tržním prostředí neprobíhá. Hlavním hráčem na poli dodávek plynu je RWE s více než polovičním podílem na trhu. Od cenové politiky tohoto dominantního dodavatele se odvíjí ceny dalších dodavatelů plynu. RWE obhajuje zdražení plynu posilujícím dolarem a rostoucí cenou ropy. Kapku ovšem to zdůvodnění kulhá. Ropa sice drahá je, ale na světové ceny plynu nemá vliv. Plynu je ve světě na rozdíl od ropy nevyčerpatelná zásoba. Nevyčerpatelná zásoba  je sice nadnesený výraz, protože všechno se dá vyčerpat, ale berme to tak, že zatím nelze odhadnout, kdy se zásoby plynu vyčerpají a tak se hovoří prozatím o nevyčerpatelnosti. Fuj to bylo ale souvětí. Pes bude zakopaný jinde. RWE odebírá plyn od Ruska, přesněji od Gazpromu. Na dodávky plynu má zjevně nevýhodně uzavřené dlouhodobé smlouvy. Na Ukrajině se potřebovali zbavit Tymošenkové a tak využili jako zástupný problém na strčení do basy nevýhodnou smlouvu s Gazpromem. To by se jistě dalo aplikovat i u nás a nemusel by to být vůbec zástupný problém.

Před pěti lety došlo u nás k takzvané liberalizaci trhu s plynem. Liberalizace po česku znamená i nadále pokřivené tržní prostředí, kdy sice občané mají relativní svobodu volby dodavatele zemního plynu, ale ve skutečnosti to jsou jen škatulata hýbejte se na silně regulovaném trhu. I nadále mají dodavatelé plynu nejrůznější opory v zákonech, vyhláškách i v pseudo arbitrovi, který se jmenuje Energetický regulační úřad. ERÚ zjevně reguluje hlavně peníze směrem od odběratelů k dodavateli. Neustále má dodavatel plynu možnost bezostyšně drhnout občana, a pokud by mu to nestačilo v cenách plynu má i tu možnost si prostřednictvím nevýhodně nastavených záloh bezúročně půjčovat od občanů nemalé objemy peněz. Někde se dá na výši záloh velmi slušně dohodnout a zálohy tak pokrývají předpokládaný skutečný odběr. U RWE se dohodnout nedá. Napřed vám napálí zálohu pokrývající předpokládanou spotřebu plynu téměř dvakrát a při snaze dohodnout se na přiměřené výši záloh hrají na čas s tím, že o tom můžou jednat, až v momentě kdy máte zaplaceny jimi určenou zálohu v plné výši. Obchod s plynem v Česku nemá s tržním prostředím nic společného. Snad jen to, že někdo prodává a někdo kupuje. Kupující je ovšem v tomto případě vybaven jen pseudo svobodou, ve které je soustavně a vytrvale oškubáván. Liberalizace a svobodný trh vypadají kapku jinak, ale třeba se někdy dočkáme.

Autor: František Enerlan | čtvrtek 12.1.2012 11:14 | karma článku: 25,14 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

František Enerlan

Kolektivizace je zpět

13.1.2016 v 17:20 | Karma: 26,65

František Enerlan

Jednotky ExEx opět v akci

14.4.2015 v 11:58 | Karma: 32,10

František Enerlan

Je čas zalehnout na matrace

19.6.2013 v 11:26 | Karma: 26,42

František Enerlan

Hlava XXII po česku

12.4.2013 v 10:29 | Karma: 48,03

František Enerlan

Tohle je válka

6.4.2013 v 7:48 | Karma: 48,08