Pražští zastupitelé odsouhlasili uznání jednotné Velké Británie a její politiky???

Praha odsouhlasila uznání jednotné Číny a její politiky.   "Je to jeden z dalších kroků, abychom pro Prahu získali pandu," zdůvodnila Krnáčová. To musel být ale divoký večírek..

Praha podepíše sesterskou smlouvu s Pekingem. Pro hlasovala ČSSD, ANO, část ODS a komunisté. "Hlavní město Praha v souladu s Vládou ČR nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území," píše se v dokumentu. Připomeňme prosím, že Tchaj-pej  je hlavním městem Čínské republiky (ROC), což je formálně i fakticky nezávislý ostrov Tchaj-wan, který měl kdysi dávno ambici reprezentovat Čínu celou, (např. v Radě bezpečnosti OSN). ROC má samostatnou měnu, armádu (např. nadzvukové stíhačky vlastní výroby, Patrioty), prezidenta i politiku. Tchaj-wan po roce 1989 je zářným protipříkladem ČLR a zcela jasně dokazuje, že demokracie západního typu s důrazem na dodržování lidských práv může v čínském prostředí bez problémů fungovat. A Tchaj-pej je od roku 2001 partnerským městem Prahy.

 Bod o jednotné Číně obhajoval zastupitel ČSSD Lukáš Kaucký slovy: „Je to doslovná citace oficiální politiky ČR, která platí více než čtvrt století bez ohledu na to, kdo vládl. Je to součást zahraniční politiky i Německa nebo USA. Část o Tchaj-wanu je tam proto, že Praha má od roku 2001 memorandum o spolupráci s jeho hlavním městem.“

To je samozřejmě často opakovaná polopravda až úplná lež. Na rozdíl od ČLR máme s ROC 30 denní bezvízový styk a občané ROC mají samozřejmě svoje tchaj-wanské  pasy, které jim v EU, USA a v Praze bez problémů razítkujeme a nepožadujeme po nich pasy ČLR. Zastoupení na Tchaj-wanu samozřejmě máme fakticky na úrovni velvyslance, ale z formálních důvodů je (tak jako u jiných států) kamuflováno jako Česká kulturní a ekonomická kancelář Tchaj-pei  .

Tak jen doufejme, že sesterská smlouva Prahy s Pekingem se časem nevyvine v nějakou bratrskou pomoc. S tím už Praha má nějaké zkušenosti.

Autor: Eduard Gajdoš | čtvrtek 25.2.2016 15:40 | karma článku: 12,23 | přečteno: 489x