Propagandistický článek o stavu v mládeže v Čechách

Provedla jsem veskrze objektivní sociologický výzkum. Předmětem bádání jsem se přeskromně stala já sama a moji výrazně mladší sourozenci. Shledala jsem, že v jejich věku jsem byla nejen stejně “hrozná”, ale ještě "hroznější".

Důvody k provedení sběru dat

Ony mě totiž ty negativistické ženštiny, co remcají o pokleslé morálce mládeže, trochu vytáčí, ale jejich kecy blemcy jsou jen přirozeným vývojem. Proto klid, drahá Edno! Karel Čapek mi to ostatně moudře osvětlil: „Mladá generace má pocit, že s ní přichází lepší svět. Stará garda má pocit, že s ní ten lepší svět odchází.”

 

Současnost: Andělíčku, při mě stůj

Desetiletá, éterická dívenka, blonďatý andílek, který hraje na dva hudební nástroje a honosí se IQ kolem 140. 

Andělíček přiletí takto ze zahrady, kde sbírá s bratrem a otcem popadané švestky, brečí. Bojím se zeptat, co se přihodilo. Očekávám přinejmenším drama velikosti Slovanské epopeje.

Odvážná Edna: “Co se ti stalo?” 

Odvážnější Andílek: “Nechápeš?! Musím pracovat!”

Minulost: Satan přichází

V jejím věku jsem byla mírně obézní, již znetvořená předpubertální trudovitostí, rodičům jsem brnkala maximálně na nervy a IQ test jsem nikdy nezvládla dodělat celý, páč mi to má porucha pozornosti a lenost neumožňovala.

Nevím, zda jsem bulela kvůli práci.

Jen si pamatuji, že mi občas říkávali, že to radši udělají sami, protože bych to pokazila.

 

Přítomnost: Volovo kolo

Kolo sestra s láskou a aktivně využívá maximálně jako módní doplněk. 2-3 kilometry je strop, poté nastává krize. Otec stárne, měkne, nebo naopak zmoudřel, tudíž ji nenutí, aby jezdila více.

Sladké vzpomínky: Závod smrti 

Víte, otce jsem o mladistvé ideje připravila já. Žil v nějaké překroucené sci-fi realitě, že ze mě vychová sportovkyni. Absolvovala jsem jeden dětský cyklistický závod, při němž jsem několikrát spadla do louže (trapno podotknout, že opakovaně do té samé) a samozřejmě řvala jak tur. Dojela jsem ovšem pátá! Z pěti. Toť můj největší sportovní výkon. 

 

Tady a teď: technologické výdobytky

Dvanáctiletý bratr je klidný, sportovně nadaný (tak přece se zadařilo, tati), krásný hoch. K nelibosti rodičů sní o neomezeném datovém mobilním připojení. A upíná přemnoho své energie k získávání informací o trendech v módní obuvi. Věděli jste, že určité typy botasek mají třeba čtyřslovný název a ještě nějaké pošahané čísílko? 

Kdysi a tam: neinteligentní tvor s knihou 

Věřím tomu, že kdyby během mé puberty byly k dispozici inteligentní telefony, tak u nich také dřepím nonstop. Zvláště mé nepůvabné já by ocenilo aplikace na odstranění uhrů a špeků. A mé nesmělé já by se družilo alespoň na sociálních sítích! Zřejmě bych nepřečetla tolik knih, ale ono je to asi šumák, neboť mě stejně rodiče plísnili “že už zase čtu” a “ať se jdu učit”.

 

Nyní: promarněné mládí 

Bratr vnímá školu jako ztrátu času.

Tehdy: úplně stejně promarněné mládí

Já základní školu prožila nemocná. Dnes by moudré hlavy pravily, že “somatizuji” (tzn. má duševní nespokojenost se projevuje tělesně), tenkrát všichni brblali, že “přehrávám” a že ”simuluji”. Smrtelně vážně prohlašuji, že mně základní škola přišla jako doba nekonečného strádání; naučila mě jen přehrávat a simulovat. Proto pro svého bratra mám jen soucitný vzkaz: “neboj, ono to jednou pomine”.

Autor: Edna Nová | úterý 27.8.2019 11:55 | karma článku: 33,87 | přečteno: 2732x
  • Další články autora

Edna Nová

Kdo vypil nejvíc piv?

21.5.2023 v 10:49 | Karma: 26,66

Edna Nová

Násilník čeká na každém rohu!

27.4.2023 v 13:56 | Karma: 34,76

Edna Nová

Pro ostatní tabu, pro mě normálka

26.4.2023 v 13:49 | Karma: 25,19