Jaroslav Eček: V nemocném těle zdravý duch

V polovině května tohoto roku se již po několikáté  poslanec Jaroslav Eček (TOP 09) vypravil s rodinou na pochod Praha – Prčice. “Vybral jsem si tradičně vozíčkářskou trasu na které potkávám mnoho známých a přátel. Jsem rád, že je mnoho lidí s postižením, kteří mají chuť k aktivnímu životu”, sdělil poslanec, který se vydal s mnoha dalšími invalidy na třináctikilometrový pochod přes Červený Újezd do cíle v Prčicích. Vozíčkářská trasa z Miličína měřila třináct kilometrů. Účastnilo se jí více než sto zdravotně postižených turistů.

První odvážlivci tohoto slavného pochodu, tenkrát jistojistě recesisté, se poprvé vydali na pochod 17. dubna 1966. Na startu a věřím, že i v cíli bylo podle historických údajů 469 pochodníků. Původním záměrem, z něhož se po letech vyklubal nejmasovější dálkový pochod s nejdelší nepřerušenou tradicí, bylo pěšky překonat vzdálenost 100 tisíc loktů českých.
Slavný pochod je spjatý s botičkou zvaný škrpál, který se stal v cíli populární odměnou. Původní odměnou však byly stužky. Škrpálek se objevil až v roce 1973.

Autor: Jaroslav Eček | pátek 10.6.2011 15:15 | karma článku: 8,98 | přečteno: 947x