Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jedině taková zima má totiž smysl. A tak to má být.

Je středa, 3. února, 5 hodin ráno. Jívová. Pouhých 550 m.n.m., 20km za Olomoucí za kopcem, kde fouká od Pradědu.

Zvoní mi mobil a budí mě do práce. Po včerejším úspěšném zapojení elektrického kotle šikovným kolegou elektrikářem je v domě nezvykle teplo hned po ránu a mě odpadá ranní rozdělávání ohně v kotli. Taková maličkost a člověka to hned povzbudí a jde všechno líp.

Spáchám ranní rituály a otvírám dveře domu. Pěticentimetrový schodek nového sněhu u prahu doplňuje představy o tom, co se dělo v noci. Skučení větru, prolétávajícího sklepem skrze nezakryté okénko až do chodby netěsnostmi ve sklepních dveřích, je slyšet trochu ještě i teď.

Všechno vypadá krásně, nevinně. Slituju se nad manželkou. Beru do ruky lopatu a dělám širokou cestičku k brance. Dost možná ještě zapadá, protože hustě chumelí, ale třeba to pak s kočárkem a s prvorozeným půjde do školky i tak líp. Na prostor před garáží nedbám, vrata otevřu, jen lopatou odstraním vytlačený sníh, aby šly vůbec zavřít. Beztak to bylo až na potřetí. Jinak se to dá projet. Sjíždím na dvojku mírný kopeček k první zatáčce. Prohrábnu se doprava a pokračuju mírným zvedáním ke vjezdu na "šternberskou". Rychlý pohybem doleva za sebe a mírně vletím na silnici. Je vyhráno.

Před pár roky tu bylo sněhu možná stejně, ale byl mokrý, těžký, břečkovitý. Když pak pluh řádně protáhl státní silnici, vytvořil solidní bariéru, zahrazující nájezd z boční ulice. Mírný stoupák přispěl k tomu, že jsem ten úsek jednou projížděl asi čtyřikrát, než se mi podařilo najít kompromis mezi dostatečnou rychlostí a obavou z auta zleva.

Vytočím se u kostela téměř do protisměru a už frčím na Olomouc. Dnes to hoši s pluhem nějak nezvládli. Je každoročním "zvykem" na ně snad všude paušálně nadávat. Za sebe však musím říct, že u nás zatím fungovali bezvadně. Při svém brzkém vstávání bych ani nečekal, že budou ještě přede mnou. A tak jim to dnes promíjím bez mrknutí oka. Aspoň to bude pěkně naostro.

Na rovince to trochu rozjedu a zkouším, jak to brzdí. Zacvakám si ABSkem a v následné zatáčce zkusím, jak to ustřeluje a jak se to dá vytáhnout. Je to zvyk. Vždycky si takhle hned zkraje vyzkouším s čím mám tu čest a co můžu čekat. Člověka pak tolik nepřekvapí protijedoucí auto v zatáčce nebo srnka kamikadze. Přehoupnu se přes Horní boudu a následuje sešup padákem k Dolní. Na pětku zajištěná kola a občasné jemné dobržďování vytváří jistotu i v devadesáti. Před odbočkou na Pohořany zpomaluju, co kdyby, navíc se blíží dvojice serpentin, které umí být ostré. Další test povrchu a pak rovinka až do Vésky. Tady potkávám první živáčky, tady už je třeba jet na jistotu. Auto zatím žádné.

To mě na tom baví snad nejvíc. Ježdění "na šestou" a z vesnice má prostě svoje nepopíratelné výhody. Možnost si užívat toho prostoru, prázdných silnic a tmy je k nezaplacení. Z Vésky dvojicí rovinek vjíždím do Dolan, kde si naposledy užiju ostrého esíčka přes mostek a pak už jen rozjezd na křižovatce u hospody, kde pouštím autobus. První auto potkávám kupodivu až v Samotiškách. Zřejmě dnešní nadílku, i přes výstražné zprávy Českého hydrometeorologického ústavu, nikdo nečekal. A tak míjím, nespatřenu, spoustu odhazovačů a odmetačů a pokračuju na hlavní tah od Lipníka. Silnice tam už začvachtá a já se ponořím do nechutné břečky, která podklouzne víc, než kde jaký sníh. Do práce přijíždím na minutu přesně a po dlouhé době si píchám 6:00.

Pro někoho byla dnešní cesta do práce utrpením, podtrženým sérií nadávek na počasí, silničáře i sebe samé. Pro mě to byl osvěžující zážitek, který mě svou potřebou pozornosti nabudil do pracovního dne a vyvolal uspokojení nad tím, jak nám auto dobře jezdí a kola zabírají. Jsem rád, že máme zrovna starou Felicii. Ve srovnání s mladšími vozy mi celkem slabý posilovač řízení dává do rukou reálnější pocit o tom, co se děje s předními koly. Úzké gumy jsou na sněhu mnohem lepší. Přítomnost ABS je nutností. S dalšími systémy zkušenost moc nemám, ale podle různých ohlasů to ve sněhu asi moc nefunguje, možná spíš právě ještě hůř.

Jsem rád, že bydlíme právě tady. Jedině taková zima má totiž smysl. A tak to má být.

Autor: Martin Dvořák | středa 3.2.2010 7:10 | karma článku: 12,37 | přečteno: 1043x
  • Další články autora

Martin Dvořák

Kolik stojí svědomí

Jívová je malá podhorská vesnička s bezmála 580 obyvateli (k 1.1.2014), která je svou polohou svým způsobem unikátní. Z Olomouce je svými 20km stále dostupná a zároveň na ni zatím ještě nedosáhly nenasytné pařáty masové satelitní výstavby.

20.2.2014 v 19:57 | Karma: 12,70 | Přečteno: 603x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Martin Dvořák

Co s nudlí u nosu aneb je to o lidech

Znáte to, rýma, sopel a najednou není kapesník po ruce. Něco jako když se vám strašně chce na záchod a není kam, než do křoví. To pak rádi odložíte kdejaké společenské klišé.

22.5.2012 v 8:18 | Karma: 10,23 | Přečteno: 684x | Diskuse| Společnost

Martin Dvořák

Bude nutné v budoucnu učit lidi i chodit?

Už jen titulek článku, který jsem zahlédl na klientském počítači, na kterém jsem prováděl servis, mě opět dokázal otevřít pomyslnou kudlu v kapse: "Zledovatělému chodníku musí chodec uzpůsobit chůzi. Jak? To už Nejvyšší soud neřekl." http://www.novinky.cz/domaci/248016-zledovatelemu-chodniku-musi-chodec-uzpusobit-chuzi-jak-to-uz-nejvyssi-soud-nerekl.html Už jen titulek článku, který jsem zahlédl na klientském počítači, na kterém jsem prováděl servis, mě opět dokázal otevřít pomyslnou kudlu v kapse: "Zledovatělému chodníku musí chodec uzpůsobit chůzi. Jak? To už Nejvyšší soud neřekl."

20.10.2011 v 12:20 | Karma: 12,96 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Martin Dvořák

Jak „Kocourkovští“ volili místostarostu

Uplynuly dva měsíce od odvolání místostarostky obce Jívová, Mileny Hesové, ze své funkce. Toto odvolání proběhlo mimo předem schválený program pomocí dodatečného hlasování o rozšíření programu jednání zastupitelstva a to během volné diskuze na návrh jednoho z občanů.

18.7.2011 v 11:59 | Karma: 13,00 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Politika

Martin Dvořák

Moderní sportoviště v Jívové využijí místní i turisté?

Dne 14.4.2011 vyšel v Olomouckém dni tento článek (online verze zde) a podobný i na sternberk.org. Zde vám nabízím jistou protiváhu v podobě zamyšlení nad připravovaným záměrem a uvedení faktických informací o tom, co doposud tento záměr provázelo.

21.4.2011 v 9:21 | Karma: 8,32 | Přečteno: 1168x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1703x
Autor je již bez mála sedmým rokem státním zaměstnancem a šestým rokem z měšťáka vesničanem a stále nevychází z údivu.