Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za ekonomickou krizi může ministerstvo životního prostředí!

Takový dojem musí člověk nabýt při čtení materiálu tripartity „Krátkodobá opatření pro východiska z krize a řešení jejích důsledků“, který vláda vzala na vědomí a uložila ministrům jeho naplňování. Dočte se v něm, že mezi krátkodobá (!) opatření k hospodářskému oživení patří mimo jiné to, že máme zkanalizovat Labe pro vodní dopravu, sebrat domácnostem peníze z programu Zelená úsporám, postavit dva nové bloky v Temelíně nebo schválit novou energetickou koncepci směřující k vyuhlení republiky či stavbě závodů na výrobu jaderného paliva. Na jednání tripartity i vlády jsem proti tomuto materiálu protestoval, přesto byl nakonec schválen.

Je mi vždycky smutno, když vidím, jak se - na rozdíl od nás - jinde ve světě průmysl snaží ekonomické oživení hledat v modernizaci, efektivnějším využití energií a materiálů a vyvíjení nových technologií (naposled například zde: http://www.wbcsd.org/Plugins/DocSearch/details.asp?DocTypeId=33&ObjectId=Mzc0MDE). Jen vyšší efektivitou a inovativními řešeními může náš průmysl čelit ekonomickému boomu v Číně. Přál bych si, abychom i u nás dokázali spojit ekonomický růst s udržitelným rozvojem, jako to umí třeba v Německu nebo Skandinávii. Místo toho se u nás neustále vrací argument, že naše legislativa životního prostředí je na průmysl příliš přísná a že je třeba se přestat při stavbě dálnic nebo vodních cest ohlížet na chráněná přírodní území.

Přesto vím, že má pracovní náplň jako ministra životního prostředí bude i po přijetí tripartitního materiálu stejná: bránit dalšímu zhoršování stavu životního prostředí a připravovat takové předpisy, finanční a jiné nástroje, které k tomu budou pomáhat. Přes apel tripartity předložím vládě takový zákon o ochraně ovzduší, který zlepší podmínky nejen na Ostravsku dusícím se smogem. Budu dál usilovat o to, aby se v domácnostech využily všechny peníze v programu Zelená úsporám na jejich zateplení a náhradu starých špinavých kotlů na uhlí obnovitelnými zdroji. Nedopustím, aby se dál kanalizovaly české řeky na úkor ochrany přírody i protipovodňové ochrany. Při přípravě nových energetických projektů budu vyžadovat, aby měly co nejlepší parametry pro životní prostředí. A u energetických a jiných koncepcí budu ze všech sil bojovat o to, aby byly únosné pro naše již dost poškozené životní prostředí.

Všechny tyto kroky jsem připraven obhajovat před vládou, tripartitou i veřejností. Budu se snažit přesvědčovat, že účinná ochrana životního prostředí a řešení ekonomické krize nejsou v rozporu, ale vzájemně na sobě závisí.

Autor: Jan Dusík | úterý 9.2.2010 8:27 | karma článku: 27,86 | přečteno: 2539x
  • Další články autora

Jan Dusík

Diverzantem v Kodani: planeta může být modrá i zelená

Když mě prezident Václav Klaus uváděl před dvěma týdny do funkce ministra životního prostředí, pravil, že je spokojen s tím, že stejně kodaňská konference nic podstatného nerozhodne, tudíž se mojí účasti na ní neobává. Jsem tady v Kodani třetí den a mám lehkou schizofrenii - čím dál víc se totiž cítím součástí globálního společenství, které má za cíl udělat skutečný krok pro budoucnost lidstva: omezit globální změny klimatu.

16.12.2009 v 0:33 | Karma: 30,44 | Přečteno: 6149x | Ostatní

Jan Dusík

"Lidé, mlčte!"

Něco takového vzkazuje skupina poslanců občanům, kteří by se chtěli zajímat o stav životního prostředí ve svém okolí. Počátkem prosince jejich novelu zákona na ochranu přírody a krajiny poslala do dalšího čtení Poslanecká sněmovna. Novela obsahuje jediný bod – zbavuje občany práva účastnit se stavebního řízení a vyjádřit se v jeho rámci k velkým projektům.

15.12.2009 v 12:52 | Karma: 19,21 | Přečteno: 2739x | Ostatní

Jan Dusík

V cílové rovince před Kodaní

Do zahájení kodaňské konference o klimatu, která bude letošním vrcholem mnohostranné diplomacie, zbývá pouze několik dní. Již tradičně je "klimatická" skepse v českých médiích vyšší než v Evropě či Spojených státech. A tak zatímco světoví politici a s nimi i média řeší, zda je ještě možné se dohodnout na finálním textu mezinárodní dohody o ochraně klimatu po roce 2012, titulky českých novin již předjímají, že se v Kodani přijme jen prázdná deklarace.

24.11.2009 v 22:08 | Karma: 9,13 | Přečteno: 1426x | Ostatní

Jan Dusík

Nepromyšlené veto pana prezidenta

Je potěšující, že Václav Klaus nepoužívá své právo veta přespříliš často, předpisy z dílny ministerstva životního prostředí však na tento ústavní nástroj mají "štěstí". Naposledy musela Poslanecká sněmovna přehlasovat prezidenta u zákona, kterým se zavádí do praxe evropské nařízení o nakládání s chemickými látkami. Nyní prezident odmítl podepsat jednoduchou novelu, která v souladu s evropskou směrnicí umožní, aby soud mohl přezkoumávat legálnost procesu posuzování vlivů na životní prostředí (tzv. EIA).

2.11.2009 v 17:50 | Karma: 14,83 | Přečteno: 1660x | Ostatní

Jan Dusík

Dobré klimatické zprávy z Prahy do Kodaně

Evropa by měla snížit své emise skleníkových plynů do roku 2050 až o 95 % - takový je výsledek schůzky ministrů životního prostředí v Lucemburku minulou středu. Otázkou stále zůstává, kolik prostředků z pokladny EU budeme dávat na financování ochrany klimatu v rozvojových zemích. Ministři financí se totiž neshodli na tom, jak tento závazek rozdělit mezi členské země - zda podle množství vypouštěných emisí jednotlivých států či podle výše hrubého domácího produktu. Ať tak či onak, zásadní je, aby k jednotné dohodě EU o financích pro rozvojové země došlo před klimatickým summitem v Kodani. A neméně zásadní je, aby členské státy jasně deklarovaly, jak budou své domácí emise snižovat.

27.10.2009 v 15:12 | Karma: 10,73 | Přečteno: 3358x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
Už od studií se snažím hledat cesty pro lepší životní prostředí. Do roku 2010 v Česku (přes deset let na ministerstvu životního prostředí, nakonec krátce jako ministr ve vládě Jana Fischera). Od roku 2011 pozoruji český vývoj z francouzsko-švýcarského pomezí - nejdříve jako úředník OSN, momentálně ve Světovém fondu pro ochranu přírody (WWF). Publikované názory jsou moje osobní.

Seznam rubrik