Ze vsetínských nešvarů se stal nešvar

Jeden by se mohl domnívat, že ledy hnuly se vsetínskou radnicí. Vedení rathausu totiž nechalo na webové stránky města umístit sekci nazvanou NEŠVARY. Úmysl dobrý, i když ne ojedinělý, kdyby nešlo o jistou taškařici.

Jak úvod sekce či kapitoly hlásá (doslovná citace), projekt NEŠVARY je zaměřen především na sběr informací o nedostatcích v čistotě a pořádku,  na informace typu poškozených komunikací, nevhodného nebo poškozeného dopravního značení, poškozeného městského mobiliáře – laviček, dětských koutů a hřišť nebo výskytu černých skládek, poznatků o svozu komunálního a tříděného odpadu a úklidu města. Tento projekt nám velmi pomáhá v monitorování a odstraňování těchto problémů. Váš podnět může napomoci ke zlepšení kvality života v našem městě, avšak toto zaslání nenahrazuje standardní podání nebo stížnost, a to včetně jejich vyřízení dle správního řádu a vnitřních předpisů města Vsetína (tj. např. odeslání odpovědi o vyřízení). Vašimi podněty se budeme zabývat a snažit se v opodstatněných případech provést nápravu (konec citace).

Už poslední dvě věty naznačují, že sice si můžeme stěžovat, ale, rozhodne-li se úředník, je to tak asi vše a můžeme se s klidem obrátit se svým problémem třeba na lampárnu. Nehledě na to, že ze stránek se zájemce vůbec nedozví, na co si Vsetíňané stěžují, na jaké že nešvary poukazují a podobně. Nejde mi o to znát jejich jména. To vůbec ne! Stěžovatelé ať zůstanou klidně v anonymitě či skryti pod svými niky. A už vůbec se veřejnost nedozví, jak je s jejich názory naloženo.

A to je špatně a jde pouze o další ukázku toho, jak vedení města se sice snaží poukázat na to, jak dokáže s lidmi komunikovat, ale skutek utek. Jde, a vůbec ne poprvé, o další ukázku hlubokého alibismu ve vztahu úřad – jeho zaměstnavatel.

Tato část městských website měla být podle mého názoru naprosto otevřenou, měly z ní být na první pohled patrny problémy, které Vsetíňany a návštěvníky města tíží (samozřejmě vyjádřeny slušně, bez urážek a vulgarit), mělo by z ní být ihned zřejmé, kdo bude problém řešit, jak a dokdy. Pak bychom mohli hovořit o transparentní komunikaci vedení radnice a jejich úředníků s veřejností. Ale takhle?

A ještě jedna věc. Méně zkušený uživatel internetu bude mít zpočátku problém příslušný formulář pro svou stížnost najít. Nemohu si pomoct, ale i to mně připadne jako záměr. Takový odkaz by měl být umístěn tak, aby byl patrný bezprostředně po otevření stránek a ne tak, aby musel člověk pátrat jako Colombo po nějakém zlořádovi. Nebo, žeby to tak mělo být, když jde o NEŠVARY?

Mimochodem, pane starosto, kdybyste si prošel město, nemusel byste takové informace sbírat od veřejnosti. I na první pohled je totiž v ulicích zřejmé, jak že je Vsetín poslední dobou zanedbaný a na mnoha místech doslova zdevastovaný. A napomoct by vám v tom mohli i strážníci, jimž jste velitelem. To by ovšem museli v ulicích města chodit pěšky a ne vozit se jen tak zbůhdarma autem.

Autor: Dušan Póč | pondělí 11.3.2019 15:19 | karma článku: 20,00 | přečteno: 761x