Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vsetínu se nabízí změna k lepšímu

Zatímco většina subjektů usilujících o posty v městském zastupitelstvu zatím mlčí, občanští demokraté vedeni Romanem Kalabusem nespekulují. A ukazují konkrétní cestu, kterou chtějí Vsetín vyvést z lidovecké šedi posledních let.

Současné předvolební dění ve Vsetíně mě utvrzuje v pochybnostech, zda kromě již zmíněných občanských demokratů je zbývajících 11 uchazečů na volby vůbec připraveno. Zatímco v jiných městech a vesnicích se už adepti místních vlád doslova předhánějí v získání voličů na svou stranu, v dolině pod vsetínským zámkem je klid.

Tedy vyjma Čunkových lidovců, kteří se však v předvolebních vodách doslova plácají a snaží se získat držitele hlasovacích lístků tvrzením o své nenahraditelnosti. Například tvrzením, že Čunkem dosazený a podporovaný starosta Jiří Růžička se s množstvím práce pere dobře. A jako důkaz připomněl například zahájenou rekonstrukci vsetínského vlakového nádraží (ona už začala?). Růžička však s vlakovým nádražím nemá nic společného. Boj o rekonstrukci nádraží trvá již desítky let a vedly jej všechny polistopadové radnice a v posledních letech zejména dnes exposlanec Petr Kořenek.

Kolem vlakového nádraží ale přes všechna ta optimistická tvrzení a oslavné ódy na současného šéfa rathausu je minimálně jeden velký otazník. Na zatím posledním zastupitelstvu se Roman Kalabus (zastupitel města) ptal, v jaké fázi je stav povolovacího procesu k dění kolem nádraží. Bylo mu řečeno, že je podáno územní rozhodnutí. Ovšem radní mu zapomněli říct, že řízení bylo přerušeno. Snad ale vše dopadne dobře a začne se opravdu stavět. Všechno jiné znamená pro Vsetín fatální stav.

Ať ohledně vlakového nádraží ve Vsetíně tak či onak, Růžička už jen vede k závěru to, co za něj udělali jiní a už jen v podstatě nastavuje jazyk na lízání smetany.

Ze stejného soudku je Čunkem proklamovaná rekonstrukce sportovišť a parků.

Jestli má Čunek na mysli onu nedávno předloženou koncepci sportovišť města Vsetína, pak jako řadový Vsetíňan souhlasím s vyjádřením lídra vsetínské ODS Romana Kalabuse, že v případě koncepce jde o pouhou ukázku toho, jak lze přemístit jednotlivé sporty a hřiště z místa na místo.  Bez řešení nezbytnosti modernizovat a zatraktivnit školní sportoviště, přitáhnout nové pedagogy s novými trendy. Bez zajištění návaznosti na střední školy. Bez představ, jak ze Vsetína udělat město sportu, protože Vsetíňané jsou sportovci a sport milují. Kalabus a spol vědí, jak na to.

Lidovci moc dobře ví, že ani v oblasti vsetínských sportovišť, vyjma snad rekonstrukce zimního stadionu, v podstatě nic neudělali a snaží se populisticky představovat koncepce, jejichž případná realizace by si v současných cenách vyžádala stovky milionů korun.

Pokud jde o parky, pak mám dojem, že Čunek ani Růžička hodně dlouho v žádné ze vsetínských veřejných zahrad nebyli. Jinak by viděli, jak jsou zanedbané, jak mají chodníky zarostené plevelem a podobně. Nic na tom nezmění ani velmi vychytrale načasovaná oprava dlouho chátrající lávky přes rybníček v Panské zahradě (ukončena v těchto dnech).

Zatímco křesťanští demokraté – lidovci kolem Čunka a Růžičky předkládají Vsetíňanům megalomanské stavby v podobě nejdražších podzemních garáží na počet stání snad v celé Evropě, lanovky, která má vyřešit neutěšený stav v dopravě na Sychrov, zasklené lávky u Panské zahrady a v neposlední řadě i akcí kulový blesk v případě sportovišť, zapomněli na to nejdůležitější. Kdo bude výsledky těchto akcí využívat, když se město dlouhodobě potýká s úbytkem obyvatel.

Atraktivním se město pro lidi stane zejména tím, jak dokáže lidi přesvědčit o tom, že přestěhují-li se do Vsetína, pak neudělají vůbec špatně.

Současné vedení radnice jakoby v tomto směru neslyšelo firmy, které řeší jak ubytovat svoje externí pracovníky. Ve městě je poptávka po specifických strojírenských oborech. A mladý odborník ani přes příslib vyšší mzdy nepřijde někam, kde nemá oproti jiným městům jinou a vyšší přidanou hodnotu. Vítám proto rozhodnutí vsetínské ODS nabídnout zahraničním manažerům například cizojazyčnou třídu v některé ze vsetínských základních škol, aby nemuseli své děti dávat do internátu nebo je vozit do často přes sto kilometrů vzdálených škol.

A takových konkrétních a hlavně atraktivních a zajímavých kroků ke zkvalitnění života ve Vsetíně má místní organizace občanských demokratů víc. Má nejenom vizi, ale také připraveny konkrétní kroky jak pracovat koncepčně. Potřeby města mají občanští demokraté podrobně zmapovány a podle mě na rozdíl od minulých let disponují odborníky v mnoha oblastech. O pravdivosti a schopnosti naplnit své sliby voličům mě utvrzuje i následující tvrzení vsetínské ODS: „Populisticky můžeme slíbit cokoliv. Ale nejsme hnutí ANO 2011 a nejsme ani KDU-ČSL. Chceme na příslušné pozice kompetentní lidi. Jen ti totiž mohou dělat kvalifikovaná rozhodnutí a za ty si nést odpovědnost. Prošli jsme změnami uvnitř, změnili jsme i naši vnější image. Nabízíme poctivou práci, reálné představy. Experimentů bylo dost. Vsetín už na ně nemá čas.“

Autor: Dušan Póč | pátek 7.9.2018 20:36 | karma článku: 15,07 | přečteno: 499x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 367x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 332x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik