Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vsetínská polopravda o příčině, za níž stojí příroda

„Sněhová nadílka a silný mráz v posledních dnech se podepsaly pod stav chodníků na Dolním náměstí. Dlažba je na řadě míst uvolněná a způsobuje při chůzi potíže. Radnice hledá řešení, jak chodníky opravit.“ Hlásá vsetínský rathaus.

Není to, alespoň co se týče tvrzení o příčinách dezolátního stavu Dolního náměstí, úplná pravda prezentovaná na oficiálních webových stránkách města, za níž stojí starosta města Jiří Růžička. Doposud totiž současná, ani ta minulá vláda města (velký rozdíl mezi nimi, co se týče obsazení, není) o něčem takovém veřejně nehovořily. Pravda je spíše taková, že radnice, respektive její politický šéf, tak v podstatě alibisticky reagují na nářky a křik Vsetíňanů na zimní (ne)úklid ulic a chodníků ve městě. A toho se zřejmě Růžička a jeho nohsledi zalekli, a tak si honem v případě současného technického stavu Dolního náměstí našli viníka. A není nic jednoduššího, než to všechno svalit na přírodu.

Nutno však, v rámci objektivity přiznat, že sněhová nadílka a silný mráz opravdu svůj vliv na současný stav chodníků (a nejenom těch) na vsetínském Dolním náměstí mají. Skutečnou příčinu je však potřeba hledat jinde. A tady je kámen úrazu, tady padla kosa na kámen nazvaný pravda.

Stavím se za autora textu, konšela a vedoucího redakce Vsetínských novin Jiřího Žůrka, když uvádí, že chodníky byly při rekonstrukci centrální plochy města na začátku nového tisíciletí opatřeny ne příliš vhodným povrchem. Byť to nazval velmi opatrně a neutrálně. Kdo totiž pozorně sledoval opravu náměstí, a stavebním pracím alespoň v základu rozuměl, měl jasno už tenkrát v tom, že takový šlendrián, který byl tady předváděn, dlouho vydržet nemůže.

Ale byla tady politická moc, která požadovala urychlení prací. Vlastně, byl tady Jiří Čunek. V té době komunální politik Čunek, který sbíral politické body nejenom v souvislosti se svou kariérou starosty, ale i v návaznosti na s tehdy časově ještě poměrně vzdálenými, nicméně blížícími se senátními volbami. A dělal pro jejich zisk a tedy usednutí do senátorské židle všechno bez ohledu na cokoliv a kohokoliv. Tedy vlastně jen s ohledem na sebe.

Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Od oficiálního ukončení uspěchané a díky politice odfláknuté a zpitvořené rekonstrukce jsou chodníky na Dolním náměstí v podstatě v permanentní opravě. První Čunkův vsetínský pomník se bortí, jako domeček na hliněných nohách.

Ukázalo se, že (dovolím si parafrázovat výrok učitele národů Jana Ámose Komenského) všeliké to kvaltování toliko pro Čunka dobré bylo. Ale pro Vsetíňany stálo za exkrement hnědé barvy. A to platí i pro následné bezduché flikování označované za opravy. To všechno totiž vedlo až k současnému stavu.

Již zmiňované oficiální website Vsetína mimo jiné uvádějí, že: „Dolní náměstí bylo a je přirozeným obchodním a společenským centrem Vsetína. Jeho původně venkovský charakter se začal měnit na konci 19. století, pokračoval za První republiky a k poslední důkladné rekonstrukci a modernizaci došlo v letech 2002 - 03.“

Osobně souhlasím pouze s tím, že bylo. Sám pamatuji. V současné době však už přirozeným obchodním a společenským centrem Vsetína rozhodně není. Obchody (jen namátkou: lahůdkářství pod KB, prodejna sportovních potřeb, oděvů, látek, čistírna, papírnictví, prodejna knih, potraviny, kosmetika, foto-kino…) povětšinou zmizely a nahradily je banky, pojišťovny a dokonce i jakýsi prodejní sklad. Radnice, ta současná i ty minulé, se na zachování obchodního a společenského centra vyflákly a nenapadlo je hledat, spolu se soukromými vlastníky domů na náměstí, jak v centrum města zachovat život a podmínky, které z náměstí dělají náměstí. Kdekoliv. Banky a pojišťovny to rozhodně nezachrání!

Nebýt na Dolním náměstí ve Vsetíně zastávky MHD, pak by po většinu dne zřejmě zelo prázdnotou. A nezachránily by to ani letní zahrádky asi u dvou restaurací. Vsetínská radnice (opět, nemám na mysli pouze její současné personální obsazení) postupně degradovala centrální plochu města na ještě něco horšího, než byl kdysi jeho venkovský charakter. Vsetínské Dolní náměstí je vším, jen ne náměstím jednadvacátého století. A rekonstrukce jeho povrchu před lety z něj pomalu, ale jistě dělá oranisko, za něž by se styděli i v tolik pověstném a zesměšňovaném Kocourkově.

Kam že to kráčíš, Vsetíne? Bůh s Tebou, pokud se nenajde osvoboditel se selským rozumem v hlavě.

Autor: Dušan Póč | středa 23.1.2019 13:55 | karma článku: 19,11 | přečteno: 472x
  • Další články autora

Dušan Póč

Vsetíňané si zabruslí na náměstí pod vánočním stromem

Otáčka, jezdíme doleva, otáčka, jezdíme doprava... Toto legendární sousloví pana Veselého z rozhlasu u kluziště Na Lapači už sice neuslyšíme. Ale vybavilo se mi hned, když rathaus oznámil, že na nám. Svobody se bude bruslit.

20.11.2019 v 13:15 | Karma: 12,26 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Dušan Póč

Lidé ze vsetínské Diakonie: Vám patří velké díky, hluboká úcta, uznání a pokora

Když jsem před rokem po jubilejní desáté dobročinné aukci ve svém blogu označil Diakonii Vsetín za příkladnou neziskovku, která už pravděpodobně vystoupala v pořádání lidské dobročinnosti na Olymp, hluboce jsem se mýlil.

18.11.2019 v 10:10 | Karma: 17,74 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Dušan Póč

Čunkovy dezinformace o KNTB Zlín znepokojují čím dál víc lidí

Vize na stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně se hejtman Jiří Čunek vzdát nehodlá. A hledá cesty a způsoby, jak stávající zdravotnické zařízení, které má nová nemocnice nahradit, a zastánce její modernizace, dehonestovat!

11.11.2019 v 11:26 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1226x | Politika

Dušan Póč

Ohledně spalovny ve Vsetíně je potřeba být stále ve střehu!

Vsetínští zastupitelé sice s křížkem po funusu, ale i tak, svým nedávným usnesením vyjádřili nesouhlas s výstavbou spalovny na Ohradě. Obyvatelé města však ani zdaleka vyhráno nemají. To usnesení má totiž několik skulinek.

7.11.2019 v 16:41 | Karma: 16,01 | Přečteno: 455x | Životní prostředí a ekologie

Dušan Póč

Vsetínský starosta Růžička lže!

Odmítáme spalovnu na Ohradě! Takové je rozhodnutí vsetínských zastupitelů, kteří, jak píše v tiskové zprávě radnice její mluvčí, pro toto hlasovali jednomyslně. Skutečnost je však taková, že zastupitelé už neměli o čem jednat!

5.11.2019 v 14:50 | Karma: 16,64 | Přečteno: 417x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik