Vsetínská interna opět funguje

Oddělení interny je opět funkční. Odpovědní tak naplnili slib, který dali před jejím uzavřením. Pacienti, kteří byli dočasně umístěni na jiných odděleních nemocnice nebo v jiných zdravotnických zařízeních, se vrátili zpět.

Mohlo by se tedy zdát, že je všechno v pořádku. Ale není!

Situace i po znovuotevření interny totiž plně odpovídá (ne)schopnostem těch, kteří nemocnici řídí. Včetně senátora a hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka, jenž za nemocnice v kraji nese odpovědnost (Nemocnice Zlínského kraje – Vsetínská nemocnice je součástí – pozn. autora), a který se pasoval do pozice toho, který problematice rozumí nejvíce a nejlépe.

Jaký je výsledek jejich takzvaného snažení? Polovičatý a alibistický. V dané situaci nic neřešící, respektive řešící jen a pouze provizorně a opět nesystémově. Oddělení interny Vsetínské nemocnice a.s. totiž bylo zprovozněno přesto, že žádný nový lékař sem nenastoupil. Podle důvěryhodného zdroje (…moje jméno neuvádějte, agent 077 je všehoschopný, to mi věřte!) jsou služby řešeny tak, že vedení nemocnice zajistilo jednoho lékaře někde od Brna. A to údajně pouze na dvě služby v měsíci. Dále pak jednu lékařku z Trenčína prý na tři služby v měsíci. Tato žena měla podle zdroje ve vsetínské nemocnici již v minulosti pracovat. Takže prý nelze vyloučit, že přijme i víc služeb nebo nastoupí přímo do zaměstnání. Alespoň v to doufají manažeři špitálu.

Takže služby na interním oddělení Vsetínské nemocnice a.s. jsou na pět dní v měsíci takzvaně pokryty externisty, což má samozřejmě svoje mouchy. A co zbytek měsíce? Ze stávajících lékařských zdrojů z jiných oddělení nemocnice? Tedy na úkor navýšení přesčasových hodin lékařů, jejich kratšího odpočinku a podobně?

Ve vsetínské nemocnici se říká, že nový primář má nastoupit až k 1. prosinci. Lze jen věřit a doufat, že skutečně nastoupí a nějaký čas tu i vydrží. Z minulosti totiž víme, že ony sliby (například neurologické oddělení) vedení nemocnice jsou jedna věc a realita, se kterou se lékaři setkají, věc druhá. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Póč | pondělí 15.10.2018 12:16 | karma článku: 14,44 | přečteno: 434x