Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vsetín má sice Oscara, ale…

Vratné kelímky a Vsetín rovná se jedno a totéž! Město je totiž držitelem Ekologického oscara v kategorii Obec. Záznam z jejího předávání vysílala v sobotu televize. Sluší se tedy pogratulovat a já tak činím rád. Jsem Vsetíňan!

Ziskem Ekologického oscara, respektive sochy symbolizující pěst držící planetu Zemi a voucheru hodnotě 100 tisíc korun, byla završena dvouletá práce Simony Hlaváčové, vsetínské místostarostky a realizátorky projektu nazvaného Je to čistě na nás, zaměřeného na omezení spotřeby jednorázových plastů. Při realizaci pomáhaly vsetínské firmy, neziskové organizace a okolní obce, které, jak uvedla jmenovaná konšelka, se nebály a vzaly globální problém doslova do svých rukou.

Nejde však přitom jen o vratné kelímky používané při pořádání různých sportovních, společenských a kulturních akcí. Ale také o používání znovupoužitelných textilních sáčků či tašek vyráběné ve spolupráci s neziskovým sektorem.

Město Vsetín začalo vratné kelímky s vlastním designem používat v rámci boje s jednorázovými plasty. Pořídilo 12 000 kelímků a již 3500 jich zapůjčilo. Ty nahradily přes 8600 jednorázových pohárků. Látkové sáčky, které odebírá vsetínská radnice, šijí klientky Azylového domu ve Vsetíně. Úřad pak látkové tašky prodává za symbolickou cenu.Autor z podkladů MěÚ Vsetín

Dovolím si tedy ještě jednou upřímně pogratulovat. Nejsem totiž takový barbar, abych nedokázal ocenit práci, která vede ke zlepšení velmi pošramoceného životního prostředí. Ať má na jejím výsledku zásluhu kdokoliv.

Jenže to by nebyl snad ani Vsetín, aby tady nebylo ALE! Byť je zavedení vratných kelímků a látkových tašek sebevíc chvályhodné, nejde s ohledem na ekologii a životní prostředí ve městě o nic přelomového, zásadního. Znovu! To neznamená, že bych si tohoto kroku jako vsetínský patriot nevážil.

V kontrastu s kelímky a taškami jsou ve městě nicméně jiné, podstatně závažnější problémy zmiňovaného charakteru.

Je totiž potřeba podívat se na to, v jakém stavu se město v posledních letech, i za místostarostování Hlaváčové, ale nejenom jí, nachází. Město je špinavé, neuklizené. Chodníky zarůstají plevelem a spíše než místo pro pohodlnou a bezpečnou chůzi připomínají housenkovou dráhu (včetně těch nedávno prý opravených) na níž zvyšují adrenalin cyklisté, kteří se po nich bez povšimnutí městských strážníků a jejich nadřízených prohánějí, jak se jim zachce. Diskutovat by se dalo o bezpečnosti jako takové, o chování problémově zvládaných skupin a jedinců a podobně. To vše opět bez zájmu odpovědných placených z peněz daňových poplatníků.  

Ano, i to patří do celkového pohledu na životní prostředí a podmínky pro život ve městě. Ať se to komu líbí, nebo ne!

A do toho vstupuje zamýšlená výstavba spalovny ve městě. Respektive v jeho samotném silně obydleném a frekventovaném centru! Osobně se domnívám, že to je v současnosti mnohem zásadnější a ožehavější problém, než zavedení jednorázových kelímků a výroba látkových tašek.

Tento problém již městem hýbe řadu měsíců – viz Dělá z obyvatel negramoty a pohrdá jimi | viz Kulatý stůl k ZEVO se konšelům moc nepovedl. Obyvatele města zvedá ze židlí. Zorganizovali protestní pochod, petici, zcela jasně se proti spalovně na Ohradě vyjádřili při diskusním fóru nazvaném S námi pro vás za jeden provaz…

A radnice vedená Jiřím Růžičkou mlčí, respektive stále strká hlavu do písku, chová se alibisticky a čeká. Nic na tom, že chce tento problém znovu otevřít na listopadové schůzi vsetínských zastupitelů.

Růžička hlásá, že mu názor veřejnosti nebude cizí, že prý nevylučuje ani referendum. Že však počká, až dostane stanovisko toho či onoho…

Ale proč? Copak nemá dost argumentů pro to, že lidé ve Vsetíně na Ohradě spalovnu nechtějí a doporučují postavit ji v některé z okrajových částech města?! Ti lidé, které on ve městě zastupuje, pro něž má pracovat, protože oni jsou jeho zaměstnavatelé, oni jej ze svých daní platí! Nikdo jiný to není! Měl by proto již dávno německému investorovi dát zcela jasně najevo, že město, a tedy i jeho radnice, zásadně s výstavbou spalovny na Ohradě nesouhlasí a podporu od radnice nedostane.

Osobně se divím, že tak již Jiří Růžička dávno neudělal. Bez ohledu na to, co tvrdí investor, jeho podporovatelé, vedení a představitelé toho či onoho úřadu a podobně. I bez ohledu na svůj osobní názor. On je tady pro obyvatele města a ne pro sebe či někoho jiného.

Tak dává najevo, že jsou mu jeho zaměstnavatelé, tedy obyvatelé Vsetína lhostejní, že on upřednostňuje jiné, protože… Že by osobní zájem podepřený bůh ví čím? A to platí i pro ty, kteří starostův postoj tolerují a hlásí se tak k němu.

Po Vsetíně se již v tomto směru mluví o něčem jako bližší cizí peníze, než vlastní kabát.

Autor: Dušan Póč | pondělí 14.10.2019 17:34 | karma článku: 16,65 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Dušan Póč

Vsetíňané si zabruslí na náměstí pod vánočním stromem

Otáčka, jezdíme doleva, otáčka, jezdíme doprava... Toto legendární sousloví pana Veselého z rozhlasu u kluziště Na Lapači už sice neuslyšíme. Ale vybavilo se mi hned, když rathaus oznámil, že na nám. Svobody se bude bruslit.

20.11.2019 v 13:15 | Karma: 12,26 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Dušan Póč

Lidé ze vsetínské Diakonie: Vám patří velké díky, hluboká úcta, uznání a pokora

Když jsem před rokem po jubilejní desáté dobročinné aukci ve svém blogu označil Diakonii Vsetín za příkladnou neziskovku, která už pravděpodobně vystoupala v pořádání lidské dobročinnosti na Olymp, hluboce jsem se mýlil.

18.11.2019 v 10:10 | Karma: 17,74 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Dušan Póč

Čunkovy dezinformace o KNTB Zlín znepokojují čím dál víc lidí

Vize na stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně se hejtman Jiří Čunek vzdát nehodlá. A hledá cesty a způsoby, jak stávající zdravotnické zařízení, které má nová nemocnice nahradit, a zastánce její modernizace, dehonestovat!

11.11.2019 v 11:26 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1226x | Politika

Dušan Póč

Ohledně spalovny ve Vsetíně je potřeba být stále ve střehu!

Vsetínští zastupitelé sice s křížkem po funusu, ale i tak, svým nedávným usnesením vyjádřili nesouhlas s výstavbou spalovny na Ohradě. Obyvatelé města však ani zdaleka vyhráno nemají. To usnesení má totiž několik skulinek.

7.11.2019 v 16:41 | Karma: 16,01 | Přečteno: 455x | Životní prostředí a ekologie

Dušan Póč

Vsetínský starosta Růžička lže!

Odmítáme spalovnu na Ohradě! Takové je rozhodnutí vsetínských zastupitelů, kteří, jak píše v tiskové zprávě radnice její mluvčí, pro toto hlasovali jednomyslně. Skutečnost je však taková, že zastupitelé už neměli o čem jednat!

5.11.2019 v 14:50 | Karma: 16,64 | Přečteno: 417x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik