Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vsetín je prý známý nesmlouvavým přístupem

Taková informace se nedávno objevila v jednom celostátním deníku. Vztahuje se k vyloučeným lokalitám a k práci s jejich obyvateli. Ta informace, stejně, jako celý článek je však, alespoň z mého pohledu, zavádějící a polovičatá.

Tento svůj názor opírám o fakt, že autorka textu dává v případě Vsetína prostor pouze místostarostce Simoně Hlaváčové. Obyvatelé města však v článku místo nemají. Ani ti z majority, ani ti z minority. Hodně neprofesionální přístup redaktorky novin, které se řadí ke špičce toho, co je v této oblasti v České republice k dispozici.

Proto zmiňovaný text uveřejněný v té podobě, v jaké byl, považuji za blud! Nemohu se zbavit pocitu, že část článku věnovaná Vsetínu (ke zbývajícím uvedeným městům se vyjadřovat nebudu, protože odtud nemám osobní zkušenost), byla zpracována na zakázku. Nebo, chcete-li, a to se mně jeví jako mnohem pravděpodobnější, šlo o politickou objednávku vedení vsetínského rathausu, respektive té jeho stranické části, kterou reprezentuje starosta města Jiří Růžička a jeho již zmiňovaná zástupkyně. Tedy lidovecká dvojice, jež je silně ovlivňována osobními i politickými zájmy dvojnásobného vsetínského exstarosty a současného senátora a hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka.

V některých případech se říká: „Za vším hledej ženu.“ V případě Vsetína pak v současné době platí, že: „Za vším hledej Čunka.“ I když už městu nestarostuje!

Článek informuje o tom, že vsetínská radnice již nějaký čas spolupracuje s agenturou, která se zabývá sociálním začleňováním. Díky tomu se ve vsetínských cikánských rodinách (autorka píše o lokalitě Poschla, kde žijí výhradně cikánské rodiny) zajišťuje pro školáky doučování, nabízena je jim rodinná poradna nebo terénní aktivity přímo v cikánských rodinách. Podle Hlaváčové jsou pak nejlepší výsledky dosahovány v mateřských a základních školách.

Vsetín je pak podle autorky článku znám také svým nesmlouvavým přístupem ke zmiňované skupině obyvatel. Díky tomu se podle Hlaváčové daří udržovat v pořádku městské byty, a také nenarůstají dluhy vůči městu. Dále se v textu píše o tom, že radnice organizuje veřejně prospěšné práce, do nichž se zapojuje alespoň část problémových osob. Město je pověřuje úklidem v ulicích, sečením trávy, hrabáním listí nebo úklidem po společenských akcích.

Vsetín díky spolupráci se zmiňovanou agenturou má k dispozici takzvaně evropské peníze. V článku se píše o třiatřiceti milionech korun. Ty údajně pomohly, mimo jiné, posílit aktivity města také na úseku prevence kriminality.

Nezpochybňuji, že vsetínský městský úřad všechno to, co je v článku napsáno, papírově zabezpečuje. Avšak ani článek, ani nikdo z rathausu už nemluví o tom, jaký je efekt vynaložených peněz a vynaložené práce a u mnoha lidí v terénu i dobře míněných snah. Možná je to proto, že v tomto směru se, až na nepatrné výjimky, není čím chlubit.

Kdo si všímá toho, jak Cikáni například při úklidu města pracují, respektive nepracují, a nedívá se na tento problém růžovými brýlemi, pak se mnou snad bude souhlasit. Pokud ne, pak nechť dokladem je špinavé, neuklizené město. Výsledkem těchto snah je i potulující se cikánská mládež, v nejednom případě i školou povinná, po městě, která nemá daleko k arogantnímu jednání, a která o práci ani nezavadí. Ostatně, nemá sebemenší důvod, proč by tak činila. Nic ji k tomu nemotivuje, nic ji k tomu nenutí!

V rámci objektivity je však nutné zmínit, že to není až tak problém samotného města, respektive jeho prvního úřadu. Problémem je spíš polistopadová politiky státu. Radnice, kdyby se sebevíce snažila, tak s tím v současné době nic neudělá! Nicméně, měla by alespoň vyvíjet tlak na vládu, poslance, senátory, aby situaci změnili. Nic takového však z úst současné, ale ani předchozích městských vládních garnitur, snad až na velmi sporadické a spíše jen opatrné náznaky něčeho podobného.

Vrátím se ještě krátce k oněm zmiňovaným ojedinělým výjimkám. Těmi budiž práce s dětmi, zejména těmi menšími, z cikánských rodin. Tu zajišťuje nejenom radnice, ale rovněž některé příspěvkové organizace působící ve městě. Jde však o boj s větrnými mlýny. Protože v okamžiku, kdy děti z jejich vlivu zmizí, spadnou do léty ověřeného a pohodlného stylu či způsobu života, který Cikáni s úspěchem v České republice praktikují!

Stát je totiž k tomu přímo vede! Nesmyslně podporuje pochybnou činnost desítek a možná i stovek pofiderních příspěvkových organizací, zaštiťujících se nekontrolovanými aktivitami k takzvanému začleňování Cikánů do společnosti, které erár přijdou ročně na miliardy korun. Cílem těchto ´firem´ je ale všechno jiné, jenom ne to, co mají v záhlaví své činnosti. Učí totiž Cikány, jak využívat a hlavně zneužívat své práva dané nesmysluplnou benevolencí státu. O nějakých povinnostech není ani vidu, ani slechu! Nabízí jim bezplatné právní porady typu jak brát a nic neposkytovat! A nějakou práci už vůbec ne.

Přes všechnu tu takzvaně vynaloženou snahu a peníze se ale situace v soužití většinové společnosti s Cikány správným směrem neubírá. Napomáhá tomu mimo jiné i fakt, že nějaké peníze, nejenom ty takzvaně evropské, ale také z kapes daňových poplatníků, kterým nezbývá nic jiného, než poctivě se živit prací, jsou výhradně určeny pouze a jen pro určitou skupinu obyvatel, z nichž většina nikdy nepoznala, co to práce je a co to znamená živit se vlastním přičiněním a ne pouze natahováním ruky či nastrkováním dlaně. To snad by v jednadvacátém století už nemělo být ani možné!

Vlády však po roce 1989 a zejména pak po přiřazení republiky k Evropské unii svou (ne)činností vytváří všelijaké projekty výhradně pro Cikány! Prý to ale rasismus není! Nedovedu si však představit, že by něco podobného bylo vytvářeno pro většinové obyvatelstvo, nebo kdyby to někdo nazval tak, že je to pro bílé. To by už prý totiž rasismus byl!

Problémem je také v nejednom případě bagatelizované a utajované kriminální případy ze strany zmiňovaného etnika, které příslušné orgány a instituce přehlížení jenom proto, že se bojí toho, aby je nějaká lidsko-právní organizace neoznačila za rasisty.

Osobně rozumím boji proti rasismu, a rozhodně se za rasistu, xenofoba či něco podobného nepovažuji. Ale jsem pro to, aby boj proti rasismu byl zcela objektivní. Pokud však budeme tolerovat, či nedej bože podporovat takto jednostranně zaměřený boj proti rasismu, jak jsme v poslední době tu a tam svědky, tak se z boje proti rasismu stane parodie, z níž jedni vyjdou jako nedotknutelní, a druzí jako poražení, kteří nesmí vlastně nic a musí pro ty zvýhodněné pracovat. To by pak ale nemuselo dopadnout dobře.

Snad stále platí to nanejvýš spravedlivé, že v tomto státě, v zemi Karla IV. a Tomáše G. Masaryka, mají VŠICHNI(!) stejná práva, ale také povinnosti.

Obávám se ale, že situace došla již tak daleko, že bez tlaku zdola, tedy i z radnic, a tedy i té vsetínské, se nic nezmění a nakonec dojde na tu již zmiňovanou parodii. A neplatí to pouze v případě Cikánů, ale také dalších, kteří na evropský kontinent přicházejí.

Cikáni jsou český výraz pro příslušníky romského nebo sintského etnika. Zřejmě nejstarší dochovaný český záznam tohoto slova pochází z roku 1416. Od Mezinárodního romského sjezdu v roce 1971 se objevuje požadavek Romů, aby nebyli označováni jako Cikáni, ale jako Romové. Sdružení Sintů naopak proti tomuto požadavku protestovalo. Kritizována je hlavně skutečnost, že pojem Romové, pokud je užíván souhrnně, nerespektuje existenci jiných skupin cikánského národa.Zdroj: Wikipedie

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Póč | středa 30.10.2019 12:40 | karma článku: 26,68 | přečteno: 748x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 366x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 329x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Rychlík srazil v Holýšově ženu. Záchranka také ošetřila epileptičku ve vlaku

6. května 2024,  aktualizováno  12:55

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak ženu, lékař jí už nedokázal pomoci. V péči záchranářů navíc...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  12:42

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik