Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vsetín dál zůstává Tschunkolandem

O vsetínské vládní koalici je, alespoň to tak vypadá, rozhodnuto. Všechno zůstane při starém. To znamená, že chod ve městě bude, ať se to komu líbí, nebo ne, dál ovládat Jiří Čunek. Sice nepřímo, avšak bude!

Definitiva sice nastane až po první schůzi nového zastupitelstva. KDU-ČSL, STAN a ANO se už však dohodli, v nejbližších dnech doladí a podepíší koaliční dohodu a nedá se předpokládat, že by se mezi koaličníky našel někdo tak odvážný a vzepřel se. Nakonec, de jure i de facto k tomu ani není důvod. Nově vytvářená koalice, oprostíme-li se od způsobu, jakým dosáhli na výsledek lidovci (ovlivňování voličů v některých svatostáncích při mších a při rozpravách kněžích s věřícími, sebestřednost megalomana Jiřího Čunka a jeho prohlášení, že on si vybral Jiřího Růžičku za svého (zá)nástupce a tím i (vy)zneužití své popularity v jeho prospěch, Čunkovo pofiderní zapsání na kandidátní listinu (dopředu avizoval, že v zastupitelstvu být nechce, určení jedné z volebních místností ve Vsetíně v modlitebně, prohlášení nejednoho z věřících, že sice volili Čunka a lidovce, ale v podstatě s tím, co se děje ve Vsetíně nesouhlasí a současně dodávali: „Jen mě, prosím, nejmenujte, Čunek je všehoschopný…“ a podobně) koresponduje s výsledky lidového hlasování.

Jednu změnu však přeci jenom hned na začátku volebního období bude možné ve Vsetíně pravděpodobně zaznamenat. Podle dosud známých koaličního ujednání prý dojde k navýšení počtu místostarostů. Asi proto, že ANO v uplynulém volebním období místostarostu nemělo a je potřeba to změnit. Zvlášť, když, alespoň podle uplynulých čtyř let, bylo ANO pro lidovce a jejich záměry tak nějak sympatičtější. Tak teď ho bude mít.

Osobně ustavení funkce třetího místostarosty nepovažuji v tak malém (velkém) městě jako je Vsetín za účelné. Ostatně před časem od toho předchůdci současného Čunka (Růžičky) a spol upustili. Třetího místostarostu ostatně nemají ani ve velikostně přibližně stejných okolních městech.

Ale tomuto tvrzení bych až tak velký význam nepřikládal. Spíše mě zarazilo odůvodnění, proč se Vsetín vrací ke zvýšení počtu místostarostů. Prý proto, že designovaný starosta Jiří Růžička bude mít hodně starostí zejména při realizaci záměrů s přednádražním prostorem u vlakového nádraží a samotnou realizací jeho modernizace. Investorem je snad město? NENÍ! A potom, copak na radnici není dostatek specialistů na příslušných odborech a jejich práci musí Růžička dublovat či zastupovat? Domnívám se, že jich je dost. Pak je ale nasnadě otázka, za co a proč je radnice platí, když je starosta musí, jak jsem napsal dublovat či zastupovat? První muž města obecně není od toho, aby dělal nějakého políra.

Nemohu si pomoct. Podle mého názoru jde v případě takzvané Obchodní galerie o objednávku Jiřího Čunka. To on potřebuje, aby mu Růžička (kdo jiný je mu víc zavázaný a oddaný?) hlídal jeho megalomanský záměr v podobě stavby takzvaného Čunkabaráku před vlakovým nádražím a utopení desítek milionů korun města (možná státu) potřebných pro pár parkovacích míst v podzemních garážích pod jinak soukromou stavbou. Je otázkou, proč tomu tak je? Čunek na polírování čas mít nebude a neodpustím si, že by to bylo i pod jeho úroveň. Na to, na špinavou práci má své lidi. On se pak vystaví při přestřižení pásky a bude sklízet ovace dobře vybraných nohsledů.

Co na tom, že starosta se má starat o město a ne o Čunkovy choutky. Například o městskou policii, jejímž je ze zákona velitelem? Ta je, nejen podle mě, v dezolátním stavu a v podstatě zbytečná. Bylo by zajímavé dovědět se například, kolik stojí každodenní projížďky strážníků po městě, které nic neřeší. Oni strážníci a strážnice totiž jezdí jen a pouze po takzvaně hlavních cestách. Do postranních uliček nezajedou. A tam se děje nejvíce nepravostí. Strážníci v takovém městě, jako je Vsetín, mají ale být v ulicích pěšky, na kolech… A starosta, jako jejich velitel, by se měl umět postarat o to, aby jich bylo dostatek, aby šlo o lidi co do jejich odborné, psychické i fyzické zdatnosti na úrovni a aby byli také řádně odměněni. Možná těch padesát milionů, které půjdou do podzemní garáže, by ke zlepšení stavu vsetínské Městské policie a tím i spokojenosti obyvatel města mohlo výrazně pomoct.  Řešení problémů městské policie nějakými domovníky, asistenty prevence kriminality bez jakékoliv pravomoci a podobně nic neřeší. Vsetín potřebuje řádné a schopné strážníky. Avšak to chce také schopného starostu. Ten stávající i designovaný to zatím jednoznačně neprokázal.

Starosta by se měl, místo polírovaní na Čunkabaráku, zajímat také o stav města z hlediska pořádku, pokud to nedokáží ti, kteří za to mají přímou odpovědnost. Stav chodníků, zejména těch nedávno opravených, jejich zarostenost plevely, obecná špinavost je až zarážející. Měl by se podívat na technickou úroveň přechodů pro chodce, zejména těch bezbariérových. Měl by se podívat na skutečnou úroveň a účelnost výkonu veřejně prospěšných prací. Bez jakékoliv zaujatosti, zejména ze strany Cikánů. A nespoléhat se jenom na pochybné výkazy něčeho, co v podstatě nebylo vykonáno. Podívat se, například v Panské zahradě, na délku a účelnost cikánských výrobních porad. Tak si veřejně prospěšné práce, jak je vnímají a realizují vsetínští Cikáni, představovat nelze. Možná by se měli radní vedení Růžičkou zajet podívat do okolních vesnic, jak tam VPP zabezpečují a jak tam majoritní většina vedená na úřadu práce musí pracovat a jak je za nimi jejich práce vidět.

Vsetínský starosta, byť by jím byl kdokoliv, nesmí být Čunkovým polírem, ani ničím jiným. Dokud tomu tak ale bude, a vítěznou stranu komunálních voleb bude se zlínským rodákem, senátorem a hejtmanem, a možná i celostátním předsedou strany, spojovat pomyslná pupeční šňůra, změn se Vsetín nedočká.

Na tahu je proto opozice. To ona musí dohlédnout na to, aby do chodu města nezasahovaly síly zvenčí. Bude to mít složité, protože ty snahy a tlaky zvenčí tady zcela určitě budou. Protože pro Čunka je Vsetín zadními vrátky a Růžička s Hlaváčovou jsou jejich strážci a vrátnými.

Je na opozici, tedy na všech takzvaně městských nevládních stranách, aby se stala výrazným a smysluplným strážcem správnosti a otevřenosti řízení města. Aby tlačila na radní a koalici s návrhy, které povedou k pozitivním změnám, aby o svých krocích a doporučeních veřejnost informovala, ale aby také zcela otevřeně a neprodleně informovala o tom, co se jí z tohoto pohledu nelíbí a současně předkládala svoje vlastní návrhy.

Jenom tak bude možné dosáhnout toho, že se ze Vsetína opět stane krásné valašské město nabízející všeobecnou kvalitu života a vymaní se z nelichotivého názvu Tschunkaland.

Vsetín a jeho obyvatelé si to zaslouží.

Autor: Dušan Póč | středa 17.10.2018 15:18 | karma článku: 17,91 | přečteno: 504x
  • Další články autora

Dušan Póč

Vsetíňané si zabruslí na náměstí pod vánočním stromem

Otáčka, jezdíme doleva, otáčka, jezdíme doprava... Toto legendární sousloví pana Veselého z rozhlasu u kluziště Na Lapači už sice neuslyšíme. Ale vybavilo se mi hned, když rathaus oznámil, že na nám. Svobody se bude bruslit.

20.11.2019 v 13:15 | Karma: 12,26 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Dušan Póč

Lidé ze vsetínské Diakonie: Vám patří velké díky, hluboká úcta, uznání a pokora

Když jsem před rokem po jubilejní desáté dobročinné aukci ve svém blogu označil Diakonii Vsetín za příkladnou neziskovku, která už pravděpodobně vystoupala v pořádání lidské dobročinnosti na Olymp, hluboce jsem se mýlil.

18.11.2019 v 10:10 | Karma: 17,74 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Dušan Póč

Čunkovy dezinformace o KNTB Zlín znepokojují čím dál víc lidí

Vize na stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně se hejtman Jiří Čunek vzdát nehodlá. A hledá cesty a způsoby, jak stávající zdravotnické zařízení, které má nová nemocnice nahradit, a zastánce její modernizace, dehonestovat!

11.11.2019 v 11:26 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1226x | Politika

Dušan Póč

Ohledně spalovny ve Vsetíně je potřeba být stále ve střehu!

Vsetínští zastupitelé sice s křížkem po funusu, ale i tak, svým nedávným usnesením vyjádřili nesouhlas s výstavbou spalovny na Ohradě. Obyvatelé města však ani zdaleka vyhráno nemají. To usnesení má totiž několik skulinek.

7.11.2019 v 16:41 | Karma: 16,01 | Přečteno: 455x | Životní prostředí a ekologie

Dušan Póč

Vsetínský starosta Růžička lže!

Odmítáme spalovnu na Ohradě! Takové je rozhodnutí vsetínských zastupitelů, kteří, jak píše v tiskové zprávě radnice její mluvčí, pro toto hlasovali jednomyslně. Skutečnost je však taková, že zastupitelé už neměli o čem jednat!

5.11.2019 v 14:50 | Karma: 16,64 | Přečteno: 417x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik