Virus odhaluje čecháčkovství v plné síle

Jen co bezpečnostní rada státu rozhodla o opatřeních přijímaných v souvislosti se zmírněním možných následků sílícího koronaviru, mnohé české hlavy vyrukovaly s nicneříkajícím a nic nenavrhujícím mudrováním.

Své do, podle mého názoru pytle pitomostí, přidal svou hysterickou snůškou takyherec Jan Hrušínský, svými politickými tlachy se pokusila připomenout politicky již zcela vyčpělá Miroslava Němcová a další.

Na světlo světa se tak vydrabala typicky česká vlastnost spočívající v tom, jak s nařízeními vykývat, a jak je co nejelegantněji obejít. No, každý má na svůj vlastní názor právo. Nicméně současná situace vyžaduje určitou benevolenci, sebezapření a ne politicko-egoistické roztržky.

To vše a mnohé další se pravděpodobně děje i proto, že ne každý rozumí tomu, a nemusí to být za všech okolností pouze jeho vina, o co v současné době nejen v České republice, ale i dalších zemích jde. Takovou situaci ve státě nepamatuji a tak, i když se mně ne všechno zamlouvá, rozumím tomu, že doba si vyžaduje razantní opatření, byť se mnohým mohou zdát být prudící.

Je důležité si uvědomit, že nyní jde hlavně o to, aby se státu, a je mi jedno, jestli je u kormidla Babiš, nebo by byl někdo jiný, podařilo udržet možný počet těžce koronavirusem zasažených lidí pod hraniční kapacitou českého zdravotního systému. Aby se nestalo to, že rodiny takto postižených lidí uslyší od lékařů: „Je nám líto, ale nemáme technické prostředky k tomu, abychom pomohli. Naše kapacity jsou v tomto směru vyčerpány.“

Možná někdo nad těmito slovy kroutí hlavou. Ale pokud by došlo ke skokovému rozšíření nemoci (viz například Itálie), tak i počet nemocných s těžkým průběhem bude skokově v jeden moment velký a může najednou převyšovat kapacitu potřebných dýchacích přístrojů a intenzivních lůžek.

Proto se nedivím, že vláda v těchto dnech a v těchto souvislostech balancuje v tom, jaká opatření přijímá. Ono, není to jednoduché hledat taková opatření, která se co neúčelněji postarají o zdraví lidí a o co největší utlumení šíření epidemie. A přitom mít na zřeteli, co to všechno udělá s ekonomikou. Každé opatření je prostě nutné zvážit, protože takzvaná COVID-19epidemie s sebou ponese rovněž velké ekonomické následky.

Je to všechno o to těžší, že ani takové kapacity a mozkovny, jako principál Hrušínský či Němcová s konkrétními návrhy dosud nepřišli. Jak se říká, ono se to lehko mluví, mudruje a kecá, ale hůř se dělá. Že ano, vy dva a spol…

Autor: Dušan Póč | středa 11.3.2020 13:36 | karma článku: 40,01 | přečteno: 2376x