Už jsem se bál! Jak se ale ukázalo, zbytečně

V neděli jsem na svém profilu jedné ze sociálních sítí vyjádřil obavu z toho, že dosud nevystoupil k nastalé virové situaci prezident republiky. Pak jsem si ale uvědomil, že není jediným, kdo z mediálního éteru zmizel.

Až ve mně hrklo, když jsem zjistil, že dalším, kdo s množícími se počty nakažených lidí opustil mediální prostor, je náš Jura, jak nazývají hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka jeho příznivci. Přitom má jít o politika, který se přinejmenším ve zlínském regionu považuje za největšího odborníka na zdravotnictví. Proto jsem očekával, že to bude právě on, kdo se vztyčeným praporem povede boj zdravotníků, hasičů a všech obyvatel kraje proti tak zákeřnému nepříteli, jakým je koronavirus. Ale v minulém týdnu bylo z velitelské kanceláře zlínské jednadvacítky slyšet v tomto směru jenom jediné. Ticho!

Jak se mi však dnes podařilo zjistit, šlo o pověstný klid před bouří. Bouří v podobě dalšího skvělého zdravotnického nápadu z hlavy zdravotnického génia Jiřího Čunka. Zřídit totiž uvnitř nemocničního areálu odběrné středisko vzorků, které mají odhalit, zda jejich dárce či poskytovatel je či není koronavirem nového typu, tedy COVID-19, nakažen, na to fakt jenom tak někdo nepřijde. Ani nevím, proč první, co se mně po tomto zjištění v hlavě vybavilo, byla ona pověstná slova ze Švejka: „Pane vachmajstr, voni jsou hlava…“

Vzápětí jsem si ale uvědomil, že to bude asi tím, že zatímco jinde vytvářejí taková střediska, odběrní místa ve speciálních stanech mimo vlastní areály nemocnic, a to proto, aby hospitalizovaní pacienti i ti, kteří se o ně starají, byli co nejméně ohroženi možnou nákazou, na břehu Dřevnice je všechno jinak zřejmě z principu. On totiž zlínský hejtman má rád, když vyčuhuje.

A tak zatímco jinde zařízení pro mobilní odběrová místa mají a provozují je, ve Zlíně se jich údajně dočkají až během tohoto týdne. Prostě, pan hejtman v návalu svého přemýšlení o nové nemocnici a o tom, jak (ne)vyhovět požadavku Ministerstva vnitra ČR na nové hlasování, zjednodušeně napsáno, o jejím schválení, zaspal!

Teď si ale uvědomuji, že v úvodu tohoto svého blogu a v předcházející větě jsem se nevyjádřil zcela přesně, když jsem napsal, že bylo slyšet z velitelské kanceláře jenom ticho a že politický šéf hejtmanství zaspal. Omlouvám se, zaznamenal jsem totiž uklidňující myšlenku páně hejtmana, že pokud to bude potřeba, přestěhují všechny hospitalizované pacienty z uherskohradišťské nemocnice do Vsetína, Zlína a Kroměříže a do Uherského Hradiště přepraví všechny koronovirové pacienty z kraje!

Jakže to pan hejtman říkal? Že stávající krajský špitál je nevhodný, protože se musí v případě potřeby pacienti přemisťovat venkem? No, v tom aby se čert vyznal! Fakt…

Autor: Dušan Póč | pondělí 16.3.2020 14:13 | karma článku: 21,06 | přečteno: 1685x