Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už je to tady aneb vsetínské lidovecké předvolební kupčení

To, o čem cvrlikají vrabci na střechách domů několik týdnů, a co jsem naznačoval v nejednom svém předchozím blogu, se ukázalo být pravdou. Hejtman Jiří Čunek myslí na zadní vrátka a hodlá kandidovat do vsetínského zastupitelstva.

Když před časem hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek v podstatě sám rozhodl o svém nástupci ve vsetínském starostovském křesle, netrvalo dlouho a objevily se první hlasy naznačující, že to nebude jen tak samo sebou. A ukazuje se, že nešlo o liché úvahy, a že mocenské úvahy Jiřího Čunka nezklamaly. Spolu s obhajobou senátorství se totiž hejtman přiznal i ke snaze ucházet se v podzimních komunálních volbách rovněž o post vsetínského zastupitele. Sice už nyní proklamuje, že o místo ve vedení města mu nejde, ale tomu snad, pokud vůbec, věří možná jen on sám a pár jeho zaslepených nohsledů. Kdo Čunka z jeho předchozího nejméně dvacetiletého politického působení na jakékoliv úrovni zná, ví. 

Dosavadní spekulace proměňuje ve skutečnost Čunkovo vyjádření pro sdělovací prostředky, že svou lidoveckou partaj podpoří z posledního místa na komunální kandidátce a že ve vedení města být nechce, i kdyby uspěl, a že i pozici zastupitele výhledově opustí. Výhledově... ! Lze si tedy pod tím představit, že až tehdy, bude-li všechno na vsetínské radnici podle jeho představ?

Čunek sice vyhlásil, že hodlá svým vyjádřením nabídnout podporu současnému lidoveckému starostovi Vsetína Jiřímu Růžičkovi. Není proto divu, že Růžička s ne bůhvíjakou podporou od obyvatel města Čunkovu kandidaturu vítá. Navíc současný starosta patří k těm nejméně výrazným polistopadovým prvním mužům či ženám města, kterého do doby posazení na starostovskou židli znal ve Vsetíně jen málokdo. Zároveň tak dává Čunek svým vyjádřením najevo, kdo že to vlastně tahá za nitky personálně protínající stávající vsetínskou radnici.

Nemohu si myslet nic jiného, než že je Růžičkova radost vděkem za to, že si jej Čunek po zvolení hejtmanem vybral za svého nástupce a přepustil mu i místo v městském zastupitelstvu.

Politické kupčení lidovců a mezi lidovci tak začalo už tři měsíce před komunálními volbami. Důvod se však zdá být zřejmý.

Čunkovi se totiž v senátorských volbách na Vsetínsku postaví nejméně dva silní konkurenti. Bývalý poslanec Petr Kořenek a starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček. Obě známé, populární a oblíbené osobnosti schopné přinést do valašských senátorských stojatých vod velké rozčeření s pozitivním dopadem na obyvatele regionu.

Svoje sehrává rovněž fakt, že za zhruba dva roky se uskuteční krajské volby. A není vyloučeno, že také ony mohou skončit v Čunkův neprospěch. Z centra krajské vlády se již nyní ozývají hlasy, že Čunek je málo komunikativní člověk, jenž je zvyklý si dělat věci po svém. Zaznívá to nejen ze strany opozice, ale už i také od části spolustraníků, kteří rovněž upozorňují, že Čunek nedává potřebnou energii do komunikace se svým okolím.

A to jsou faktory, které mohou v konečném důsledku po mnoha letech znamenat absenci Jiřího Čunka v politice na celostátní a svým způsobem i na krajské úrovni.

Proto si hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek hodlá ponechat pootevřena zadní vrátka, na nichž je štítek Vsetín. A nezmění na tom nic žádné dopředu zveřejněné proklamace o nezájmu o práci pro obyvatele města. Je to populistické a nedůstojné Jiřího Čunka. Pokud by se naplnily úvahy ve vztahu k senátu a kraji, pak je všem, nebo skoro všem jasné, že ke slovu přijde revanš podobný tomu, co provedl Čunek s Růžičkou. Tentokrát v opačném gardu.

Autor: Dušan Póč | středa 18.7.2018 15:31 | karma článku: 20,06 | přečteno: 848x
  • Další články autora

Dušan Póč

Vsetíňané si zabruslí na náměstí pod vánočním stromem

Otáčka, jezdíme doleva, otáčka, jezdíme doprava... Toto legendární sousloví pana Veselého z rozhlasu u kluziště Na Lapači už sice neuslyšíme. Ale vybavilo se mi hned, když rathaus oznámil, že na nám. Svobody se bude bruslit.

20.11.2019 v 13:15 | Karma: 12,26 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Dušan Póč

Lidé ze vsetínské Diakonie: Vám patří velké díky, hluboká úcta, uznání a pokora

Když jsem před rokem po jubilejní desáté dobročinné aukci ve svém blogu označil Diakonii Vsetín za příkladnou neziskovku, která už pravděpodobně vystoupala v pořádání lidské dobročinnosti na Olymp, hluboce jsem se mýlil.

18.11.2019 v 10:10 | Karma: 17,74 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Dušan Póč

Čunkovy dezinformace o KNTB Zlín znepokojují čím dál víc lidí

Vize na stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně se hejtman Jiří Čunek vzdát nehodlá. A hledá cesty a způsoby, jak stávající zdravotnické zařízení, které má nová nemocnice nahradit, a zastánce její modernizace, dehonestovat!

11.11.2019 v 11:26 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1226x | Politika

Dušan Póč

Ohledně spalovny ve Vsetíně je potřeba být stále ve střehu!

Vsetínští zastupitelé sice s křížkem po funusu, ale i tak, svým nedávným usnesením vyjádřili nesouhlas s výstavbou spalovny na Ohradě. Obyvatelé města však ani zdaleka vyhráno nemají. To usnesení má totiž několik skulinek.

7.11.2019 v 16:41 | Karma: 16,01 | Přečteno: 455x | Životní prostředí a ekologie

Dušan Póč

Vsetínský starosta Růžička lže!

Odmítáme spalovnu na Ohradě! Takové je rozhodnutí vsetínských zastupitelů, kteří, jak píše v tiskové zprávě radnice její mluvčí, pro toto hlasovali jednomyslně. Skutečnost je však taková, že zastupitelé už neměli o čem jednat!

5.11.2019 v 14:50 | Karma: 16,64 | Přečteno: 417x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik