Truhlíky a vandalismus opět na vsetínské scéně

Truhlíky s muškáty krášlící ve Vsetíně vedle kruhového objezdu pod nadjezdem most přes Rokytenku  tentokrát nepadaly do říčky. Ale na chodník. Chtělo by se s velkou ironií říct, alespoň nějaká změna. Na ironii ale moc místa není.

Stupidnost a grobiánství některých jedinců mají ve Vsetíně stále zelenou. Když se totiž před necelými dvěma měsíci stalo na stejném místě něco podobného, vyvolal skutek řadu odsuzujících reakcí. U veřejnosti. Ne tak u ředitele vsetínských městských strážníků. Ten do éteru vypustil, že je rád, když do služby nasadí alespoň jednu motohlídku. A tak si vandal rozumu mdlého řekl, proč situaci v akceschopnosti městské policie nevyužít a neudělat něco podobného, jako jeho předchůdce. A pustil se do díla. Výsledek je zřejmý (foto na konci textu - autor snímků Dušan Póč).

A taky potvrzující, že bezpečnostní situace a schopnost města bránit se vandalům je ve Vsetíně v podstatě nulová. Obávám se, že nic na situaci nezmění ani projekt prevence kriminality, financovaný EU, za téměř 6,5 milionu korun, jenž schválili vsetínští zastupitelé a má začít fungovat od začátku září. Jeho cílem je dostat do ulic města více preventistů kriminality (lidí v podstatě bez jakékoliv represivních pravomoci), financování domovních samospráv a realizaci preventivních programů pro mladistvé.

Takových projektů už ve Vsetíně bylo. A výsledek? Hodně špinavé město, místa, do nichž není radno v určitých hodinách chodit, zvyšující se vandalismus a podobně. Ale aby se radnice postarala o to, aby mohla do stávající výkonné jednotky strážníků MP přijmout další odborně a fyzicky zdatné jedince, o tom není nikde ani vidu, ani slechu.

Nekritizuji svými slovy řadové strážníky. Ale ty, kteří za jejich práci a činnost nesou přímou odpovědnost. Starostu, vedení města i zastupitele. Oni musí vytvořit takové podmínky, aby vandalismus a další nežádoucí jevy ve městě nebujely. Zatím je to naopak.

Možná se nevýrazný dosazený vsetínský starosta z KDU-ČSL s ředitelem MP setká, situaci rozeberou a do éteru vypustí, že přijali taková opatření, aby se obdobná situace pokud možno už neopakovala. Ale to nepomůže! Bohužel, žijeme v době, která takovým skutkům nahrává. Alespoň částečně eliminovat choutky neurvalců nepomůže nic jiného, než strážníci v ulicích města. Ne v autě, ale pěšky, na kolech.

Už slyším hlasy upozorňující na to, že máme demokracii a ne policejní či strážnický stát. Ano, souhlasím, máme demokracii. Ale demokracie, která není schopná bránit své zásady, nemá šanci na přežití. Taková demokracie se brzy změní v anarchii. Platí to i pro Vsetín, který má ale situaci o to složitější, že za starostovské nitky, jak se nejenom zdá, ale i ukazuje, taká někdo jiný.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Dušan Póč | úterý 24.7.2018 8:01 | karma článku: 14,08 | přečteno: 386x