Templářské slavnosti prý v opuštěném městě

Dobu středověku připomněla v areálu vsetínského zámku na Horním Městě a hvězdárny na Jabloňové poutavá událost nazvaná Templářské slavnosti 2018. Osmý ročník akce k sobě přilákal stovky, nutno napsat velmi spokojených návštěvníků.

Vsetín ukázal, že když se chce a organizace se ujmou lidé, kteří svou práci nemají pouze jen za zdroj obživy, ale vnímají ji rovněž jako zábavu a vidí v ní také poslání, pak se mohou obyvatelé a návštěvníci kdysi metropole Valašska (město již pro jeho charakter a vztahu radnice zejména z posledních let k životu obyvatel v něm, mnoho lidí za metropoli regionu, bohužel, už nepovažuje – pozn. autora) dočkat něčeho poutavého, co je přiláká. A co lidi napříč generacemi pobaví, ale rovněž poučí a přivede k aktivitám, k nimž by se jinak dostali jen velmi těžko.

Proto není divu, že se z hloučků návštěvníků slavností sledujících kousky kejklířů, kováře, hrnčíře, poslouchajících středověkou hudbu, pozorujících Slunce nebo zajímavé opeřence včetně například puštíka či orla skalního, zkoušejících své dovednosti v lukostřelbě, ochutnávajících středověkou kuchyni a s údivem naslouchajících vyprávění ranhojiče ozývaly často hlasy: "Je vidět, že slavnosti nepřipravovala radnice."

Templářské slavnosti pro Vsetíňany a návštěvníky města totiž připravili vsetínští muzejníci ze vsetínského zámku.

Souhlasím s lidmi nešetřícími pochvalami na adresu muzejníků a jejich spolupracovníků. Letošní vsetínské templářské slavnosti skutečně měly skvělou úroveň. A nebojím se napsat, že za těch osm let těm ze soboty 18. srpna lze s čistým svědomím přiřadit přívlastek dosud nejlepší.

Tragikomicky a doslova zoufale a směšně však v porovnání s tímto působí vyjádření jednoho pracovníka radnicí vlastněné kulturní instituce, který na facebooku na dotaz ženy, kam ve Vsetíně zajít s jedenáctiletým dítětem za něčím zábavným, na rozdíl od těch, kteří mimo jiné doporučovali i Templářské slavnosti 2018, odpověděl: Je léto, lidé si užívají prázdnin a dovolených. Jsou mimo Vsetín, proto je město prázdné (volná reprodukce – pozn. autora).

Templářské slavnosti na Horním Městě ve Vsetíně ukázaly, jak hluboce se tento člověk mýlí a mně osobně i to, že si stále více nejsem jist jeho kompetentností a schopnostmi. Kvalita templářského odpoledne ukázala, že když akci připravují lidé pro lidi, pak to jde. I v takzvaně prázdném Vsetíně, kde se bůh ví odkud, i při té proklamované prázdnotě v případě kvality a nebojím se napsat hlavně bez vlivu současné radnice a jeho institucí vyrojí stovky spokojených obyvatel.

Templářské slavnosti Vsetín - 18. 8. 2018

 

Autor: Dušan Póč | neděle 19.8.2018 11:46 | karma článku: 14,92 | přečteno: 624x