Stromy jsou káceny, rathaus ale mlčí

Stromy padají ve Vsetíně k zemi a radnice mlčí. Zřejmě jí obyvatelé města nestojí za to, aby je o tom informovala. Ani, zatím poslední radniční plátek nazvaný Vsetínské noviny žádnou informaci lidem nepodal.

A tak se není co divit, že se mezi Vsetíňany šíří tu více, tu méně zaručené zprávy o tom či o onom. Mezi nimi rovněž takové, že někdo z radnice si potřebuje před Vánocemi přivydělat bokem. Všechno, co se mi v tomto směru k uchu dostalo, považuji za fake news.

Tedy kromě toho, že na několika místech stromy mizí. Protože to pravda je. V oblasti Kolonky šli lidé dokonce tak daleko, že na inkriminovaných místech v sobotu před stříbrnou adventní nedělí zapalovali svíčky.

Neznám důvody, proč jsou, nebo mají být některé stromy ve Vsetíně pokáceny. Snažil jsem se to zjistit na webových stránkách Vsetína i na facebooku města. Bezvýsledně. Hledal jsem i v pátečních Vsetínských novinách (14. prosince 2018) vydávaných radnicí a řízených jedním z konšelů města. Opět nic!

A to není dobře. Lidé mají právo vědět, co jimi zvolení zástupci ve městě dělají a na druhou stranu je povinností konšelů voliče informovat o všem, co se jejich práce a činnosti pro město a jeho obyvatele týká. Včas informovat, ne až…

Znovu uvádím, že nevím, jaké jsou důvody pro kácení stromů v oblastech Rybníků a v Kolonky. Možná jsou ty důvody oprávněné. Pokud ano, pak o to víc by bylo nanejvýš vhodné příčinu kácení veřejně prezentovat a ne mlčet.

Jinak se není co divit, že ke slovu přichází lidová tvořivost a na povrch vystupují úvahy o tom, že je potřeba za tímto krokem vidět cosi nekalého, o čem bude lepší, když lid prostý vědět nebude. Dovolím si použít hlášku Milana Pitkina: „A vo vo vo tom to je.“

Ozve se starosta Jiří Růžička nebo někdo z koalice a vysvětlí Vsetíňanům o co jde? Nebo si stejně, jako v případě spalovny konšelé myslí, že lidé do toho nemají co mluvit a začnou s obyvateli přinejmenším dotčených částí města jednat až poté, co se jako v případě spalovny hodně nahlas připomenou?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Póč | neděle 16.12.2018 19:58 | karma článku: 18,49 | přečteno: 356x