Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Polnice, když hlaholí, jako posedlá…

Čunkova polnice začíná opět nad Zlínským krajem hlaholit. Blíží se totiž termín, kdy bude hejtman kraje spolu se svými nohsledy napodruhé orodovat u zastupitelů za svůj megalomanský záměr na postavení nové nemocnice.

S nadsázkou jsem si dovolil do titulku tohoto blogu použít úvod písně z jednoho z nejúspěšnějších prvorepublikových filmů s Vlastou Burianem. Zatímco snímek z roku 1930 – C. a k. polní maršálek – je ryzí komedií, pomyslný film z roku 2019 s pracovním názvem Nemocnice ve Zlínském kraji v režii Jiřího Čunka a s hlavním protagonistou Jiřím Čunkem je ryzí tragédií, ne-li hororem (alespoň zatím se to tak jeví – pozn. autora) a v lepším případě tragikomedií.

Nicméně přibližně měsíc před novým hlasováním zastupitelů hejtman takzvaně zvedl polnici a začal znovu hlaholit a vyzývat tím na zteč.

Hned na úvod svého útoku za reparát vyrukoval s těžkým kalibrem. Předsedou Vlády České republiky Andrejem Babišem. Proč? Protože, znovu si dovolím parafrázovat text zmiňované písně:

Náš starý c.k. polní maršálek (vlastně hejtmánek) za nemocnici dá hlavu na špalek,
sám císař pán se vší svou vehemencí rád maže deku s excelencí.

Byť výstupy ze setkání Andreje Babiše s Jiřím Čunkem směrem k veřejnosti přes sdělovací prostředky jsou veskrze nic neříkající, kdo dobře hejtmana zná, ví, že on premiéra jen tak mezi řečí o svém megalomanském záměru a zbůhdarma neinformoval. Jiří Čunek totiž nic pro nic za nic nedělá!

Taky se ví, že to byli právě zastupitelé z řad Babišova hnutí ANO, kteří se spolu s dalšími Čunkovi postavili. A tak lze očekávat (zvlášť při obecném povědomí o tom, jakže to v české kotlině chodí a že politická prostituce je všudypřítomná – pozn. autora), že Čunek nyní bude chtít, za své v minulosti nejedno pochlebování Babišovi, aby šéf hnutí a kabinetu tak nějak zakročil a demokraticky své soukmenovce přesvědčil o tom, že takto proti Čunkovi ne.

Nijak tento můj názor nezmění ani proklamace obou politiků, respektive to, že hejtman Čunek připustil, že si od návštěvy premiéra nic navíc, kromě slavnostního otevření magnetické rezonance v Kroměřížské nemocnici, nesliboval. Jedním dechem však dodal, že však věří, že se projekt nové nemocnice díky své připravenosti stane pro stát zajímavý. No, a máme tu první slova mezi řádky, která je možné si vysvětlit i tak, že s těmi penězi, jak o nich Čunek mluví, by nemuselo být všechno tak, jak říká, a že bez pomoci státu to nebude jen tak jednoduché, jak sám často naznačuje.

Nepostará se o to ani vyjádření českého premiéra, že stranickým kolegům nedá žádná doporučení pro červnové hlasování o schvalování investičního záměru nové nemocnice. Proč se ale zrovna v tuto dobu a za současné situace nechal zatáhnout do vysvětlování problému hejtmanem, když přijel, jak bylo prezentováno, pouze a jen na slavnostní otevření magnetické rezonance v Kroměřížské nemocnici?

V obou případech musím napsat, ba naopak. Hlaholení obou politiků ve stejné tónině je mně totiž docela dost podezřelé a svádí k domněnkám, že tomu bude jinak. No ale budiž.

Pak jen doufám, že předsedu Vlády České republiky Čunek informoval, v rámci objektivity, také o protichůdných názorech, i z řad lékařské veřejnosti (viz Čunek dostal konečně za vyučenou, ale…), které jsou mu moc dobře známy.

Nebo o tom, že přípravy na rekonstrukci stávající Krajské nemocnice Tomáše Bati byly už tak daleko, že na nultou až druhou etapu byl hotový projekt, který stál 26 milionů korun. Na stole leželo i stavební povolení, které se postupně prodlužovalo. A vysvětlil mu, proč ho současné vedení kraje nechalo propadnout, zastavilo již rozjetou rekonstrukci a nechalo tak pacienty i její zaměstnance na holičkách a přišlo s Čunkovou vizí. Ostatně ta s největší pravděpodobností nebude pouze o osmi miliardách korun – viz Kolem nové nemocnice a Jiřího Čunka to začíná pěkně vřít.

Doufám, že Jiří Čunek informoval Andreje Babiše také o odkupu potřebných pozemků pro novou krajskou nemocnici. Že pro potřebu stavby nemocnice v Malenovicích je nutné mimo jiné získat rovněž pozemek o výměře přes 18.000 m2. Jde podle informací o pozemku z katastrálního území Malenovice u Zlína o ornou půdu (!), která je ve vlastnictví Římsko-katolické farnosti Zlín-Malenovice. Navíc se v tomto případě nemluví o vykoupení pozemku, ale o jeho pronájmu, což bude pro jeho vlastníka mnohem výhodnější. Dost podivné! Zejména když uvážíme, jaké jsou vazby Jiřího Čunka na církev a vezmeme-li v úvahu skutečnost, že jeho starší bratr je významným církevním hodnostářem (viz - Čunek se v TV rozpovídal o gaunerech).

Vysvětlil Čunek tuto skutečnost alespoň premiérovi, když už obyčejní lidé mu za odpověď vztahující se k tomuto problému nestojí?

Obávám se, že nikoliv. Nevím proč, ale něco mi říká, že Jiří Čunek s plány v ruce zahrnoval jednoho z nejmocnějších mužů tohoto státu pouze tím, co se mu hodilo a dál z oponentů dělal trouby, kteří ničemu nerozumí.

A tak mě, nemůžu si pomoct, napadají další slova v úvodu blogu připomínané písně:

Živý jak paša v harému je pan maršál náš,
má velký byt i gáži, prostě apanáž.
A na klobouku vlaje mu chochol tam a sem,
když jede ekvipáží nebo auťasem.
Mámí zvláště dámy velkým lampasem.

A tak nezbývá než doufat, že zastupitelé kraje zůstanou pevní ve svých kramflecích, odolají (ne)významu premiérovy návštěvy a hlavně Čunkovým slibům a příslibům. On totiž Čunek, jak pro Vsetín, tak zatím také pro Zlínský kraj, nic moc významného či mimořádného nepřinesl (nechci do toho tahat problematiku kolem Cikánů ve Vsetíně z roku 2006 – to je tak trochu o něčem jiném). A nepřinese!

Pro Jiřího Čunka bylo vždy až na prvním místě jeho osobní blaho a prospěch jeho nohsledů a přívrženců.

Autor: Dušan Póč | středa 15.5.2019 16:59 | karma článku: 21,40 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Dušan Póč

Dění kolem Čunkem prosazené stavby nové nemocnice dostává rytmus čardáše

Nedávné hlasování o stavbě nové nemocnice ve Zlíně, podle vyvolané hejtmanem Jiřím Čunkem, uvolnilo vášně nejen mezi politiky, ale rovněž u veřejnosti. Sílí hlasy volající po prověření způsobu, ale rovněž po Čunkově konci.

20.12.2019 v 16:11 | Karma: 25,47 | Přečteno: 981x | Politika

Dušan Póč

Hejtmanská lumpárna století v podání Jiřího Čunka ze Zlína

Záludnosti a křivárny, jaká v novodobé historii zlínského regionu nemá obdoby, se týden před Vánocemi dopustili ti zastupitelé kraje, kteří podlehli tlaku Jiřího Čunka a dali neplánovaně souhlas se stavbou nové nemocnice.

17.12.2019 v 14:12 | Karma: 28,26 | Přečteno: 2292x | Politika

Dušan Póč

Čunkova hanebnost

V předchozím blogu jsem napsal, že hejtman Jiří Čunek vyrukoval v rozhovoru pro TV se zákeřným výpadem, když k dehonestaci KNTB zneužil případ cestovatele Miroslava Zikmunda. Nyní k tomuto politickému ataku osobní zamyšlení.

3.12.2019 v 17:07 | Karma: 20,66 | Přečteno: 923x | Osobní

Dušan Póč

Kolem Čunkovy nové krajské nemocnice to stále vře

Počet těch, kterým se nezamlouvají praktiky zlínského hejtmana Jiřího Čunka při (ne)řízení krajského zdravotnictví a při snaze o stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích přibývá. Na povrch vyplouvají i další podivnosti.

26.11.2019 v 10:00 | Karma: 17,51 | Přečteno: 782x | Politika

Dušan Póč

Vsetínští senioři dostanou karty! Ale…

K iniciativě Ministerstva práce a sociálních věcí ČR v oblasti pomoci při záchraně života se připojila také vsetínská radnice. A vytvořila takzvanou I.C.E. kartu. Tu začne mezi seniorskou veřejnost distribuovat od prosince.

21.11.2019 v 14:12 | Karma: 15,27 | Přečteno: 681x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik