Napřed ne, potom ano. Jako v Kocourkově je v tom Vsetíně našem

Díky připravované výstavbě provozovny ZEVO, což je vlastně zařízení pro energetické využívání směsného komunálního odpadu, si mohou obyvatelé Vsetína připadat jako v Kocourkově. Díky názorovým změnám radních.

Když se začátkem listopadu odmítli radní a jejich koaliční většina na ustavující schůzi zastupitelstva města zabývat problematikou spalovny (zjednodušeně vyjádřený terminus technicus) vyvolalo to mezi lidmi vášnivou debatu. A když krátce na to konšelský elév Jiří Žůrek na sociální síti vyhlásil, že: „Nejsem úplně přesvědčen o tom, že při řešení vysoce odborných věcí je názor laické veřejnosti zcela relevantní. Svědčí o tom i některá nepříliš povedená referenda či přímé volby... Je zcela jasné, že když lidem jen řeknete slovo spalovna, budou všichni proti,“ zvedla se doslova vlna nevole.

Vedoucí redakce radničního plátku Vsetínské noviny (už dávno nejsou čtrnáctideníkem občanů města Vsetín, jak hlásá hlavička zmiňovaného tisku) Jiří Žůrek tak jasně obyvatelům města vzkázal, co si on i jeho souputníci v městské radě a koalici o Vsetíňanech myslí.

A nastala diskuzní mela, která nenechala na vsetínském konšelstvu nit suchou. A dokonce přiměla konšela Žůrka k tomu, že na jedné sociální síti prohlásil, že se už politice v tomto mediálním prostoru věnovat nebude. Podle mě nerozumné a zbabělé rozhodnutí a útěk z jím vyvolaného boje ještě před tím, než vůbec začal.

Ale světe div se! Neuplynul ani měsíc a parta vedená starostou Jiřím Růžičkou, do níž Jiří Žůrek patří, obrátila. Ve svém plátku financovaném z peněz daňových poplatníků oznámila, že již nyní má informace, že orgány veřejné správy požadují dopracování dokumentace a zpracování odborných studií a posudků. To je, alespoň pro mě, doklad o tom, jak (ne)důkladně byl návrh zpracován a současně odpověď na to, proč se radní původně odmítli s opoziční částí zastupitelstva a vsetínskou veřejností o ZEVO bavit.

Najednou totiž jde o důležité téma (začátkem listopadu opravdu ještě nebylo?), a proto radní připravují takzvaný kulatý stůl, kde hodlají spolu s odborníky na problematiku ZEVO obyvatelům města odpovídat na jejich dotazy.

Ukázalo se, že jedině tlak veřejnosti je schopný přimět vsetínské konšelstvo k tomu, aby se zabývalo nejen svými, často zvenčí ovlivněnými názory, ale také a hlavně hlasem lidu, jehož jsou zaměstnanci. Nikoho jiného!

Bude zajímavé slyšet odpovědi na již prezentované otázky a na obavy veřejnosti na téma ovlivnění ceny nemovitostí v okolí ZEVO, které má vzniknout v silně obydlené části města, ochrany životního prostření a další.

A propós: Kde hodlá radnice vybudovat skládku pro tisíce tun komunálního odpadu, který má být ročně v ZEVO zpracován? Přímo v jeho areálu a tedy v podstatě v centru města, respektive, jak jsem už zmínil, v jeho silně obydlené části? Nebo vznikne skládka někde jinde a odtud bude odpad přes město dopravován do ZEVO? To by však zřejmě provoz dost prodražilo. Nebo se mýlím?

Těch otázek je však mnohem víc. Nejsem proto přesvědčený, že to vyřeší jeden kulatý stůl. Lidé si ale, (ne)vážené vsetínské konšelstvo, zaslouží být o tomto problému relevantně a v plném rozsahu informováni.

No uvidíme…

Autor: Dušan Póč | pondělí 19.11.2018 11:47 | karma článku: 17,04 | přečteno: 379x