Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mnoho povyku pro nic! Zbytečně…

Členové hnutí Extinction Rebellion Vsetín rozmístili na stromy ve vsetínské městské části Rybníky vzkazy ilustrující jejich nesouhlas s požadovaným kácením dřevin. Stromů, jež mají jít k zemi kvůli opravám inženýrských sítí.

Na několika stromech rostoucích na městských pozemcích ve vsetínském sídlišti Rybníky i desítky let se v těchto dnech objevily vzkazy typu: Dám ti kyslík, když mi dáš život! Křičím, abych přežil! Jsem důležitější, než kus trubky a podobně. Neznalý problému se asi nestačí divit a ty, kteří chtějí nechat krásné a zdravé stromy pokácet, považuje za barbary. Pestrobarevné cedulky jsou však jedna věc a důvod, proč ke smýcení přibližně dvou desítek dřevin musí dojít je věc druhá. O té však Extinction Rebellion (kurňa, to je bezva valašský název…) Vsetín, autor vývěskové iniciativy, nemluví a má před sebou jen zelené vize.

Chci předestřít, že mám přírodu velmi rád. Ale i ten, kdo přírodu miluje, musí ji milovat s rozumem. A ten zjevně Extinction Rebellion Vsetín schází. Patrně se zhlédli v takzvané aktivistce Grétě a volají po něčem, co je svým způsobem nemožné, nebo je možné pouze za neúměrnou cenu. Dávám tak za pravdu radnici, když se rozhodla vyhovět žádosti správců inženýrských sítí a dá stromy, které ohrožují bezpečný provoz řadů pokácet.

Smýcení dřevin mě může mrzet a trápit mě skutečně bude, a hodně. Zvlášť když si uvědomím, že některé z těchto stromů si pamatuji už z doby mého dětství a mladosti. Ale to je tak všechno. Přednost musí v tomto případě dostat člověk a jeho bezpečnost.

Jak by asi reagovali Extinction Rebellion Vsetín a jejich příznivci, kdyby v důsledku prorůstání kořenů stromů, mimochodem před časem v ochranném pásmu rozvodů vody a tepla vysázených svévolně a tedy v rozporu se zákonem, došlo k havárii, při níž by, kromě přerušení dodávky médií mohlo dojít i k fatálním následkům například na zdraví byť jen jediného člověka? Dovedou si tito křiklouni představit, co dokáže takové prasklé potrubí horkovodního řadu? Nechci ani domýšlet…

Nehledě na to, že řady v sídlišti Rybníky jsou historicky nejstaršími ve Vsetíně a ještě nikdy nebyly opravovány. Rekonstrukce těchto inženýrských sítí je tedy pro další bezproblémové zajištění především dodávek tepla a vody v této části města nezbytná.

Těch důvodů, proč zajistit rekonstrukci inženýrských sítí ve vsetínském sídlišti Rybníky je však víc. Byť jejich bezpečný provoz je až na prvním místě. Neopomenutelnou pohnutkou musí být i fakt, snad Extinction Rebellion Vsetín dovolí, že sídliště podstoupí v nejbližších letech revitalizaci. To by byl humbuk, kdyby se správci rozvodů pustili do oprav až po rekonstrukci všech veřejných ploch a komunikací.

Takže, příště by to chtělo rozum do hrsti a nepodléhat populistickým zeleným choutkám. Zvlášť, když radnice deklarovala a stále to zdůrazňuje, že kácet se bude jen v nejnutnějších a nevyhnutelných případech, že místo smýcených stromů dojde k výsadbě nových a že další dřeviny nechá vysázet při již zmíněné revitalizaci sídliště.

To všechno svědčí o tom, že titulek tohoto blogu nepřehání. Extinction Rebellion Vsetín skutečně spustilo mnoho povyku pro nic. Možná chtěli dosáhnout u veřejnosti zviditelnění a snad i stejného úspěchu, jako dosáhl William Shakespeare se svou komedií Mnoho povyku pro nic. Nepovedlo se! I když, částečně ano. Extinction Rebellion Vsetín komedii předvedlo. Ale s přívlastkem tragi…, směšno… a podobně.

Autor: Dušan Póč | pátek 14.2.2020 9:41 | karma článku: 26,56 | přečteno: 760x
  • Další články autora

Dušan Póč

Já, Jiří Čunek, po Bohu nejmocnější a nejmoudřejší

To, že je Jiří Čunek nemocný narcismem, to soudní lidé vědí. Že však je hejtman Zlínského kraje až hulvátsky a grobiánsky sebestředný, to jsem nečekal ani já, který, a nejsem v tom sám, tohoto takzvaného politika vůbec nemusí.

31.1.2020 v 18:08 | Karma: 36,51 | Přečteno: 5176x | Politika

Dušan Póč

Výročí provázela nejedna ostuda

Máme za sebou piety připomínající 75. výročí od osvobození německého koncentračního tábora v polské Osvětimi Rudou armádou. Jeden by očekával, že onen 27. leden 1945 si svět připomene důstojně, jak by se slušelo a patřilo. Ale ne.

29.1.2020 v 15:46 | Karma: 37,93 | Přečteno: 1217x | Politika

Dušan Póč

ODS v sobě skrývá nového Biĺaka

Tak nám ODS nabízí nového Biĺaka, Indru, Koldera, Švestku či kapka, paní Müllerová. I tak si lze vysvětlit volbu Alexandra Vondry do vedení partaje, která, jak ukázal její 29. kongres, netouží po ničem jiném, než po bezbřehé moci.

21.1.2020 v 11:44 | Karma: 39,26 | Přečteno: 1897x | Politika

Dušan Póč

Prý zvítězil rozum…

První, co se po Novém roku a v první pracovní den v poštovní schránce (ne na rohu ulice) objevilo, byl takzvaný jediný oficiální magazín Zlínského kraje. S úvodníky týkajícími se dopravy v regionu a nového krajského špitálu.

3.1.2020 v 11:57 | Karma: 24,67 | Přečteno: 969x | Politika

Dušan Póč

Dění kolem Čunkem prosazené stavby nové nemocnice dostává rytmus čardáše

Nedávné hlasování o stavbě nové nemocnice ve Zlíně, podle vyvolané hejtmanem Jiřím Čunkem, uvolnilo vášně nejen mezi politiky, ale rovněž u veřejnosti. Sílí hlasy volající po prověření způsobu, ale rovněž po Čunkově konci.

20.12.2019 v 16:11 | Karma: 25,47 | Přečteno: 981x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik