Kouzlo Pluskovce je nevyčerpatelné a v mnohém inspirující

Nádherné velkokarlovské údolí Pluskovec na Vsetínsku. Místo známé koncentrací stylových valašských chalup, z nichž část je součástí původní valašské roubené architektury a nebývalým počtem dřevěných soch z dílen lidových umělců.

Sochy jsou postaveny na stráni pod sjezdovkou Kyčerka, Dominantou místa je kaple sv. Huberta s ojedinělým křídlovým oltářem, jehož autorem je, stejně, jako v případě zmíněného svatostánku, Miroslav Valenta.

Oltář znázorňuje život svatého Huberta od jeho narození až po skon. Dílo je přes čtyři metry vysoké a tři metry široké a jeho součástí je třináct reliéfů, osmnáct postav a řada dekorací. Lidoví umělci ke své práci využili několik druhů dřeva přičemž kombinovali dub, hrušku, ořech, jasan a mahagon.

Kapli na stráni doplňuje betlém a dřevěné postavy především hudebníků a řemeslníků, které tu byly přemístěny po řezbářských sympoziích pořádaných na nádvoří Karlovského muzea. A rovněž sousoší Poslední večeře Páně v životní velikosti.

Lidová tvořivost je něco, co je s Valašskem spjato od nepaměti. Údolí Pluskovec se strání pod Kyčerkou je toho neoddiskutovatelným důkazem. Pluskovec je místem, které stojí za návštěvu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyto fotografie jsem pořídil sám. Veškerá autorská práva k nim se váží pouze k mému souhlasu.

Autor: Dušan Póč | pátek 6.7.2018 11:23 | karma článku: 13,05 | přečteno: 245x