Kde se vzal, tu se vzal, před Čunkovýma očima se objevil varovně vztyčený prst

Nečekané POZOR dostihlo v těchto dnech nejen senátora a hejtmana Jiřího Čunka, ale rovněž část jeho spolustraníků a příznivců. Naoko neotřesitelnému postavení donedávna též vsetínského starosty se postavila zlínská krajská vláda.

Před několika dny na zatím poslední schůzi krajských zastupitelů byl totiž z programu jednání stažen bod, který poměrně rázně prosazoval právě lidovecký hejtman Jiří Čunek. Dokument se týká změn ve zdravotnictví Zlínského kraje. Hejtman tak dostal první vážné upozornění, že jeho pozice v kraji není dogma a že jenom podle jeho not, na což byl s největší pravděpodobností v minulosti zvyklý, se tady rozhodně hrát nebude. Jak v případě opozice, což je ostatně docela pochopitelné a svým způsobem rovněž očekávané, tak ale i v jeho vlastních řadách. Svůj názor mu totiž v pomyslné podobě zdviženého prstu poměrně vehementně vyjádřili nejenom koaliční partneři, ale jednotní v tomto směru nebyli ani sami lidovci.

Hodně nahlas tak šéf krajské vlády obdržel vzkaz i od voličů, které zastupitelé ze zlínské  jednadvacítky reprezentují, že už prostě není tím, kým býval, že není Čunek, jako Čunek. Začínají se ozývat hlasy, že Jiří Čunek tím, že je v politice už řadu let, hodně načichl manýry mocných a že na takzvané obyčejné lidi pomalu a jistě, kromě předvolebních tanečků, zapomíná. Že na prvním místě jsou pro něj stále citelněji osobní ambice a budování osobních pomníků.

Ale k meritu věci. Nic na obsahu perexu tohoto blogu nemění skutečnost, že hejtman sice rozhodnutí zastupitelů neprojednávat změny ve zdravotnictví ve Zlínském kraji s nadšením nepřijal a neprojednání jej mrzí. Unisono se totiž vyjádřil, že jde o politiku a že po volbách dokument nazvaný Integrovaná strategická koncepce pro řízení zdravotnictví a rozvoj zdravotnických služeb ve Zlínském kraji takzvaně projde a dočká se schválení. "Blíží se volby a každý zastupitel je zároveň pacientem a tudíž podléhá různým tlakům. Ani koaliční diskuze neměla příliš smysl, protože strach z voleb je velký," citovala Jiřího Čunka iDNES.cz. Takové vyjádření považuji za povýšenecké a ve vztahu k voličům i kandidátům za ponižující a opovrhující jimi.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který rovněž zodpovídá za krajský resort zdravotnictví, spolu s ředitelem Krajské nemocnice Tomáše Bati a předsedou představenstva nemocnic ve Zlínském kraji (Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín a Zlín) Radomírem Maráčkem navrhují prý zásadní změny v organizaci a fungování uvedených zdravotnických zařízení sloučením do podle předkladatelů jednoho silného subjektu, jenž se údajně  jenom tak stane suverénním partnerem pojišťovnám při vyjednávání o finančních záležitostech.

Nejsem odborníkem na problematiku zdravotnictví. Nehodlám se do této pozice, na rozdíl od prvního muže Zlínského kraje, pasovat ani proto, že bych jako on, což často a s oblibou tvrdívá, chtěl kdysi studovat medicínu. Já takové ambice prostě a naštěstí pro medicinu a zdravotnictví nikdy neměl. Mám však svůj vlastní selský rozum a ten mi docela intenzivně našeptává, že koncepce, která se stala jablkem sváru mezi odbornou i laickou veřejností, není tím pravým ořechovým.

Rovněž já se domnívám, že je zapotřebí napřed stabilizovat krajskou nemocnici tak, aby nemohla svou současnou nemoci takzvaně nakazit i ty menší ve zbývajících regionech kraje (před časem podle policie zkreslování účetnictví, machinace se zakázkami...). Jsem zatím rovněž přesvědčen i o tom, že koncepce v podobě, jakou měli zastupitelé projednávat, vlivem zamýšlených přesunů specializovaných oborů například jen do krajské nemocnice negativně ovlivní jejich dostupnost pro pacienty a přinese s sebou možné problémy pro stávající zaměstnance nemocnic.

Nepochybuji o tom, že zdravotnictví, včetně toho ve Zlínském kraji, potřebuje změny. Ty však musí být uvážené a přijatelné pro všechny strany, bez jakýchkoliv vazeb na osobní či jiné, například politické ambice. Navíc, spojovat problematiku zdravotnictví s volbami a politikou obecně považuji za jeden obrovský průšvih. Kvalitní zdravotní péči totiž potřebuje člověk ať už má politické smýšlení takové či onaké.

Tady, panebože, přece nejde o politiku. Víc, než kde jinde, platí, že ve zdravotnictví musí hrát prim trojsloví člověk člověku člověkem. Bez jakýchkoliv přívlastků. Péče o zdraví člověka nemá a nesmí mít s politikou nic společného, nesmí o ní rozhodovat zákulisní stranické či mezistranické půtky a ani politické kupčení. Obávám se, že toto si hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek neuvědomuje a doposud se v této oblasti snaží o pravý opak.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 28.6.2018 10:38 | karma článku: 19,18 | přečteno: 706x