Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kampaň nabírá na svižnosti

Předvolební tanečky uchazečů o místa zejména v městských zastupitelstvech mění rytmus. Z počátečních ploužáků přecházejí mnozí kandidáti přes polku a další svižnější tance k čardáši. Výsledky budeme znát už za tři týdny.

Už dnes se ale dá odhadnout, jaké že to taneční páry, tria, kvarteta a nelze vyloučit, že i vícečlenné taneční skupiny města ovládnou. Domnívám se, že složení reprezentace města se v těchto dnech už krystalizuje i ve Vsetíně.

Ať se to komu líbí nebo ne, zdá se, že napsáno sportovní terminologií, volebním týmem A je v tomto městě parta kolem Jiřího Čunka, tedy KDU-ČSL. Nic na tom nezmění ani dosavadní zkušenosti s lidovci a jejich praktikami. Osobně je mi líto, že v tomto manšaftu je několik lidí, které osobně považuji za seriózní v tom pozitivním slova smyslu schopné a spíše než na stranické hašteření a zájmy se soustřeďují na potřeby obyvatel města. Bohužel pro Vsetíňany, příliš vysoko v komunální sféře myslet nemohou. Proč? Stačí se podívat, respektive vyhodnotit střízlivýma očima a bez jakýchkoliv předsudků současnou lidoveckou vnitrostranickou aktivitu v oblasti vlastní personální politiky. Kdo je Čunkovým favoritem, je navíc zřejmé i z předvolebních plakátů.

Takzvaným béčkem lidovců zůstává podle mého názoru i nadále, v případě volebního úspěchu, Babišovo ANO. Povolební oporu lidovcům podle mě zaručuje stávající radní Martina Hovořáková, která je očividně jejich černým koněm. KDU-ČSL i ANO si podle mě nepřipouštějí jinou možnost, než že v radě budou mít Babišovci opět nejméně dva členy. Sparingpartnera Hovořákové má dělat Marek Chytka. Ten Marek Chytka, který se snaží Vsetíňany ohromit chvástáním se, že má přímý telefonní kontakt na předsedu vlády Andreje Babiše. Ten Marek Chytka, který je veden jako asistent hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka. Náhoda? Vychytralost? Trafika? Na to ať si odpoví každý sám. Víc se v tom zatím patlat nehodlám, ale vidím v tom Čunkovu snahu o provázanost s novým vedením města a ovlivňování jeho činnosti. Nebojím se vyslovit domněnku, že podle mého může jít za jistých okolností také o střet zájmů.

Osobně předpokládám, že i po volbách se lidovci vynasnaží zachovat v městské radě maximálně triumvirát. Nenapadá mě nic jiného, než to, že lidé kolem Jiřího Čunka jsou přece jenom tak trochu realisté a jsou si vědomi toho, že jejich obliba není až tak velká, aby mohli vytvořit dvoubarevnou vsetínskou vládu. A tak si na pomoc při sestavování městské rady přivolají Nestraníky, tedy jakési lidovecké céčko, kteří by snad mohli za příznivé konstelace hvězd nejméně jeden mandát v zastupitelstvu získat. A je jedno, kdo se jeho držitelem stane. Při pohledu na kandidátku tam nevidím nikoho, kdo by se odvažoval dvojbloku KDU-ČSL – ANO oponovat.

Možná někoho napadne, že jsem zapomněl na STAN. Nezapomněl. Jen se domnívám, ostatně jsem to už v jednom ze svých předchozích blogů napsal, STAN a jeho vsetínský lídr Tomáš Pifka nejsou u Jiřího Čunka a Jiřího Růžičky (dosazeného vsetínského starosty) v kurzu. Mám pocit, že se STAN rádi zbaví. Jsem přesvědčený o tom, že hlavně díky Pifkově oblibě mezi Vsetíňany. Navíc slogan na předvolebních billboardech vsetínských STAN v podobě, Na starostu máme Pifku, působí na lidovce jako červený hadr na býka. Nehledě k tomu, že kandidátka STAN nabízí voličům kromě Tomáše Pifky další jména, která si dovedu představit v pozici kvalitních radních a zastupitelů. A to by mohlo v případě úspěchu ambice lidovců značně ohrozit.

Při pohledu na seznam zaregistrovaných subjektů, které se hodlají ve Vsetíně ucházet o přízeň voličů, vidím ještě jednu alternativu. Dovedu si představit, že lidovci zištně v případě potřeby osloví i ČSSD vedenou v komunálkách ve Vsetíně hodně populárním exposlancem a exmístostarostou Petrem Kořenkem. Napadá mě to mimo jiné i proto, že se ve Vsetíně mluví o nějakých omluvách v souvislosti se senátními volbami. Moc se mi tomu věřit nechce. Ale… Myslím si, že by stálo za to, podat Vsetíňanům v tomto směru jednoznačnou odpověď. Ještě před volbami.

Jak se zdá, vycházeje z reality, jediným dirigentem vsetínských komunálek a vývoje po nich se stane Jiří Čunek. Vnímá to podle mě i sám Čunek. O tom, že bude ve vsetínských komunálních volbách excelovat si je snad víc než stoprocentně jistý. Cítí se zřejmě pevný v kramflecích a jeho sebestřednost je neomezená (viz blog).

Jak jinak si vysvětlit Čunkovo vyjádření v jednom televizním rozhovoru: „Proč říkám, že tam (v zastupitelstvu po volbách – pozn. autora) třeba nebudu muset být celé čtyři roky. Protože ta nejdůležitější část je, aby Jiří Růžička a tým kolem něj dostali co nejvíce mandátů, aby tím starostou dál mohl být a aby se správně vytvořila ta povolební situace. A to je někdy handl, někdy až nechutný a někdy ty dohody jdou i mimo rámec, co by potřebovalo město. Tam si myslím, že mohu sehrát nějakou roli. Pak už tam tolik potřebný nejsem...“

Tato slova považuji za velmi nebezpečná. A rovněž za slova urážející lidovecké nevoliče, ale i část jejich voličů.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 13.9.2018 17:13 | karma článku: 15,29 | přečteno: 373x
  • Další články autora

Dušan Póč

Čunkova ubohost strhává s sebou další malověrné a slabomyslné

Že zoufalé činy vykonávají zoufalí lidé, to je generacemi ověřená pravda. Skutečnost, kterou v minulém týdnu červeně podtrhla a hlavně potvrdila parta kolem (NE)hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka.

19.4.2020 v 16:52 | Karma: 11,40 | Přečteno: 367x | Politika

Dušan Póč

Když vrána k vráně usedne

Jeden by si myslel, že ten koronavirus a pomyslně jeho opatření přimějí takzvaně mocné k postavení se do první linie bojujících proti pandemii. To by ale nebyl Zlínský kraj, aby tomu nebylo jinak. Díky jeho vůdci a jeho pomahačům.

16.4.2020 v 16:54 | Karma: 8,11 | Přečteno: 260x | Politika

Dušan Póč

To jen tak někdo nevymyslí…

Několik týdnů již trvají různá opatření, která přijal stát na zpomalení a postupné zastavení koronavirové pandemie. Několik týdnů již trvají různé aktivity, jimiž se snaží radnice měst a obcí pomoci lidem v nelehké době...

14.4.2020 v 11:45 | Karma: 0 | Přečteno: 242x | Politika

Dušan Póč

Čunek opět vystrčil svoje drápy neomalenosti

Začal jsem si klást otázky, kdeže se v době koronavirové krize ztratil největší odborník na zdravotnictví, přinejmenším ve Zlínském kraji, senátor a hejtman Jiří Čunek.

6.4.2020 v 10:30 | Karma: 14,28 | Přečteno: 683x | Politika

Dušan Póč

Chytrým jsem napověděl, a… Kopat neumím

Co jiného dělat, v těchto časech, než brouzdat po internetu. Tedy, když jste na tom fyzicky tak, jako jsem já. A číst už pomalu nemáte co, sledovat TV je skoro psychicky nebezpečné, hrabat se ve fotoarchivu vás už nebaví a tak...

21.3.2020 v 16:44 | Karma: 15,25 | Přečteno: 332x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Za Česko chtějí do Bruselu i Slováci a Němec, šanci má až osm stran

20. května 2024  8:48

Do eurovoleb voleb zbývají necelé tři týdny. V pátek a v sobotu 7. a 8. června se rozhodne, kdo...

Policisté obvinili muže, který v motorovém člunu najížděl na rybáře a zranil ho

20. května 2024  8:42

Policisté obvinili čtyřiatřicetiletého muže z Českých Budějovic z trestného činu výtržnictví a...

Českem se v noci prohnala supercela. Padaly i čtyřcentimetrové kroupy

20. května 2024  8:12

Českem se v neděli prohnala supercela, která přinesla krupobití a silné nárazy větru. Bouřky...

Policie zadržela muže s neonacistickými nášivkami. A eviduje další falešné lístky

20. května 2024  8:11

Pražská policie zadržela o víkendu u O2 areny, kde se koná hokejové mistrovství světa, dva muže s...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Bývalý profesionální regionální novinář, který, přestože se v současnosti zabývá profesně zcela něčím jiným, nehodlá mlčky přihlížet nepravostem a neschopnostem

Seznam rubrik