Jízdní řády podle církve

Co se ještě před pár měsíci zdálo být nemožné, ve Vsetíně se stalo skutkem. Starosta města Jiří Růžička dosáhl toho, že některé spoje městské hromadné dopravy bude napříště jejich provozovatel vypravovat podle potřeb církve.

Informaci o zapracování církevních spojů do vsetínských jízdních řádů přinesly v těchto dnech radniční noviny, když citovaly Růžičku. Ten v nich mimo jiné uvedl: „…Nově budou do jízdních řádů zapracovány i spoje na bohoslužby nejrůznějších církví.“

Z obecného hlediska nemám proti církvím, pokud se nepletou do politiky, žádné námitky. Je věcí každého, v co nebo koho věří, či nevěří. Avšak toto rozhodnutí vsetínské radnice ovládané KDU-ČSL, považuji za krajně diskriminační!

Růžička a spol tímto nestoudným krokem v podobě zavedení takzvaných církevních či bohoslužebných spojů dali jasně a takříkajíc hodně nahlas veřejnosti najevo, že jejich prvořadým zájmem je stranicko-církevně politický komplot pohrdající nevěřícími obyvateli města. Předložili další důkaz, že v zájmu církve a jejich aktivit ve městě jsou ochotní využít či vlastně v tomto případě vulgárně zneužít peněz daňových poplatníků z řad nevěřících, jichž žije ve městě většina.

Pak se nedivme, že Vsetínu se před časem začalo říkat Tschunkaland (podle Jiřího Čunka, jehož osoba je s církví a KDU-ČSL úzce spjata) a v poslední době také Malý Vatikán.

Názor změním pouze v případě, že radnice zavede také spoje například pro zahrádkáře, aby se v pro ně nejvhodnější dobu dostali ke svým latifundiím, pro karbaníky, aby nezmeškali hrátky s čertovskými obrázky a podobně. Jinak ne!

Mimochodem, proč si církev, když má takový zájem o účast svých oveček na bohoslužbách, neplatí speciální spoje sama? Tak, jako ostatní! Nebo snad radnice platí dopravu dětem na školní naučně poznávací výlet? Nebo turistům na jejich výšlapy? Či snad bude rathaus zřizovat speciální spoje pro fanoušky hokeje? Oni také navštěvují svůj svatostánek, i když hokejový. Ale pro ně je zimák Na Lapači posvátným místem.

A tak by bylo možné pokračovat dál.

Autor: Dušan Póč | čtvrtek 14.2.2019 12:35 | karma článku: 29,03 | přečteno: 875x